Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μία ακόμα νίκη για τους long

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μία ακόμα νίκη για τους long
ΑΓΟΡΕΣ: Η Wall Street δίνει τον τόνο και οι υπόλοιπες ακολουθούν. Ρίχνουν λεφτά με τα ελικόπτερα στις ΗΠΑ, πολλά περισσότερα από άλλες μεγάλες κρίσεις. Η αγορά μας αντέδρασε, με κάποιες διακυμάνσεις, αλλά τελικά έκλεισε με σημαντική άνοδο. Οι μετοχές, αρκετές τουλάχιστον, απομακρύνονται από τα πρόσφατα χαμηλά τους. Πολλές είναι φθηνές και τραβάνε αγοραστές.

Βοηθάει και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ανοικτές πωλήσεις και έτσι η άνοδος είναι πιο εύκολη. Έδωσαν δυνατή κίνηση οι τράπεζες και ακολούθησαν και άλλες μετοχές. Πιο ήπια έναντι των τραπεζικών βέβαια. Όμως και οι απώλειες είναι διαφορετικές. Με αυτά και με αυτά ο γενικός δείκτης από τα χαμηλά των 470 μονάδων περίπου έχει πάρει 100 μονάδες ή κάτι καλύτερο από 20%.

ΤΖΙΡΟΣ: Περισσότερα από 93 εκατ. ευρώ έγιναν σήμερα και είναι υψηλός ο τζίρος αν δούμε και την πτώση που έχουν υποστεί οι μετοχές.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Με την κατάσταση που επικρατεί θεωρούμε πως ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να προσαρμόσει τις επιλογές του. Η στήλη θεωρεί πως οι εισηγμένες με μεγάλο δανεισμό θα έχουν σημαντικότερα θέματα. Ο τουρισμός θα πληγεί άρα οι επιλογές σε αυτόν τον κλάδο θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.

Η απότομη πτώση δε μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι θα οδηγήσει σε απότομη άνοδο σε όλο το ταμπλό. Κάποιες θα πάνε πιο δυνατά, όπως και κάποιες δεν έχουν πέσει τόσο όσο το σύνολο σχεδόν της αγοράς. Στρέφουμε το βλέμμα μας στις αδάνειστες και αφήνουμε λίγο ή μειώνουμε την έκθεση σε τουριστικές εταιρείες (Κυριακούλης, Autohellas κ.α.).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μεγάλη η άνοδος και πήραν πίσω ένα μικρό μέρος των απωλειών των τελευταίων ημερών. Ανακούφιση για τα χαρτοφυλάκια. Βοήθησε και η απόφαση για τα όρια από την ΕΚΤ.

Πάνω από 20% η άνοδος για τη Eurobank και κοντά στο 20% για την Εθνική Τράπεζα. Με άνοδο άνω του 12% έκλεισε η Πειραιώς και κοντά στο 15% η Alpha Bank. Έχουν δρόμο ακόμα αλλά είναι μία καλή αρχή.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η απορρόφηση της προσφοράς από ένα μεγάλο παίκτη άλλαξε το κλίμα στη μετοχή. Ο βασικός μέτοχος έδειξε έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην εταιρεία. Από τα 4,80 ευρώ που έγιναν τα πακέτα σήμερα η μετοχή έκλεισε στα 5,51 ευρώ.

JUMBO: Το γεγονός ότι έχει ρευστότητα και μπορεί να ανταπεξέλθει στην κρίση βοηθάει τη μετοχή. Η προηγούμενη πτώση από τα 19 ευρώ μάλλον έχει αποτυπώσει την πτώση του τζίρου που θα καταγράψει ο όμιλος. Στα 12,44 ευρώ με άνοδο 8,84% και υψηλό όγκο 348 χιλ. τεμάχια.

ΔΕΗ: Πολύ καλή και σήμερα και έχει πάρει σχεδόν 1 ευρώ από τα χαμηλά της. Στα 2,40 ευρώ το κλείσιμο της μετοχής.

ΟΠΑΠ: Και εδώ θα πληγούν τα κέρδη και ο τζίρος αλλά η μετοχή ανακάμπτει από τα χαμηλά της. Στα 7,0750 ευρώ και στο +7,60% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια.

AUTOHELLAS: Ρίξαμε μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης 2019. Δε μας άρεσαν οι ταμειακές ροές, όπως και το γεγονός ότι οι συνολικές υποχρεώσεις αυξάνονται εδώ και πέντε περίπου χρήσεις, δηλαδή σε εποχές με καλή πορεία από τον τουρισμό. Θα πρέπει να μειώσει ραγδαία τις επενδυτικές της δαπάνες και ίσως πρέπει να κάνει και κάτι παραπάνω.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αναφέρουν πως το deal δεν έχει ακυρωθεί, αλλά προφανώς με τέτοιο κλίμα δεν έχει ανακοινωθεί. Αναφέρουν ότι ο Ιβάν Σαββίδης το θέλει το Πόρτο Καρράς και θα το πάρει. Η μετοχή κινήθηκε με μεγάλη άνοδο λόγω των πληροφοριών αν και έκλεισε χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Στα 1,40 ευρώ και στο +8,95% με όγκο 63 χιλ. τεμάχια.

ΕΧΑΕ: Στα 3,33 ευρώ με άνοδο 6,73% και όγκο 513 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση ξεπέρασε και πάλι τα 200 εκατ. ευρώ. Δε χρωστάει, έχει κεφάλαια στο ταμείο της και τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς δημιουργούν τζίρο. Έπεσε βέβαια η κεφαλαιοποίηση αλλά αυτό αποτυπώθηκε στην τιμή της μετοχής.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης