Αδυναμία κοινής στάσης από την G7 για τον κορωνοϊό - Σφοδρή επίθεση Pompeo στην Κίνα

Αδυναμία κοινής στάσης από την G7 για τον κορωνοϊό - Σφοδρή επίθεση Pompeo στην Κίνα
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Κίνα ότι δεν επέδειξε διαφάνεια στην αρχή της επιδημίας
Αδύνατη είναι η κοινή στάση των χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα των επτά μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου (G7) στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα για «παραπληροφόρηση» και οι Ευρωπαίοι επέμειναν για την ανάγκη συνεργασίας με το Πεκίνο.
«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία και τον τρόπο ζωή μας, όπως απέδειξε ξεκάθαρα η επιδημία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον.
Μιλούσε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.
Ο Popmpeo δεν σταμάτησε να αναφέρεται στον «ιό της Ουχάν», την πόλη από την οποία πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία τον Δεκέμβριο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει αναφερθεί επανειλημμένα στον «κινέζικο ιό», προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας, αν και αυτή την εβδομάδα μιλώντας στο Fox News δήλωσε ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσει αυτό τον αμφιλεγόμενο όρο.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Κίνα ότι δεν επέδειξε διαφάνεια στην αρχή της επιδημίας και ότι άφησε την covid-19 να εξαπλωθεί στον κόσμο.
«Θέλουμε απελπισμένα να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες στον κόσμο (…) περιλαμβανομένης της Κίνας, προκειμένου να βρούμε λύσεις για να διατηρηθούν στη ζωή όσο δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι» και «στη συνέχεια να ανατάξουμε τις οικονομίες μας που έχουν καταστραφεί από τον ιό της Ουχάν», τόνισε ο Pompeo.
«Όμως κάθε χώρα που δεν ήταν παρούσα στη σημερινή συνεδρίαση έχει βαθιά επίγνωση της εκστρατείας παραπληροφόρησης στην οποία επιδίδεται το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες του», πρόσθεσε.
Τις δηλώσεις αυτές καταδίκασε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Ο Αμερικανός αυτός πολιτικός επιμένει να αντιβαίνει στη διεθνή συναίνεση, να στιγματίζει την Κίνα και να αμαυρώνει και να δυσφημεί τις κινεζικές προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας», τόνισε ο εκπρόσωπός του Γκενγκ Σουάνγκ.
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε την Τρίτη ότι οι υπουργοί της G7 δυσκολεύθηκαν να συντάξουν κοινό ανακοινωθέν εξαιτίας της εμμονής του Πομπέο να αναφέρεται στον «ιό της Ουχάν».
Τελικά δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.
Στις ανακοινώσεις τους ο Γερμανός και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκαν στις κατηγορίες που διατύπωσαν οι ΗΠΑ εναντίον της Κίνας. Αντίθετα υπογράμμισαν στον παγκόσμιο «συντονισμό» και τη «συνεργασία».

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS