Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ινστιτούτο IW: Πτώση έως -10% για το γερμανικό ΑΕΠ, στο χειρότερο σενάριο, λόγω του κορωνοϊού

Ινστιτούτο IW:  Πτώση έως -10% για το γερμανικό ΑΕΠ, στο χειρότερο σενάριο, λόγω του κορωνοϊού
Τεράστια απειλή για τη γερμανική οικονομία η πανδημία
Τεράστια απειλή για τη γερμανική οικονομία χαρακτηρίζει την πανδημία του κορωνοϊού το Ινστιτούτο IW.
Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Γερμανίας μπορεί να φτάσει το 10%.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για κατάρρευση της γερμανικής οικονομίας, με τα μηνύματα από το μακροοικονομικό μέτωπο να είναι δυσοίωνα.
Τον Μάρτιο του 2020, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 86,1 (έναντι εκτιμήσεων για 87,7) από 96 τον Φεβρουάριο του 2020.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση μετά την επανένωση της Γερμανίας και το μικρότερο μέγεθος μετά τον Ιούλιο του 2009» δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest.
«Η γερμανική οικονομία είναι σε σοκ» τόνισε.
Eικόνα κατάρρευσης παρουσίασε και η μεταποιητική δραστηριόητα στη Γερμανία.
Ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 37,2 μονάδες, έναντι 50,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009.
Μάλιστα, τα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η συρρίκνωση του δείκτη θα περιοριστεί στις 41 μονάδες.
Η έξαρση του κορωνοϊού είχε σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο υπηρεσιών της χώρας, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Markit.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 34,5 μονάδες, έναντι 52,5 μονάδων τον Φεβρουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 43 μονάδες.
Παράλληλα, ο μεταποιητικός κλάδος συρρικνώθηκε στις 45,7 μονάδες, έναντι 48 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στις 39,9 μονάδες.
«Η πρωτοφανής κατάρρευση του δείκτη PMI υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία οδεύει προς την ύφεση, η οποία μάλιστα είναι απότομη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
«Τα στοιχεία του Μαρτίου δείχνουν πτώση του ΑΕΠ με τριμηνιαίο ρυθμό περίπου 2% και η κλιμάκωση των μέτρων για την περιορισμό της έξαρσης του ιού σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω ενταντικοποίηση της ύφεσης κατά το δεύτερο τρίμηνο», πρόσθεσε ο κ. Smith.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης