Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Μείωση ΑΕΠ κατά 1% με 3% το 2020 λόγω κορωνοϊού – Εφιαλτικά σενάρια για ευρωπαϊκή οικονομία

tags :
Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Μείωση ΑΕΠ κατά 1% με 3% το 2020 λόγω κορωνοϊού – Εφιαλτικά σενάρια για ευρωπαϊκή οικονομία
Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας
Τη θέση ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την επιδημία του κορωνοϊού εκτιμάται ότι θα είναι ηπιότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σταϊκούρας έκανε λόγο για εφιαλτικά σενάρια για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας μιλώντας για ύφεση της τάξης του 5% ή ακόμη και 8% ανάλογα με την χρονική διάρκεια της κρίσης, διευκρινίζοντας ότι οι προβλέψεις επηρεάζονται από το πόσο θα διαρκέσει η πανδημική κρίση.
Για την Ελλάδα, εκτίμησε ότι βάσει των σημερινών δεδομένων για το 2020 αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 1% με 3% λόγω του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αναμένεται έντονη ανάκαμψη το 2021.
Όπως είπε υπάρχουν τρεις αστάθμητοι παράγοντες:
- το πόσο θα διαρκέσουν τα αναγκαστικά μέτρα σε αυτή τη φάση,
- το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό και
- το αν θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου από το φθινόπωρο.
Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν υφίστανται πλήγμα από τον κορωονοϊό, οπότε στην αναθεωρημένη λίστα με τους ΚΑΔ που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, θα είναι ελάχιστες οι εξαιρέσεις.Παράλληλα είπε ότι μέσα στον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί και το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής», ενός μηχανισμού χορήγησης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ενώ τόνισε ότι μέσα στην ημέρα ή το αργότερο αύριο, θα ανακοινωθούν και τα μέτρα για τις μεταχρονολογημένες επιταγές ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τα δάνεια των νοικοκυριών.

Ζητά αναστολή δόσεων έως τον Σεπτέμβριο για συνεπείς δανειολήπτες

Αναστολή των χρεωλυτικών δόσεων έως τον Σεπτέμβιο για συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις ζητά απο τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο υπουργός Οικονομικών μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) "Οι τράπεζες οφείλουν πλέον, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, να ενεργήσουν, όπως ξεκίνησαν να κάνουν, προς την κατεύθυνση που έχει συμφωνηθεί."
Οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών αρχών, αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Τα μέτρα αυτά αφορούσαν την προσωρινή αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες και επιχειρήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διευκρίνισε ότι οι τράπεζες θα μπορούν να χειριστούν με μεγαλύτερη ευελιξία την λογιστική καταγραφή των "κόκκινων δανείων". Στο πλαίσιο αυτό θα μπορουν να εφαρμόσουν το παλαιότερο σύστημα λογιστικής καταγραφής και απεικόνισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των προβλέψεων που οφείλουν να διενεργούν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών: "0ι διευκρινίσεις αυτές, ιδίως αναφορικά με την ευελιξία στην εποπτική και λογιστική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων δανείων και την αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου, θα διευκολύνουν τις αποφάσεις των τραπεζών, στην επιβεβλημένη προσπάθειά τους να στηρίξουν τους συνεπείς δανειολήπτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά."
Παρόμοια ανακοίνωση, ειδικά για λογιστικά θέματα, εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών.
Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ότι η ευελιξία που δίνεται στο θεσμικό πλαίσιο δεν σχετίζεται με τη διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών, η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρείται στο ακέραιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης