Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πανευρωπαϊκή «βουτιά» της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του κορωνοϊού

tags :
Πανευρωπαϊκή «βουτιά» της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του κορωνοϊού
Η εταιρεία ICIS αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της πτώσης στην Ελλάδα, από την κάμψη 2% των δύο προηγούμενων εβδομάδων
Κατακόρυφη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης εξ αιτίας των μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα δε με μοντέλα πρόβλεψης η ζήτηση στην Ευρώπη θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς οι κυβερνήσεις κλιμακώνουν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωναϊού. Όπως προκύπτει από μοντέλο της εταιρίας ICIS που ελέγχει τον αντίκτυπο των θερμοκρασιών στη ζήτηση ενέργειας, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία και τη Γαλλία μειώθηκε κατά 16% περισσότερο από το αναμενόμενο τις τελευταίες επτά ημέρες.
Τρεις άλλες μεγάλες αγορές ενέργειας που μελετήθηκαν από την ICIS - η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο - παρουσίασαν μικρότερη πτώση, αν και όλες οι τάσεις δείχνουν περαιτέρω μείωση.

Σε 2-7% η μείωση στη «Γηραιά Ήπειρο»


Στην Ιταλία η πτώση τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν της Κυριακής 22 Μαρτίου, όταν η χώρα ανακοίνωσε ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, έφθασε το 20%, ενώ η μέση εβδομαδιαία πτώση στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 2-7%, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Emper.
Κατά την ίδια έρευνα, η πτώση της ζήτησης ηλεκτρισμού στην Ελλάδα σε εβδομαδιαία βάση ήταν 2% τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, όμως όσο εντείνονται τα περιοριστικά μέτρα τόσο μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η μείωση.
Στην Ιταλία όπου η κυβέρνηση στις 22 Μαρτίου επέκτεινε τους περιορισμούς και στη βιομηχανία, επιβάλλοντας την αναστολή της λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων και όλης της “μη απαραίτητης παραγωγής” αναμένεται να επιταχυνθεί η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Εικόνα παρεμφερή με αυτή της Ιταλίας αναμένεται να παρουσιάσουν σε πρώτη φάση η Ισπανία και η Γαλλία, οι δύο χώρες που - μέχρι στιγμής- έχουν πληγεί βαρύτερα από τον κορωνοϊό μετά την Ιταλία. Σε εβδομαδιαία βάση η πτώση της ζήτησης - στο επταήμερο που έληξε στις 22/3- έφθασε στο -12% στη Γαλλία και στο - 10% στην Ισπανία.

Κάμψη 3% στη Γερμανία


Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν για λίγο όταν αρκετοί υπάλληλοι του πυρηνικού εργοστασίου της EDF βρέθηκαν θετικοί στον ιό, εν όψει μιας ενδεχόμενης μείωσης της προσφοράς, αλλά το ρίσκο δεν επηρέασε ιδιαιτέρως την αγορά αφού η σημαντική αύξηση της ζήτησης φαίνεται απίθανη.
Στη Γερμανία η κάμψη φθάνει στο 3%.
Οι χώρες που έχουν μεγαλύτερη βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη πτώση, ιδιαίτερα αν ληφθούν μέτρα που αναστέλλουν τη βιομηχανική δραστηριότητα ή μέρος αυτής.

Πτώση των τιμών των δικαιωμάτων


Η πτώση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έχει φέρει και σημαντική μείωση στην εκπομπή ρύπων. Στη Γερμανία, στοιχεία του Agora Energiewende, δείχνουν πως η βιομηχανία της χώρας εκπέμπει 10-25 εκατομμύρια τόνους CO2 λιγότερα, απ΄ ό,τι συνήθως, εξέλιξη που προοιωνίζεται την επίτευξη ή ακόμα και την υπέρβαση των στόχων για το Κλίμα που είχε θέσει η χώρα για το 2020.
Οι τιμές των ρύπων και του ηλεκτρικού ρεύματος στα ενεργειακά χρηματιστήρια της ΕΕ υποχωρούν επίσης ραγδαία, - ειδικά αυτές των ρύπων- αντανακλώντας την πτώση της ζήτησης. Στις 23 Μαρτίου, οι τιμές των ρύπων έπεσαν στα 15,45 ευρώ/ τόνο, από περίπου 23 ευρώ τον τόνο διοξειδίου του άνθρακα, που κυμαίνονταν στις αρχές του μήνα.
Η αβεβαιότητα και η αστάθεια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, υπονομεύει και τα έσοδα των χωρών από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων, ενώ μπορεί να επιβραδύνει τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ και χαμηλού άνθρακα, όπως επισημαίνουν αναλυτές.

Ανησυχίες για τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων τροφοδοτούν κυρίως τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ. Ήδη εκφράζονται ανησυχίες για την ισορροπία του Λογαριασμού, ο οποίος κινδυνεύει να γίνει εκ νέου ελλειμματικός, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για τις πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Παρότι ο τρόπος αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ έχει αλλάξει και ο ΕΛΑΠΕ δεν είναι η μόνη πηγή εσόδων, το πρόβλημα παραμένει εξαιρετικά σοβαρό, χωρίς να συνυπολογίσουμε τον κίνδυνο από μία νέα γενιά απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος που απειλεί να πλήξει το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένων και των ΑΠΕ
Στην Ευρώπη αρκετοί φορείς καλούν τις Βρυξέλλες να εξετάσει κατεπειγόντως μέτρα για την αποτροπή της κατάρρευσης της αγοράς ρύπων, όπως της θέσπισης ενός ελάχιστου ορίου στην τιμή του CO 2 ή την απόσυρση δικαιωμάτων, όπως είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια.
Πολιτικά ωστόσο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις Βρυξέλλες να λάβουν μέτρα στήριξης τιμών των ρύπων- που εκ των πραγμάτων επηρεάζουν ανοδικά τις τιμές του ρεύματος- στην τρέχουσα φάση της τεράστιας αβεβαιότητας για την οικονομία και των συνεπειών που θα έχει η πρωτοφανής αυτή κρίση την επόμενη ημέρα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης