Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υπό πίεση οι τράπεζες της Ρωσίας και της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών λόγω κορωνοϊού

Fitch: Υπό πίεση οι τράπεζες της Ρωσίας και της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών λόγω κορωνοϊού
Η οικονομική πίεση που προκάλεσε η νόσος αλλά και πτώση στην τιμή του πετρελαίου ίσως να οδηγήσουν σε αρνητικές αξιολογήσεις
Μεγάλες πιέσεις δέχονται τόσο οι ρωσικές όσο και οι τράπεζες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών λόγω του κορωνοϊού, της φονικής πανδημίας που ξεκίνησε στην επαρχία Ηubei της Κίνας και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Η οικονομική πίεση που προκάλεσε η νόσος αλλά και πτώση στην τιμή του πετρελαίου, μάλιστα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικές αξιολογήσεις, επισημαίνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου.
Πιο συγκεκριμένα, η Fitch Ratings αναθεώρησε σε αρνητικό το outlook του τραπεζικού τομέα σε επτά από τις οκτώ αγορές που καλύπτει: τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Καζακστάν, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία και τη Γεωργία.
Το outlook του Αζερμπαϊτζάν παραμένει σταθερό.
Το πόσο θα πιεστούν, τελικά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα εξαρτηθεί από την έκταση της οικονομικής επιβράδυνσης που θα σημειωθεί, τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και από τις απαντήσεις που θα δοθούν για την άμβλυνση των επιπτώσεων του κορωνοϊού από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής.
Εάν αυτή η πίεση φέρει αρνητικές αξιολογήσεις θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη που θα παράσχουν είτε το κράτος είτε οι μέτοχοι των τραπεζών.
Επίσης, μεγάλο ρόλο θα παίξει η αξιοπιστία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Για παράδειγμα, οι τράπεζες με βαθμολογία «Β» παρουσιάζουν συνήθως μεγαλύτερες αντοχές από ό,τι αυτές που έχουν αξιολογηθεί με «BB» και «BBB».
Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα του ενεργητικού των ως άνω τραπεζών θα εξασθενήσει λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και των πολλών δανείων εκφρασμένων σε δολάρια, καθώς οι τιμές συναλλάγματος βρίσκονται υπό πίεση.
Επίσης, οι κίνδυνοι για το λιανεμπόριο θα αυξηθούν, με τα νοικοκυριά να υποφέρουν από απώλειες εισοδημάτων.
Η ρευστότητα είναι απίθανο να εκλείψει εξαιτίας αποθεμάτων ρευστότητας.
Οι καταθέσεις κυμαίνονται σε ένα λογικό επίπεδο σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά τα επιτόκια θα αυξηθούν, καθώς η εμπιστοσύνη στα εγχώρια νομίσματα εξασθενεί.
Σε ό,τι αφορά το Ουζμπεκιστάν, το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει την κυριαρχία των κρατικών εταιρειών στο τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης