Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεγάλο ρίσκο: Η επιμονή Trump να ανοίξει η οικονομία των ΗΠΑ έως 12/4 ή θα νικήσει τον κορωνοιό ή θα καταρρεύσει η Wall.. και τα 850 δισ της J P Morgan

Μεγάλο ρίσκο: Η επιμονή Trump να ανοίξει η οικονομία των ΗΠΑ έως 12/4 ή θα νικήσει τον κορωνοιό ή θα καταρρεύσει η Wall.. και τα 850 δισ της J P Morgan
Η στιγμή των μεγάλων στοιχημάτων ξεκίνησε στις αγορές.
Ο παράγοντας κλειδί που άλλαξε άρδην την επενδυτική ψυχολογία δημιουργώντας ράλι – bear market rally – στην Wall και διεθνώς ήταν η δήλωση του αμερικανού Προέδρου Trump ότι… η αμερικανική οικονομία δεν σχεδιάστηκε για να κλείσει (lockdown) λόγω του κορωνοιού.
Ρόλο διαδραμάτισε και η συμφωνία για το πακό των 2 τρισεκ. δολαρίων στις ΗΠΑ που τελικώς εγκρίθηκε αλλά η δήλωση Trump ότι θέλει την οικονομία ανοικτή ήταν καταλύτης.

Μάλιστα σε συνεχείς δηλώσεις του ανέφερε στις 24 Μαρτίου ότι έως το Πάσχα των καθολικών στις 12 Απριλίου η αμερικανική οικονομία πρέπει να έχει ανοίξει πλήρως, να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.
Βέβαια ο Trump με νέες δηλώσεις του τόνισε ότι την τελική απόφαση θα την πάρει εφόσον ακούσει τους ειδικούς επιστήμονες, ιατρούς και επιδημιολόγους.

Η στρατηγική του Trump με όρους οικονομίας είναι ορθότατη, μια οικονομία δεν κλείνει ποτέ και δεν πρέπει να κλείνει ποτέ.
Με όρους όμως επιδημίας η περίπτωση της Βρετανίας μας έδειξε ότι από το πείραμα της αγέλης κατέληξαν σε καραντίνα 3 εβδομάδων.
Ο Trump όμως με αυτή την αποφασιστικότητα που έδειξε προκάλεσε ένα μεγάλο ράλι στις αγορές.
Που στηρίζεται όμως ο Trump;
Στο γεγονός ότι στις ΗΠΑ πεθαίνουν 22.000 άνθρωποι κάθε χρόνο από τις κλασσικές ιώσεις και η οικονομία δεν σταματάει.
Αντιθέτως με τον κορωνοιό έχουν νοσήσει 52 χιλιάδες αμερικανοί εκ των οποίων 680-700 απεβίωσαν.
Ο Trump δίνει μεγάλη βαρύτητα στο χρηματιστήριο και η δήλωση του ότι η αμερικανική οικονομία έως τις 12 Απριλίου πρέπει να έχει ανοίξει σε συνδυασμό με το μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης 2,5 τρισεκ. δολαρίων έδωσαν ώθηση στις παγκόσμιες αγορές επισκιάζοντας την μεγάλη επιδείνωση – ξανά – της Ιταλίας σε κρούσματα και σε νεκρούς.

Ποιο το ρίσκο του Trump;

Προφανώς και ο αμερικανός Πρόεδρος έχει πολύ ισχυρή ομάδα συμβούλων ειδικά στο σκέλος της επιδημίας από τους οποίους πήρε συμβουλές.
Κατά τον Trump μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως προς τα πού κατευθύνεται η επιδημία εάν δηλαδή μπορεί να ελεγχθεί και σε ποιο βαθμό.
Για πολλούς η στρατηγική Trump μπορεί να οδηγήσει σε δύο συμπεράσματα

1)Ο Trump καταφέρνει με την στρατηγική του που είναι προσομοίωση καραντίνας και αγέλης να νικήσει τον κορωνοιό.
Εάν στις ΗΠΑ η κατάσταση ελεγχθεί το μήνυμα στο παγκόσμιο σύστημα θα είναι ότι παντού μπορεί να ελεγχθεί.
Θα έχει κρατήσει ζωντανή την αμερικανική οικονομία, οπότε εάν όλα θεωρητικά εξελιχθούν θετικά, η ύφεση που θα έρθει θα είναι διαχειρίσιμη.
Αυτά θα είναι καλά νέα για τις αγορές που θα επιχειρήσουν να επανατιμολογήσουν και επαναξιολογήσουν τους κινδύνους.
Οι αγορές σε αυτό το σενάριο θα ανακάμψουν σημαντικά και προφανώς θα αναιρεθούν όλα τα σενάρια καταστροφής.
Θα υπάρξουν ζημίες, ύφεση αλλά θα είναι χαμηλότερα των αρχικών προβλέψεων καταστροφής.
Ο S&P 500 θα έχει δει τα χαμηλά λίγο κάτω από τις 2.200 μονάδες με προοπτική πλέον τις 2.800 μονάδες.

2)Εάν καταγραφεί μεγάλη επιδείνωση σε νεκρούς και κρούσματα λόγω του κορωνοιού το προσεχές διάστημα - σενάριο πιθανό - προφανώς το σχέδιο για ανοικτή οικονομία θα καταρρεύσει.
Οι ΗΠΑ θα μπουν σε μεγάλη περιπέτεια κοινωνική και οικονομική.
Στο σενάριο λοιπόν που υπάρξει lockdown στις ΗΠΑ, η οικονομία μπει σε καραντίνα για κάποιο διάστημα η Wall Street θα καταρρεύσει και ο καθοδικός στόχος των 1800-1650 μονάδων θα είναι όχι ορατός αλλά βέβαιος.

Το βασικό ζήτημα λοιπόν για τους επενδυτές είναι όχι να στηριχθούν στα κέρδη των αγορών στις 24 Μαρτίου, το έργο του ράλι και ακολούθως του κραχ ή το αντίθετο το έχουμε ξαναδεί.
Αλλά να ποντάρουν ποιο από τα δύο σενάρια θα υλοποιηθεί τελικώς.
Με ανοικτή οικονομία στις ΗΠΑ η Wall πάει πάνω και μαζί όλες οι αγορές.
Με κλειστή οικονομία στις ΗΠΑ η Wall βυθίζεται επιθετικά και μαζί παρασύρει και όλες τις άλλες αγορές.

Η στιγμή των μεγάλων στοιχημάτων ξεκίνησε στις αγορές....

J P Morgan: Περί τα 850 δισ. δολ. θα πρέπει να αγοραστούν σε μετοχές διεθνώς καθώς έσπασε η κατανομή χαρτοφυλακίων 60% προς 40%

Περίπου 850 δισ. δολ. θα πρέπει να αγοραστούν σε μετοχές διεθνώς αναφέρει η J P Morgan καθώς έσπασε η σχέση 60% προς 40% στην κατανομή των χαρτοφυλακίων - όπου 60% μετοχές -
Να σημειωθεί ότι το ράλι στην Wall στις 24 Μαρτίου με άνοδο +11% το υψηλότερο από το 1933 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό - τεχνικά πέραν από την παρέμβαση Trump για την κραντίνα - και στην προσπάθεια πολλών funds να αποκαταστήσουν την σχέση 60% προς 40%.
Καθώς οι διεθνείς αγορές κατέρρευσαν πολλά και διάφορα funds λόγω των επιθετικών πωλήσεων το τελευταίο διάστημα διέσπασαν την σχέση επενδύσεων προς μετρητά.  
Μάλιστα πολλά funds όπως αναφέρει η Nomura πούλησαν τόσα πολλά που δεν έχουν τι άλλο να πουλήσουν.
Σημαίνει επίσης ότι όλα αυτά που χρειάζονται οι αγοραστές μετά το κραχ είναι ένας καταλύτης για να εξαπολύσει μια μαζική αγοραστική παρέμβαση - όπως παρατηρήθηκε στις 24 Μαρτίου με ράλι 11% που ήταν η μεγαλύτερη από το 1933.
Με βάση την J P Morgan πολλά funds κινούνται με την κατανομή κεφαλαίων 60:40 και ανέρχονται σε 1,5 τρισεκ. δολάρια στις ΗΠΑ και 4,5 τρισεκ. διεθνώς αυτά τα funds πρέπει να αγοράσουν περίπου 300 δισεκ. δολάρια σ μετοχές για να αποκατασταθεί πλήρως η ισορροπία 60% κατανομή μετοχών και 40% μετρητά και άλλες επενδύσεις.
Ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ άλλα funds ύψους 7,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να αγοράσουν 400 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποκαταστήσει πλήρως την ισορροπία και να επανέλθουν σε κατανομές μετοχών πριν από τον ιό.
Τέλος, υπάρχουν και τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία όπως η Norges bank και το GPIF, τα οποία πριν τη διόρθωση είχαν περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 1,1 τρισεκ. και 1,5 τρισεκ. δολαρίων αντίστοιχα και τα οποία σύμφωνα με την JPMorgan θα έπρεπε να αγοράσουν περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχές για να επανέλθουν πλήρως στις κατανομές στόχων τους ύψους 70% και 50% αντίστοιχα.
Ενώ η JPMorgan παραδέχεται ότι το χρονοδιάγραμμα αυτών των ροών εξισορρόπησης είναι αβέβαιο, είναι πιθανό να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες και πριν από τις 31 Μαρτίου 2020.
Όπως καταλήγει η JPMorgan, 850 δισεκατομμύρια δολάρια εκκρεμών ροών εξισορρόπησης θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες θα συμβάλλουν στην άνοδο των μετοχών.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/CTA%20net%20exposure.jpg?itok=BnW7s2A9
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης