Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ - Εντυπωσιακή άνοδος λόγω βελτιωμένου κλίματος στο εξωτερικό

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ - Εντυπωσιακή άνοδος λόγω βελτιωμένου κλίματος στο εξωτερικό
ΑΓΟΡΕΣ: Μία μεγάλη νίκη σήμερα για τους κατόχους μετοχών. Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις μεγάλες αγορές. Θα κάνουν ό,τι πρέπει λένε οι Αμερικάνοι, από κοντά και τα μπαζούκας άλλων χωρών. Λεφτά με το ελικόπτερο που λένε στις αγορές. Το θέμα είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να ξεπεράσουμε σιγά-σιγά το πρόβλημα που λέγεται Covid-19.

Μετά τη μεγάλη υποχώρηση χθες του ΧΑ, σε εκείνη τη συνεδρίαση, η οποία στιγματίστηκε από τεχνικά προβλήματα, σήμερα αντέδρασε με δύναμη και μέτριες συναλλαγές αν εξαιρέσουμε τα πακέτα. Έχει κοπεί το σορτ και δε μπορούν να κάνουν και πολλά κάποιοι. Από την άλλη δεν υπάρχει και διάθεση για πωλήσεις από πληγωμένα χαρτοφυλάκια. Εκεί που έφτασαν οι μετοχές σου λέει…

Ξεχωρίζουν πάντως οι καλές εταιρείες και δεν είναι λίγες. Εννοούμε αυτές που στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά και πηγαίνουν αρκετά καλύτερα από τους βασικούς δείκτες. Ξεχωρίζουμε τον ΟΤΕ μεταξύ άλλων. Θα προσθέσουμε και την ΕΥΔΑΠ. Πολλές ακόμα έγιναν φθηνές αλλά με βάση αυτά που ξέρουμε και όχι αυτά που αναμένονται.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Η καλύτερη άμυνα αυτή την περίοδο είναι να εστιάσουμε σε μετοχές που δεν έχουν μεγάλα δάνεια. Σε αυτές που ευνοούνται από την πτώση του πετρελαίου, σε αυτές που έχουν λάβει μέτρα για να μαζευτούν και σε αυτές που έχουν καλές ταμειακές ροές και μπορούν να αντέξουν. Η τακτική αυτή έχει δώσει κέρδη και στο παρελθόν σε άλλες κρίσεις.

Μπορεί βραχυπρόθεσμα να επηρεάζονται όλες, αλλά οι καλές προσφέρουν ασφάλεια στα χαρτοφυλάκια. Ο υψηλός δανεισμός κάποιων σε μία κρίση που μπορεί να κρατήσει περισσότερο από όσο κάποιοι νομίζουμε, ίσως φέρει περισσότερες πιέσεις στους ισολογισμούς σε σύγκριση με κάποιες άλλες. Ειδικά αν κάποιες εξαρτώνται και από τον τουρισμό.

Οι πληγές είναι μεγάλες, αφού η διόρθωση ήταν βίαιη και γρήγορα. Σιγά-σιγά δε χρειάζονται βιασύνες και δε κυνηγάμε τα χαρτιά. Αύριο 25/3 η δική μας αγορά είναι κλειστή. Θα θέλαμε να δούμε συνέχεια στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Θα εξαρτηθεί από τις ξένες αγορές.

JUMBO: Όπλο της είναι η ρευστότητα που διαθέτει. Το πλήγμα θα είναι σημαντικό και βλέπουμε πως βγαίνουν πωλήσεις. Σήμερα πήγε μέχρι τα 11,68 ευρώ και πριν τις τελικές δημοπρασίες ήταν στα 11,66 ευρώ με άνοδο 17,30%. Είχε κάνει όγκο 232 χιλ. τεμάχια.

Μετά τις δημοπρασίες, κατά τη διάρκεια των οποίων είδαμε μεγάλες εντολές πώλησης χαμηλά, η μετοχή έκλεισε στα 11,43 ευρώ με άνοδο 15% και όγκο 295 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση ανέρχεται στα 1,55 δισ. ευρώ.

ΔΕΗ: Συνεχίζει να έχει πολύ καλή συμπεριφορά και να προσπαθεί να πάρει πίσω μέρος των μεγάλων ομολογουμένως απωλειών από τα υψηλά της. Στα 2,2280 ευρώ και στο +15,38% με υψηλό όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια. Είχε τη μεγαλύτερη άνοδο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα πακέτα που έγιναν στον τίτλο αφορούν το 7,6% του συνόλου των μετοχών περίπου και ταιριάζουν στο ποσοστό του York Capital, το οποίο ήθελε να φύγει. Βέβαια πιο ψηλά αλλά τώρα έφυγε σε εξαιρετική τιμή για τους αγοραστές. Τα πακέτα ανέβασαν το συνολικό τζίρο στο ΧΑ στα 104 εκατ. ευρώ και τα 37 εκατ. ευρώ περίπου ανήκουν στα πακέτα.

AEGEAN: Σημαντική άνοδο για το ομόλογο που χθες κατέγραψε μεγάλη πτώση. Πάνω από τις 73 μονάδες έπαιζε το ομόλογο με άνοδο 16%. Έκανε πάντως υψηλό όγκο. Η μετοχή συνέχισε ανοδικά κατά 7,2% και έκλεισε στα 4,29 ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Με την αγορά να είναι στο -40% αυτή είναι στο -12% επομένως λογική η κίνηση κατά μόλις 3,91% σήμερα. Εξαιρετική η συμπεριφορά της σε όλη τη διάρκεια της κρίσης.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δυνατή κίνηση και από εδώ. Για αρκετή ώρα ήταν κοντά στα 6,20 ευρώ και προς το τέλος πήγε στα 6,40 ευρώ για να κλείσει τελικά στα 6,37 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης