Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάρτιο 2020 - Στις 37,1 μονάδες ο σύνθετος PMI

Βρετανία: Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάρτιο 2020 - Στις 37,1 μονάδες ο σύνθετος PMI
Η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στη Βρετανία κατέγραψε «βουτιά» στις 35,7 μονάδες, έναντι 53,2 μονάδων τον Φεβρουάριο
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υπηχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit, δεχόμενη πιέσεις κυρίως από τη «βουτιά» που σημειώθηκε στον κλάδο υπηρεσιών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 37,1 μονάδες, έναντι 53 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδ από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Markit.
Παράλληλα, τα στοιχεία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 45 μονάδες.
Ο κλάδος υπηρεσιών υποχώρησε επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στις 35,7 μονάδες, έναντι 53,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στις 45 μονάδες.
Όσον αφορά τον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 48 μονάδες, γεγονός που αποτελεί χαμηλό μόλις τριών μηνών, με τον υποδείκτη που αφορά την παραγωγή του κλάδου ωστόσο να διαμορφώνεται στα 44,3 μονάδες, έναντι 52,2 μονάδων τον Φεβρουάριο.
«Η έρευνα υπογραμμίζει ότι το πλήγμα που έχει προκαλέσει η έξαρση του COVID-19 στη βρετανική οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «τα επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του ιού θα παραλύσουν περαιτέρω μεγάλο μέρος της οικονομίας τους επόμενους μήνες».
Συμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία του Μαρτίου δείχνουν μία πτώση του ΑΕΠ με τριμηνιαίο ρυθμό 1,5 με 2%, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει την οικονομία σε συρρίκνωση για το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Ωστόσο, ο κ. Williamson τόνισε ότι «αυτή η πτώση πιθανώς να αποτελέσει την κορυφή του παγόβουνου και να επισκιαστεί από αυτά που θα δούμε το δεύτερο τρίμηνο, καθώς τα πρόσθετα μέτρα θα αρχίσουν να κλιμακώνουν την ύφεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης