Bear market rally στη Wall έως +11,26% ο Trump επιμένει θέλει κανονικότητα έως το Πάσχα 12/4... σοκάρει η επιδείνωση στην Ιταλία - Άλμα στο DAX +10,98%

Bear market rally στη Wall έως +11,26% ο Trump επιμένει θέλει κανονικότητα έως το Πάσχα 12/4... σοκάρει η επιδείνωση στην Ιταλία - Άλμα στο DAX +10,98%
Ισχυρό ράλι σε Wall και Ευρώπη μετά το σοκ των τελευταίων ημερών ωστόσο εντάσσεται σε bear market rally
(upd9) Bear market rally κατέγραψαν σήμερα 24 Μαρτίου 2020 οι χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς μετά τις δηλώσεις Trump ότι η καραντίνα ζημιώνει την οικονομία και μάλιστα σε νέο μήνυμα του ανέφερε ότι μέχρι το Πάσχα των καθολικών 12 Απριλίου 2020 πρέπει να έχει ανοίξει η αμερικανική οικονομία να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.
Να σημειωθεί ότι στις 24 Μαρτίου ο Trump είχε συνάντηση με 5 κορυφαία funds για την Wall το Third Point, Blackstone, Vista Equity, ICE/NYSE, JUST Capital με στόχο να διαμορφωθεί μια στρατηγική για την Wall καθώς ο αμερικανός Πρόεδρος δίνει μεγάλη σημασία στο... χρηματιστήριο.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/why-trumps-tax-plan-should-boost-the-russell-2000.jpg?itok=5NVwoNCo
Ωστόσο οι εξελίξεις στην Ιταλία με τους νέους νεκρούς και την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σίγουρα προβληματίζουν καθώς η ύφεση των τελευταίων δύο ημερών γέννησε προσδοκίες αλλά η νέα έξαρση διέψευσε τις προσδοκίες. 
Στην Ιταλία οι νεκροί ανέρχονται σε 6.720 και τα κρούσματα 69.176... ειδικά σήμερα
24 Μαρτίου οι νεκροί ανήλθαν στους 743  η δεύτερη χειρότερη επίδοση νεκρών στην Ιταλία που δοκιμάζεται πραγματικά.
Στο bear market rally κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για πωλήσεις.
Στην Ευρώπη το ενδιαφέρον να στρέφεται στην βιντεοδιάσκεψη του Eurogroup, σχετικά με τον ρόλο του ESM και την έκδοση ευρωομολόγων αν και η Γερμανία προκρίνει προληπτική πιστωτική γραμμή. 
Ο Trump παρά την αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών στις ΗΠΑ ανέφερε ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε ολική ή όχι καραντίνα.
Κατά τον Trump η καραντίνα κάνει ζημία στην οικονομία και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό βοηθάει τον περιορισμό του κορωνοιού.
Οι νομοθέτες των ΗΠΑ πλησιάζουν προς μία συμφωνία για ένα"πακέτο μέτρων ύψους σχεδόν 2 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post το οποίο αναζωπύρωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.
Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steve Mnuchin εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία για τα μέτρα.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με ισχυρά κέρδη +11,26% στις 20.685 μονάδες.

Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο +9,34% στις 2.446 μονάδες.
Άνοδο +8,12% στις 7.417 μονάδες κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.
Πτώση -1,4% ο δείκτης φόβου VIX στις 60,73 μονάδες.
Κέρδη +10,98% στις 9.700 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη.
Με κέρδη +8,93% στις 16.948 μονάδες έκλεισε ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο.
Image
Image

Αναλυτικά οι λόγοι που επηρεάζουν τις αγορές είναι οι εξής:

1. Oι ΗΠΑ δεν μπαίνουν σε καραντίνα, προς το παρόν τουλάχιστον, καθώς ο Trump αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά της και ανησυχεί για τις οικονομικές επιπτώσεις
2. Η νέα παρέμβαση της Fed, η οποία ανακοίνωσε νέο απεριόριστο QE
3. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το πακέτο Trump, ύψους 2 τρισ. δολ, το οποίο δεν αποκλείεται να περάσει από τη Γερουσία, ακόμα και σήμερα
4. Στην Ιταλία μετά την ύφεση των κρουσμάτων, σημειώθηκε νέα μεγάλη αύξηση καθώς οι νεκροί έφθασαν στους 743 στις 24 Μαρτίου.
5. Οι Γερμανοί δέχονται την πιστωτική γραμμή για την Ιταλία, αλλά αρνούνται την έκδοση ευρωομολόγων
6. Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αγορές ETFs, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμα η σχετική απόφαση
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας μετά από τις άκρως αρνητικές ανακοινώσεις για τους δείκτες PMI σε ολόκληρη την Ευρώπη (και την Κίνα τον περασμένο μήνα), τα προκαταρκτικά στοιχεία του Μαρτίου για τις βιομηχανίες και τις υπηρεσίες στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει ακόμη και το 5%.
Ο δείκτης PMI μεταποίησης στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 49,2 μονάδες, - ένα χαμηλό 127 μηνών - από 50,7 μονάδες τον Ιανουάριο (καλύτερα από την αναμενόμενη πτώση στις 43,5 μονάδες).
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 39,1 από 49,4 μονάδες, ήτοι σε ιστορικά χαμηλά.
Πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (24/3) στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών σημείωσαν πτώση της τάξεως του -4,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, στις 765 χιλ. συνολικά, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -2%.
Παράλληλα, το Υπουργείο προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων που αφορούν τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 800 χιλ. πωλήσεων νέων κατοικιών, έναντι 764 χιλ. προηγουμένως.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκε «άλμα» της τάξεως του +14,3% ενώ η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 345.900 δολάρια.
Μεταξύ των περιοχών στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος σημειώθηκε στις βορειοανατολικές πολιτείες, και συγκεκριμένα στο +38,9%, ενώ η αντίστοιχη άνοδος στις πολιτείες του νότου περιορίστηκε στο +1%.
Αντίθετα, οι πωλήσεις στις μεσοδυτικές πολιτείες υποχώρησαν κατά -7,3%, ενώ οι πωλήσεις στη δυτική πλευρά των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση της τάξεως του -17,2%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η General Motors ανέστειλε τις εκτιμήσεις της για το 2020 και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αντλήσει περί τα 16 δισ. Δολάρια από τις πιστωτικές της διευκολύνσεις, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητα εξαιτίας της αύξησης της επίδρασης του κορωνοϊού στις δραστηριότητες της.
 
Ελπίδες για συμφωνία στη Γερουσία ακόμα και σήμερα

Ακόμα και σήμερα θα μπορούσε να εγκριθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ το πακέτο οικονομικών μέτρων, ύψους 2 τρισ. δολαρίων για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το Reuters.
Οι διαπραγματευτές αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοι δεν κατάφεραν να επιτύχουν μια διμερή συμφωνία για τη σαρωτική νομοθεσία.
Ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο Καπιτώλιο για περαιτέρω συνομιλίες την Τρίτη, μετά από μια ημέρα διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα χωρίς συμφωνία.
Ούτε ο Mnuchin, ούτε ο Δημοκρατικός ηγέτης της Γερουσίας Chuck Schumer έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και οι δύο ήταν αισιόδοξοι.
Ο Μnuchin δήλωσε ότι μίλησε στον πρόεδρο τουλάχιστον δέκα φορές κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής συνόδου του μαραθωνίου τη Δευτέρα.
Οι Δημοκρατικοί έχουν μπλοκάρει δύο φορές τις προσπάθειες, καθώς υποστηρίζουν ότι το πακέτο δεν παρέχει επαρκείς πόρους για τα κράτη και τα νοσοκομεία,επαρκή βοήθεια για τους άνεργους Αμερικανούς και δεν περιλαμβάνει επαρκή εποπτεία του ταμείου για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ράλι και στις ευρωαγορές

Στην Ευρώπη οι αγορές κατέγραψαν ισχυρά κέρδη, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη σημερινή βιντεοδιάσκεψη του Eurogroup, σχετικά με τον ρόλο του ESM και την έκδοση ευρωομολόγων.
Σε μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια σταθεροποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ, η Γερμανία ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων στήριξης ύψους έως 750 δισεκ. ευρώ, ενώ η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) έλαβε πρωτοφανή μέτρα για να στηρίξει τον δανεισμό στην οικονομία.
Image
Στο ταμπλό, οι μετοχές των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής, που αυτό τον μήνα έχουν καταγράψει από τις μεγαλύτερες απώλειες, σημείωσαν άνοδο 2,6%.
Οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης, ασφάλισης, πετρελαίου και αερίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών κλάδων, με άνοδο μεταξύ 5% και 6%.
Τη στήριξη του ESM χωρίς προαπαιτούμενα και την έκδοση ευρωομολόγων ζητά η ιταλική κυβέρνηση, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που πλήττει τη χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εν όψει της σημερινής βιντεοδιάσκεψης του Eurogroup.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί την έκδοση ευρωομολόγου, αλλά την παροχή πιστωτικής γραμμής στην Ιταλία.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας τάσσεται υπέρ της πρότασης να επιτραπεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) να χορηγήσει οικονομική υποστήριξη, χωρίς μακροοικονομικά προαπαιτούμενα, στις οικονομίες της Ευρωζώνης οι οποίες δέχονται βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται εξετάσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που θα έχουν εντός της ημέρας, την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιηθεί ο ESM για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία.
Στο μετωπο των μακροοικονομικών, κραχ υπέστη η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο 2020, με τον δείκτη PMI να καταγράφει βουτιά στις 31,4 μονάδες, από 51,6 τον Φεβρουάριο, καθώς σχεδόν όλη η ήπειρος βρίσκεται σε καραντίνα.
Ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1998, όταν άρχισαν να συλλέγονται τα στοιχεία για την περιοχή της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της IHS Markit, η διαμόρφωση του δείκτη υποδεικνύει ύφεση πέριξ του 2% για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με προκαταρτκικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (24/3) η Markit, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα ετών.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 37,2 μονάδες, έναντι 50,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009.
Μάλιστα, τα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η συρρίκνωση του δείκτη θα περιοριστεί στις 41 μονάδες.
Η έξαρση του κορωνοϊού είχε σημαντικό αντίκτυπο στον κλάδο υπηρεσιών της χώρας, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Markit.
«Η πρωτοφανής κατάρρευση του δείκτη PMI υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία οδεύει προς την ύφεση, η οποία μάλιστα είναι απότομη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
«Τα στοιχεία του Μαρτίου δείχνουν πτώση του ΑΕΠ με τριμηνιαίο ρυθμό περίπου 2% και η κλιμάκωση των μέτρων για την περιορισμό της έξαρσης του ιού σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω ενταντικοποίηση της ύφεσης κατά το δεύτερο τρίμηνο», πρόσθεσε ο κ. Smith.

Ισχυρή ανάκαμψη στις αγορές της Ασίας - «Άλμα» +7,04% για τον Nikkei, ο Kospi +8,6%

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα Τρίτη (24/3) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τη νέα παρέμβαση που ανακοίνωσε χθες η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, με στόχο τη στήριη της οικονομίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +7,04% στις 18.077,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύεται κατά +4,17% στις 4.735,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξεως του +8,6% στις 1.609,97 μονάδες, ενώ ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη ενισχύεται κατά +4,62% στις 2.336,60 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +4,42% στις 22.655,50 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη Taiwan Weighted, και συγκεκριμένα στο +4,45% και τις 9.285,62 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +2,34% στις 2.722,44 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +2,38% στις 9.921,68 μονάδες.
«Στους επενδυτές της Ασίας αρέσει αυτό που βλέπουν από τη Fed, γεγονός που εκλαμβάνεται σαν μία πολύ εντυπωσιακή κίνηση από τη Wall Street, ακόμα και αν το Αμερικανικό Κογκρέσο είναι αναποφάσιστο», δήλωσε ο αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει απεριόριστο ποσό αμερικανικών ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων για να στηρίξει την αγορά, σε ένα άτυπο και έμμεσο bailout των επιχειρήσεων.
Η Fed δήλωσε ότι θα αγοράσει assets «στο απαιτούμενο ποσό» για να στηρίξει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε νέα προγράμματα δανεισμού ύψους 300 δισ. δολ. για τη στήριξη εταιρειών που πλήττονται από το shutdown της αμερικανικής οικονομίας.
«Η πίεση βρίσκεται πλέον στο Κογκρέσο προκειμένου να δράσει συλλογικά και να προσφέρει τη στήριξη που δε μπορεί να προσφέρει η Fed, δηλαδή την παροχή βοήθειας σε ευάλωτους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία και τα οικονομικά τους», αναφέρει σε έκθεσή του James Knightley της ING.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «ο κίνδυνος είναι πως αυτό το τείχος στήριξης από τη Fed και η θετική αντίδραση από τις αγορές μπορεί να δώσει στο Κογκρέσο μία αίσθηση ότι έχει περισσότερο χρόνο και λιγότερη πίεση για την παράδοση του πακέτου στήριξης».

Άλμα στις τιμές του πετρελαίου

Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω προσδοκιών για συνεργασία ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Σαουδική Αραβία προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού».
Ειδικότερα, το προθεσμαικό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +3,77% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 28,05 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει ισχυρή άνοδο της τάξεως του +5,09% στα 24,55 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, Dan Brouillette, η συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία αποτελεί μία από τις επιλογές που υπάρχουν για τη σταθεροποίηση των τιμών, καθώς η έξαρση του COVID-19 εξακολουθεί να μειώνει την παγκόσμια ζήτηση.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «κάποια στιγμή θα προχωρήσουμε σε διπλωματικές προσπάθειες», για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επί του ζητήματος».
«Τα μέτρα βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος, ακόμα και αν δε βοηθούν τη ζήτηση», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων του Bloomberg, Ryan Mckay, για να προσθέσει ότι «οι επενδυτές κρέμονται από μία κλωστή ελπίδας ότι μπορεί να υλοποιηθεί μία σχέση μεταξύ του ΟΠΕΚ και του Τέξας».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS