Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτουν οι αγορές της Ασίας μετά τη νέα παρέμβαση της Fed - «Άλμα» +7,04% για τον Nikkei, ο Kospi +8,6%

tags :
Ανακάμπτουν οι αγορές της Ασίας μετά τη νέα παρέμβαση της Fed - «Άλμα» +7,04% για τον Nikkei, ο Kospi +8,6%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +4,42% στις 22.655,50 μονάδες
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα Τρίτη (24/3) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τη νέα παρέμβαση που ανακοίνωσε χθες η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, με στόχο τη στήριη της οικονομίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +7,04% στις 18.077,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύεται κατά +4,17% στις 4.735,70 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξεως του +8,6% στις 1.609,97 μονάδες, ενώ ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη ενισχύεται κατά +4,62% στις 2.336,60 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +4,42% στις 22.655,50 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτη Taiwan Weighted, και συγκεκριμένα στο +4,45% και τις 9.285,62 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +2,34% στις 2.722,44 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +2,38% στις 9.921,68 μονάδες.
«Στους επενδυτές της Ασίας αρέσει αυτό που βλέπουν από τη Fed, γεγονός που εκλαμβάνεται σαν μία πολύ εντυπωσιακή κίνηση από τη Wall Street, ακόμα και αν το Αμερικανικό Κογκρέσο είναι αναποφάσιστο», δήλωσε ο αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει απεριόριστο ποσό αμερικανικών ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων για να στηρίξει την αγορά, σε ένα άτυπο και έμμεσο bailout των επιχειρήσεων.
Η Fed δήλωσε ότι θα αγοράσει assets «στο απαιτούμενο ποσό» για να στηρίξει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε νέα προγράμματα δανεισμού ύψους 300 δισ. δολ. για τη στήριξη εταιρειών που πλήττονται από το shutdown της αμερικανικής οικονομίας.
«Η πίεση βρίσκεται πλέον στο Κογκρέσο προκειμένου να δράσει συλλογικά και να προσφέρει τη στήριξη που δε μπορεί να προσφέρει η Fed, δηλαδή την παροχή βοήθειας σε ευάλωτους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία και τα οικονομικά τους», αναφέρει σε έκθεσή του James Knightley της ING.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «ο κίνδυνος είναι πως αυτό το τείχος στήριξης από τη Fed και η θετική αντίδραση από τις αγορές μπορεί να δώσει στο Κογκρέσο μία αίσθηση ότι έχει περισσότερο χρόνο και λιγότερη πίεση για την παράδοση του πακέτου στήριξης».
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω προσδοκιών για συνεργασία ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Σαουδική Αραβία προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού».
Ειδικότερα, το προθεσμαικό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +3,77% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 28,05 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει ισχυρή άνοδο της τάξεως του +5,09% στα 24,55 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας, Dan Brouillette, η συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία αποτελεί μία από τις επιλογές που υπάρχουν για τη σταθεροποίηση των τιμών, καθώς η έξαρση του COVID-19 εξακολουθεί να μειώνει την παγκόσμια ζήτηση.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «κάποια στιγμή θα προχωρήσουμε σε διπλωματικές προσπάθειες», για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επί του ζητήματος».
«Τα μέτρα βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος, ακόμα και αν δε βοηθούν τη ζήτηση», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων του Bloomberg, Ryan Mckay, για να προσθέσει ότι «οι επενδυτές κρέμονται από μία κλωστή ελπίδας ότι μπορεί να υλοποιηθεί μία σχέση μεταξύ του ΟΠΕΚ και του Τέξας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης