Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία στο Eurogroup - H Ιταλία ζητά στήριξη ESM και ευρωμόλογα - Πιστωτική γραμμή προτείνει η Γερμανία

tags :
Χαμηλές προσδοκίες για συμφωνία στο Eurogroup - H Ιταλία ζητά στήριξη ESM και ευρωμόλογα - Πιστωτική γραμμή προτείνει η Γερμανία
Η Ρώμη τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης να εκδοθεί κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο
(upd) Τη στήριξη του ESM χωρίς προαπαιτούμενα και την έκδοση ευρωομολόγων ζητά η ιταλική κυβέρνηση, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που πλήττει τη χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εν όψει της σημερινής βιντεοδιάσκεψης του Eurogroup.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί την έκδοση ευρωομολόγου, αλλά την παροχή πιστωτικής γραμμής στην Ιταλία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι προσδοκίες για συμφωνία σήμερα είναι χαμηλές.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας τάσσεται υπέρ της πρότασης να επιτραπεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) να χορηγήσει οικονομική υποστήριξη, χωρίς μακροοικονομικά προαπαιτούμενα, στις οικονομίες της Ευρωζώνης οι οποίες δέχονται βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται εξετάσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που θα έχουν εντός της ημέρας, την πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιηθεί ο ESM για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία.
«Χρειαζόμαστε όλους τους διαθέσιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΕSM, αλλά χωρίς προϋποθέσεις» σε μακροοικονομικό επίπεδο, ανέφερε η πηγή του Reuters, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η Ρώμη τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης να εκδοθεί κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για να ξεπεραστεί το πλήγμα της πανδημίας στις οικονομίας της Eυρωζώνης, πρόσθεσε η πηγή.
Ο ΕSM, θεωρητικά, θα μπορούσε να προσφέρει ως δανειακές χορηγήσεις αναξιοποίητα διαθέσιμα ύψους 410 δισ. ευρώ, μέσω του λεγόμενου προγράμματος των άμεσων νομισματικών συναλλαγών (Outright Monetary Transactions programme, OMT).
Ο απολογισμός της πανδημίας στην Ιταλία έφθασε χθες Δευτέρα τους 6.077 νεκρούς.
Η χώρα θρηνεί τα περισσότερα θύματα στον κόσμο και η πανδημία έχει προκαλέσει πλήρη παράλυση στην οικονομική δραστηριότητα.
Ο ΕSM σήμερα είναι σε θέση να προσφέρει στήριξη σε κράτη μέλη της Eυρωζώνης, αλλά υπό τον όρο ότι εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ξεπεραστούν τα μακροοικονομικά προβλήματα τα οποία τις ανάγκασαν να ζητήσουν τον δανεισμό.
Αρκετά μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου, τόσο στελέχη του συγκυβερνώντος Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) όσο και της δεξιάς και της άκρας δεξιάς, προβάλλουν ενστάσεις στην προσφυγή στον ESM, καθώς όπως κρίνουν αυτό θα συνεπαγόταν επαχθείς όρους και υποχρεώσεις για τη Ρώμη και θα παραβίαζε την ιταλική εθνική κυριαρχία.

Χαμηλά ο πήχης για την επίτευξη συμφωνίας

Χαμηλά θέτουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία στο Eurogroup όσον αφορά την επιπλέον χρηματοδότηση για την αναχαίτιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.
«Αμφιβάλω πολύ για το εάν θα συμφωνηθεί ο,τιδήποτε απόψε» δήλωσε στο CNBC ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος επεσήμανε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επιτευχθεί τελική συμφωνία σήμερα».
Οι χώρες της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν μεμονωμένα δημοσιονομικά μέτρα για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τον αντίκτυπο του ιού.
Από κοινού, οι 27 ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να έχουν επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισ. ευρώ για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις σε αυτή την κρίση.
Ωστόσο, υπήρξε κάποια πίεση στην ευρωζώνη για περαιτέρω μέτρα. 
«Ενώ οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης άσκησαν πιέσεις να συμφωνήσουν σε μια συντονισμένη και σημαντική δημοσιονομική επέκταση, η παρέμβαση της Lagarde περιόρισε αυτή τη δυναμική» αναφέρουν αναλυτές της Eurasia Group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης