Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Τα 750 δισ. της ΕΚΤ εχέγγυο σταθερότητας για την Ευρωζώνη

Fitch: Τα 750 δισ. της ΕΚΤ εχέγγυο σταθερότητας για την Ευρωζώνη
Οι έγκαιρες και στοχοθετημένες πολιτικές εντός της ΕΕ μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των απωλειών από τον κορωνοϊό
Τα 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν εχέγγυο σταθερότητας για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, σύμφωνα τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
H EKT θα αγοράσει χρεόγραφα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2020, στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού (PEPP).
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι απαιτήσεις επιλεξιμότητας για το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης εξαιρούνται.
Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος και η ευελιξία του PEPP περιορίζουν τους κινδύνους για τα ομόλογα κρατών της ευρωζώνης.
Βέβαια, σύμφωνα με την πρόβλεψη του οίκου Fitch για το 2020, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,4%, ωστόσο η δυναμική της κρίσης του κορωνοϊού εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να εντείνουν το υφεσιακό κύμα.
Περαιτέρω, ορισμένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών, ανακοίνωσαν δημοσιονομικά μέτρα: έναν συνδυασμό φορολογικών περικοπών και νέων δαπανών.
Ως εκ τούτου, τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν, ενώ θα αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες.
Επίσης, το Eurogroup ανακοίνωσε μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο: την πρωτοβουλία Coronavirus Response Investment και επενδύσεις από την ΕΤΕπ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ευρωομάδας στις 16 Μαρτίου, τα συνδυασμένα δημοσιονομικά μέτρα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.
Από την άλλη, τα συνδυασμένα μέτρα ρευστότητας, που περιλαμβάνουν σημαντικές εγγυήσεις δανείων, αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του ΑΕΠ.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Κρατικών Ενισχύσεων.
Οι έγκαιρες και στοχοθετημένες πολιτικές εντός της ΕΕ μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των απωλειών από τον κορωνοϊό, καταλήγει η Fitch Ratings.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης