Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αυστριακή κυβέρνηση λαμβάνει εκκλήσεις για υποδοχή ανθρώπων από ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, προτού καλπάσει ο κορωνοϊός

Η αυστριακή κυβέρνηση λαμβάνει εκκλήσεις για υποδοχή ανθρώπων από ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, προτού καλπάσει ο κορωνοϊός
Η σημερινή έκκληση, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά προηγούμενων εκκλήσεων που είχαν απευθύνει προς τον καγκελάριο και την αυστριακή κυβέρνηση, κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης
Έκκληση προς τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz και προς το σύνολο των μελών της κυβέρνησης του, να προχωρήσουν σε υποδοχή στη χώρα ανθρώπων από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα, «προτού υπάρξει εκεί ξέσπασμα του κορωνοϊού», απευθύνει σήμερα 23/3, η γνωστή αυστριακή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα «SOS-Συνάνθρωπος».
«Πότε, εάν όχι τώρα, θα ήταν η σωστή στιγμή για αλληλεγγύη και βοήθεια πέραν των συνόρων;», διερωτάται σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Alexander Pollak, καλώντας την αυστριακή κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία, όπως σημειώνει, «δέχεται τώρα 1.600 πρόσφυγες από ελληνικούς καταυλισμούς, κυρίως άρρωστα παιδιά και οικογένειες».
«Και αυτό το ελάχιστο σε βοήθεια μπορεί να το πετύχει και η Αυστρία, εάν εσείς, κύριε καγκελάριε, πάρετε επιτέλους μία απόφαση» προσθέτει.
Η οργάνωση "SOS-Συνάνθρωπος" προειδοποιεί έντονα σε ανακοίνωσή της για μία εν δυνάμει καταστροφή στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου, όπως σημειώνει, «υπάρχει απειλή για ταχεία διασπορά του κορονοϊού, εξαιτίας του συνωστισμού ανθρώπων».
Η σημερινή έκκληση, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά προηγούμενων εκκλήσεων που είχαν απευθύνει προς τον καγκελάριο και την αυστριακή κυβέρνηση, κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, αλλά και ο ίδιος ο Αυστριακός ομοσπονδιακός Πρόεδρος Alexandre Van der Bellen.
Την έκκληση, στις αρχές Μαρτίου, του Αυστριακού Προέδρου, ο οποίος ζητούσε να υπάρξει υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα στην Αυστρία -με προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά, εφόσον προκύπτει λόγος παροχής ασύλου- είχε απορρίψει ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Sebastian Kurz με τον ισχυρισμό ότι «η Αυστρία είναι μεταξύ των ισχυρότερα επιβαρυμένων χωρών της ΕΕ, δεν υπάρχει άλλη χώρα παγκοσμίως και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, η οποία να έχει δεχθεί περισσότερους κατά κεφαλή πρόσφυγες».
Μόλις προχθές, το -θεωρούμενο ως νεοφιλελεύθερο- κόμμα "ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία)" της αντιπολίτευσης, σε "περαιτέρω επίμονη έκκληση" προς την αυστριακή κυβέρνηση ζητούσε «να δεχθεί 100-200 πρόσφυγες από την Ελλάδα, καθώς οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά είναι, εξαιτίας της αδράνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφόρητες και οι καταυλισμοί θα πρέπει να εκκενωθούν το ταχύτερο δυνατό».
Είχαν προηγηθεί παρόμοιες εκκλήσεις από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, ενώ υπέρ της υποδοχής προσφύγων τάσσεται εμμέσως, πλην σαφώς, το συγκυβερνών με το Λαϊκό Κόμμα στην κυβέρνηση συνασπισμού, κόμμα των Πράσινων, το οποίο φέρεται όμως αναγκασμένο να στηρίξει, στη βάση της σχετικής συμφωνίας συνασπισμού, μία ενιαία κυβερνητική στάση.
Αρκετοί δήμαρχοι και κοινοτάρχες στην Αυστρία, είχαν ιδρύσει στις αρχές Μαρτίου μία σχετική "Πρωτοβουλία", διαμηνύοντας την προθυμία τους να υποδεχθούν στις περιοχές τους πρόσφυγες από την Ελλάδα.
Υπέρ της υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων από ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, «κάτι στο οποίο είναι έτοιμη να προχωρήσει η Καρινθία», είχε ταχθεί και ο κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας Peter Kaiser.
Σε σημερινή συνέντευξή του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας και από τους εμπνευστές της Συμφωνίας του 2016 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, ο Αυστριακός Γκέραλντ Κνάους, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εκεί εξάπλωσης του κορωνοϊού, ζητά την άμεση εκκένωση των υπερπλήρων προσφυγικών κατακλυσμών στην Ελλάδα, την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και την κατανομή σε χώρες της ΕΕ εκείνων που δικαιούνται άσυλο.
 
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης