Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ούγγροι στήνονται στην ουρά για να αγοράσουν... όπλα - Φοβούνται κοινωνική αναταραχή λόγω κορωνοϊού

Οι Ούγγροι στήνονται στην ουρά για να αγοράσουν... όπλα - Φοβούνται κοινωνική αναταραχή λόγω κορωνοϊού
Ως προληπτικό μέτρο, κρίνουν την αγορά ενός όπλου οι Ούγγροι, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς φοβούνται κοινωνική αναταραχή
Ως προληπτικό μέτρο, κρίνουν την αγορά ενός όπλου οι Ούγγροι, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να επέλθει κοινωνική αναταραχή.
Ο Peter Rostas δεν θέλει να έχει κάποιο λόγο για να χρησιμοποιήσει το όπλο που αγοράζει, ωστόσο ο νεαρός Ούγγρος, πατέρας ενός παιδιού, δεν διακινδυνεύει με την επιδημία του κορωνοϊού, που ο ίδιος φοβάται ότι σε κάποιους ανθρώπους ίσως θα βγάλει τον χειρότερο τους εαυτό.
«Είναι προληπτικό μέτρο», δήλωσε ο Ρόστας, 33 ετών, ενώ στεκόταν σε ουρά έξω από ένα μικρό κατάστημα της Βουδαπέστης που πουλούσε μη στρατιωτικά όπλα για τα οποία δεν απαιτείται ειδική άδεια.
«Καλύτερα να γελάω μετά παρά να βρεθώ σε μια σύγκρουση, μην έχοντας τίποτα άλλα παρά ένα σκουπόξυλο».
Ολοένα και περισσότεροι Ούγγροι θέλουν να εξοπλιστούν για προστασία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς φοβούνται ότι πιθανόν θα καταρρεύσει ο νόμος και η τάξη εάν υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις όσο εξαπλώνεται η πανδημία του κορωνοϊού.
Την ίδια ώρα, η ένωση κατασκευαστών όπλων της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αναφέρουν αυξανόμενη ζήτηση και διψήφια αύξηση στις πωλήσεις.
Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν άδεια οπλοκατοχής σε κάθε μία από τις δυο αυτές χώρες, τη Τσεχία και την Ουγγαρία, που έχουν περίπου 10 εκατ. κατοίκους.
Για ορισμένα ελαφριά όπλα δεν είναι υποχρεωτική η άδεια.
«Πουλάμε πέντε φορές παραπάνω σε σχέση με έναν κανονικό Μάρτιο», δήλωσε ο Gabor Vass, που έχει τρία καταστήματα με όπλα στην ουγγρική πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου αυτού από όπου προμηθεύτηκε το δικό του πιστόλι ο Ρόστας.
«Θα μπορούσαμε να πουλάμε 15 φορές περισσότερο εάν είχαμε περισσότερα όπλα με σφαίρες καουτσούκ, αλλά ξεμείναμε».
Το κατάστημα, λίγο μεγαλύτερο από έναν τηλεφωνικό θάλαμο, μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο στα προάστια της Βουδαπέστη, δεν είχε σχεδιαστεί για να δεχθεί ορδές πελατών.
Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα είχε πολύ μεγάλη κίνηση, ανθρώπους από διάφορα κοινωνικά στρώματα.
Η Ουγγαρία έχει καταγράψει 167 κρούσματα κορωνοϊού, με επτά θανάτους, αλλά ο πρωθυπουργός Viktor Orban δήλωσε σήμερα ότι τα πραγματικά νούμερα είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερα.
 
«Καθησυχαστικό» να υπάρχει όπλο στο σπίτι

Ο Ρόστας φοβάται ότι μπορεί να ξεσπάσει βία λόγω της έλλειψης Vassικών αγαθών, κάτι που η ουγγρική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα συμβεί.
Ωστόσο ο ίδιος είναι επιφυλακτικός.
«Εάν ο κόσμος τσακώνεται τώρα για χαρτί τουαλέτας, τι θα συμβεί αργότερα; Μόλις ξεμείνουν τα καταστήματα από στοκ, ο κόσμος θα πάρει αυτό που χρειάζεται.
Η αστυνομία μετά βίας μπορεί να διαχειριστεί κάθε μικρή κλοπή», δήλωσε.
«Δεν σχεδιάζω να σκοτώσω κάποιον, αλλά είναι καθησυχαστικό να υπάρχει όπλο στο σπίτι».
Ο Vass, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος όπλων, δήλωσε ότι ακόμα και τα μικρά όπλα για τα οποία δεν απαιτείται άδεια είναι πολύ επικίνδυνα εάν πέσουν στα λάθος χέρια, δεδομένου ότι ακόμα και μη στρατιωτικά αεροβόλα πιστόλια μπορούν να αποβούν θανάσιμα από κοντινή απόσταση. Και το ενδιαφέρον δεν σταματά εδώ.
«Ο κόσμος έχει τρελαθεί», λέει.
«Αρπάζουν οτιδήποτε δεν απαιτεί άδεια.
Αεροβόλα πιστόλια, όπλα με σφαίρες καουτσούκ ακόμα και πράγματα όπως βαλλίστρες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά».
Εκπρόσωποι της ουγγρικής αστυνομίας και της κυβέρνησης δεν απάντησαν άμεσα στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.
Οι πωλήσεις όπλων και πυρομαχικών έχουν επίσης καταγράψει άλμα στις ΗΠΑ καθώς υπάρχουν φόβοι για κοινωνικές αναταραχές και επεισόδια όσο επιδεινώνεται η πανδημία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης