Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν έπεισε η παρέμβαση της FED διεθνώς - Sell off σε τράπεζες -16% και ΧΑ -7,58% στις 513 μον. ορατές οι 400-380 μον. - Το 10ετές στο 2,45%

Δεν έπεισε η παρέμβαση της FED διεθνώς - Sell off σε τράπεζες -16% και ΧΑ -7,58% στις 513 μον. ορατές οι 400-380 μον. - Το 10ετές στο 2,45%
Το μπαράζ παρεμβάσεων δεν αρκεί για να αλλάξει την επενδυτική ψυχολογία - Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 268 μονάδες, σε νέα χαμηλά έτους
(upd14) Sell off σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 513 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με επίκεντρο τις τράπεζες έως -16% ακολουθώντας την διεθνή πτώση και παρά την νέα παρέμβαση - μαμούθ της Federal Reserve, με στόχο τη στήριξη των αγορών εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού για να επιστρέψει στην συνέχεια με απώλειες.
Ειδικότερα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει απεριόριστο ποσό αμερικανικών ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων για να στηρίξη την αγορά, σε ένα άτυπο και έμμεσο bailout των επιχειρήσεων  ύψους 1 τρισ. έναντι του κορωνοϊού.
Τα παραπάνω μέτρα περιόρισαν αρχικά τις απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ στην συνέχεια επέστρεψαν οι πιέσεις με τον Dax στην Γερμανία -2% ενώ ισχυρή πτώση καταγράφεται στην Wall Street, με τον Dow Jones στο -2,7%.
Από την άλλη, ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία της κυβέρνησης Trump με τους Δημοκρατικούς, όσον αφορά το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα, το βλέμμα είναι στραμμένο στην Ευρώπη και ειδικότερα  σήμερα 23/3 στο Ecofin και αύριο 24/3 στο Eurogroup καθώς φουντώνει η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων.

Να σημειωθεί ότι λόγω τεχνικού προβλήματος το ελληνικό χρηματιστήριο άνοιξε στις 14:45 με την εικόνα αυτή να είναι απαράδεκτη σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο ενώ παρατάθηκε κατά μία ώρα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 513 μονάδες ενώ ορατός είναι ακόμη ο κίνδυνος των 400 -380 μονάδων.
Στις τράπεζες, καταγράφηκε νέο sell ff, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -16,07% και ακολούθησαν Εθνική -14,69%, Eurobank -10% και Πειραιώς -7,4% από κέρδη +4,81% ενδοσυνεδριακά..
Σημειώνεται ότι σήμερα 23/3 η Alpha Bank έκλεισε με νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,53 ευρώ.
Παράλληλα, επιθετικές πωλήσεις σημειώθηκαν και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Viohalco -14,67%, ΔΕΗ -13,02%, Ελλάκτωρας -12,84%, Jumbo -12,35%....
Οι επιθετικές  παρεμβάσεις τραπεζών και κυβερνήσεων κατά της καταστροφικής πανδημίας του covid 19 είναι πρωτοφανής δεν έχει υπάρξει ιστορικό ανάλογο των μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο  που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την καταστροφή τόσο στις ανθρώπινες ζωές όσο και στην οικονομία
Τα μέτρα επεκτάθηκαν ..επιβάλλοντας αυστηρότερους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή καθώς σε  ισχύ τέθηκε από σήμερα 23/3 στις 06:00 πμ έως τις 6/4 το πρωτόγνωρο για τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το τελευταίο μέτρο - όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση - που μπορεί να λάβει η Πολιτεία για να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.
Από την άλλη, το lockdown δηλαδή της καραντίνας, η συνταγή του παγώματος της οικονομίας για να περάσουν οι 14 κρίσιμες ημέρες του κορωνοϊού ναρκοθετούν επικίνδυνα την οικονομία.
Ο πλανήτης απέναντι στο σοκ των θανάτων που προκαλεί ο κορωνοιός λαμβάνει οικονομικά μέτρα δαπανώντας 16 τρισεκ. μαζί με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν στις 21 και 22 Μαρτίου ΗΠΑ και Γερμανία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε με πρόγραμμα πανδημίας με αγορές έκτακτης ανάγκης 750 δισεκ ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η έκδοση ευρωομολόγου…
Οι κυβερνήσεις ανακοίνωσαν δημοσιονομική χαλάρωση πρωτοφανή με προγράμματα που αντιστοιχούν στο 16% του ΑΕΠ για το Ηνωμένο Βασίλειο, το 15% του ΑΕΠ για τη Γερμανία, το 15% του ΑΕΠ για τη Γαλλία και 10% του ΑΕΠ για τις ΗΠΑ.
Σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων βρέθηκαν τα ελληνικά ομόλογα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να τα εντάξει, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα  ποσοτικής χαλάρωσης ή QE παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 23/3 στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,45% από 4,06% στις 18/3 ενώ το ιταλικό 10ετές 1,62% με το μεταξύ τους spread στις 83 μονάδες βάσης.
Επίσης, το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, βρίσκεται στις 220 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 - ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10685 μονάδες

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πρόβλημα στη μετάδοση των δεδομένων στο ελληνικό χρηματιστήριο είχε ως αποτέλεσμα η συνεδρίαση να ξεκινήσει στις 14:45 ενώ έκλεισε στις 18:20 με παράταση μιας ώρας.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς κορυφώθηκαν οι ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών τίιλων του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -14,74% ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις δημοπρασίες στο χαμηλό της ημέρας στο -7,58%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 268,69 μονάδες με πτώση -13,94%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -7,58% στις 513 μονάδες έχοντας υψηλό στις 553,19 μονάδες και χαμηλό στις 513,07 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,51 εκατ. ευρώ και όγκου 131 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΤΕ.

 Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 513 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 470 και ακολουθούν οι 450, 400 και οι 380 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 600 και οι  650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 268 διασπώντας την  πρώτη στήριξη των 300 μονάδων και με επόμενη τις 250 μονάδες.
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 360-370 μονάδων  και ακολουθούν οι 400 και οι 450 μονάδες.

Οι επιπτώσεις του covid 19 στις ελληνικές τράπεζες
 
Οι ελληνικές τράπεζες θα κρατικοποιηθούν κυρίως γιατί θα υπάρξει δραματική επιδείνωση των παλαιών NPEs, των νέων NPEs, θα παγώσουν όλα τα αναπτυξιακά σχέδια και οι πολίτες λόγω του τρόμου του κορωνοιού δεν θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Τα κρατικά κεφάλαια θα αποτελέσουν μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες να εξυγιάνουν τα παλαιά τους προβληματικά δάνεια, η κρατικοποίηση μπορεί να μηδενίσει τους ιδιώτες μετόχους αλλά στην πράξη θα αποτελέσει restart επανεκκίνηση για τις ελληνικές τράπεζες.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει καλή βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας στην μετά την καταστροφή του κορωνοιού εποχή.
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 10 με 12 δισεκ. κρατικά κεφάλαια ώστε να εξυγιανθούν.

Η επικαιρότητα

Σε κατάσταση σοκ εξακολουθεί να παραμένει ο πλανήτης, και ειδικότερα ο δυτικός κόσμος, ο οποίος βιώνει πρωτόγνωρα απαγορευτικά και περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση και η διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ και των ΗΠΑ έχει τεθεί σε καραντίνα, καθώς στην Ευρώπη η μια κυβέρνηση μετά την άλλη ανακοινώνει περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις όχι μόνο στη συνάθροιση των πολιτών αλλά και στην κυκλοφορία τους (με ελάχιστες εξαιρέσεις), ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μια στις τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ έχει ζητήσει από τους πολίτες τους να παραμείνουν στο σπίτι τους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί 354.677 κρούσματα, οι θάνατοι ανέρχονται σε 15.436 ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί ανέρχονται σε 100.443.
Τους περισσότερους νεκρούς σε όλο τον κόσμο μετρά η Ιταλία, η οποία παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει, βλέπει τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών να αυξάνεται.
Συνολικά ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία έφτασαν τα 59.138 και οι νεκροί τους 5.476, ενώ 7.024 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Ραγδαία εξάπλωση παρουσιάζει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας οι νεκροί ανέρχονται στους 17 με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 695. 
Από την άλλη , σε ισχύ είναι από τις 06:00 σήμερα Δευτέρα 23/3 το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, κίνηση που αποτελεί την ύστατη προσπάθεια της Πολιτείας να περιορίσει τις μετακινήσεις των πολιτών στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού

Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές – Εξαίρεση ο δείκτης Νikkei στο +2,02%

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν  σήμερα Δευτέρα (23/3) οι ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία.
Εξαίρεση ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία όπου έκλεισε με κέρδη +2,02% δεχόμενος ώθηση από τα κέρδη που σημειώθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις αγορές της Ασίας, καθώς ο δείκτης είχε παραμείνει κλειστός λόγω αργίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -3,11%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -5,11% και ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα με απώλειες -5,34%.

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ισχυρή πτώση στην Wall Street

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στα διεθνή χρηματιστήρια παρά τη νέα παρέμβαση από τη Federal Reserve, η οποία ανακοίνωσε απεριόριστο QE και νέα προγράμματα δανεισμού.
Ωστόσο, ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία της κυβέρνησης Trump με τους Δημοκρατικούς, όσον αφορά το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι Κεντρικές Τράπεζες και κυβερνήσεις έχουν ήδη  ανακοινώσει πακέτα στήριξης 16 τρισεκ. δολαρίων.
Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη φουντώνει η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων, ενδεχόμενο το οποίο θα συζητηθεί σε Ecofin και Eurogroup.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -2%, ο CAC στο Παρίσι στο -3,5%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1,1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -3,9% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -4,1% .
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -2,7%, ο S&P στο -2,8%, ο Nasdaq στο -1,1% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,40% (4,98 δολ.)

Sell off στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές -Στο επίκεντρο η Alpha Bank -16,07% σε νέο ιστορικό χαμηλό  

Sell off καταγράφηκε στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,85 ευρώ, με πτώση -14,69%  με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 778 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,53 ευρώ, με πτώση -16,07%, με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 818 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε σήμερα 23/3/2020 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9630 ευρώ, με πτώση -7,40% με όγκο 716 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 421 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3150 ευρώ, με πτώση -13,79% με όγκο 7,6 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7190 ευρώ, με πτώση -1,78% και με κεφαλαιοποίηση 321 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1870 ευρώ, με πτώση -2,09% και όγκο 333 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 86 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,98 ευρώ, με πτώση -1,67% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.

Επιθετικές πωλήσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Επιθετικές πωλήσεις ασκήθηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco, ΔΕΗ, Ελλάκτωρας, Jumbo, Φουρλής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ......
Στον αντίποδα με κέρδη έκλεισε μόνο η Aegean στο +3,90%...
H Coca Cola έκλεισε στα 18,00 ευρώ, με πτώση -8,16% και κεφαλαιοποίηση στα 6,66 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,40 ευρώ, με πτώση -3,23% και αποτίμηση 5,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,9310 ευρώ, με πτώση -13,02% και αποτίμηση 448 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7940 ευρώ, με πτώση -7,33% και κεφαλαιοποίηση 416 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 6,10 ευρώ με πτώση -7,29% και αποτίμηση 2,04 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,60 ευρώ, με πτώση -7,5% και κεφαλαιοποίηση 874 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,98 ευρώ με πτώση -6,92% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 10,90 ευρώ, με πτώση -8,09% και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 5,8050 ευρώ με πτώση -7,12% και κεφαλαιοποίηση 829 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 9,94 ευρώ με πτώση -12,35% και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,40 ευρώ, με πτώση -5,74% και κεφαλαιοποίηση 682 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,18 ευρώ, με πτώση -12,15% και κεφαλαιοποίηση στα 165 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0511 ευρώ, με πτώση -9,56% και κεφαλαιοποίηση 48 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 2,45% με την Ιταλία 1,62%    

Παρά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων από το παράθυρο στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE ύψους 750 δισεκ που ώθησε σε ράλι τα ομόλογα επικρατεί ξανά προβληματισμός καθώς ο κορωνοιός επισκιάζει κάθε παρέμβαση.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει έως και 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα.
Όμως για μια ακόμη φορά υπό τον πανικό η ΕΚΤ αποφάσισε να παραβιάσει όσα υποστήριζε εδώ και χρόνια και στόχος ήταν όχι οι οικονομίες αλλά ο πανικός που προκλήθηκε από την κατάρρευση των τιμών των ομολόγων.
Ο κορωνοιός επιβάλλει ριζική αντιμετώπιση ακόμη και εάν αφορά συστηματική παραβίαση των κανόνων της ΕΚΤ.
Η αξιοπιστία της ΕΚΤ στο ναδίρ.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοιού με ύφεση στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2020 έως -5% και ύφεση αντί ανάπτυξης για το 2020 στο καλό σενάριο.   
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% πρόσφατα  για να φθάσει στο 3,85% και σήμερα 23 Μαρτίου στο 2,38%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,45% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,62%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,40% με το αμερικανικό 10ετές 0,80% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 83 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,50 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,13% με απόδοση αγοράς 1,34% και απόδοση πώλησης 0,93%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 112,20 μονάδες βάσης και απόδοση 2,05% με απόδοση αγοράς 2,13% και απόδοση πώλησης 1,97%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 111,86 μονάδες βάσης και απόδοση 2,39% με απόδοση αγοράς 2,46% και απόδοση πώλησης 2,32%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 117,15 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 93,80 μονάδες βάσης και 2,38% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 118,90 μονάδες βάσης και απόδοση 2,60%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 124,90 μονάδες βάσης και απόδοση 2,68%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 284 μονάδες βάσης από 260 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 220 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10.685 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,20% ή 220 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νευρικότητα και στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης λόγω της παρέμβασης της ΕΚΤ

Νευρικότητα σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ να προσφέρει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισεκ. εντάσσοντας παράλληλα και τα ελληνικά ομόλογα από το παράθυρο.   
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να υποχωρήσει σήμερα 23 Μαρτίου στο 1,62%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/3/2020 στο -0,39% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,22% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,94% από 1,60% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,76% από 1,37% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,62% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,63%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης