Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική προειδοποίηση από ΟΟΣΑ: Το οικονομικό σοκ του κορωνοϊού είναι μεγαλύτερο της χρηματοπιστωτικής κρίσης

Δραματική προειδοποίηση από ΟΟΣΑ: Το οικονομικό σοκ του κορωνοϊού είναι μεγαλύτερο της χρηματοπιστωτικής κρίσης
Ο γγ του ΟΟΣΑ προειδοποιεί για τις δραματικές συνέπειες του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία 
Σε μια δραματική προειδοποίηση για τις συνέπειες του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurria.
Μιλώντας στο BBC, ο Gurria προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού.
Μάλιστα, τόνισε ότι το σοκ που θα υποστεί η οικονομία θα είναι μεγαλύτερο από την οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί «ευσεβή πόθο» να πιστεύει κανείς ότι οι χώρες θα ανακάμψουν γρήγορα.
O ΟΟΣΑ έχει καλέσει τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις οικονομίες και να διασφαλίσουν ταχύτητα στη διαδικασία ελέγχων και θεραπείας του κορωνοϊού.
Από την πλευρά του, ο Gurria τόνισε ότι η πρόσφατη προειδοποίηση πως η πανδημία θα μπορούσε να επιβραδύνει στο 1,5% τους ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης ήταν ήδη υπερβολικά αισιόδοξη.
Ενώ ο αριθμός στις απώλειες θέσεων εργασίας και στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων  παραμένει αβέβαιος, ο Gurria επεσήμανε ότι οι χώρες θα αντιμετωπίσουν το οικονομικό φαινόμενο «για τα επόμενα χρόνια».
Παράλληλα, δήλωσε ότι πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα πέσουν σε ύφεση τους επόμενους μήνες.
«Ακόμα κι αν δεν έχουμε παγκόσμια ύφεση, θα έχουμε είτε μηδενική ανάπτυξη είτε αρνητική ανάπτυξη σε πολλές οικονομίες του κόσμου, μεταξύ των οποίων θα είναι κάποιες από τις μεγαλύτερες.
Κατά συνέπεια όχι μόνο θα έχουμε χαμηλή ανάπτυξη φέτος, αλλά χρειαστεί και περισσότερος χρόνος για ανάκαμψη στο μέλλον» τόνισε ο Gurria.

Μεγάλο σοκ

Σύμφωνα με τον Gurria, η οικονομική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε από την έξαρση του κορωνοϊού σημαίνει ότι οι οικονομίες υπέστησαν ήδη μεγαλύτερο σοκ από αυτό κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και της οικονομικής κρίσης του 2008.
«Και ο λόγος είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσο διάστημα θα χρειαστεί να διορθωθεί η ανεργία επειδή δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα καταλήξουν άνεργοι», εξήγησε ο Gurria ενώ σημείωσε ότι το ίδιο ισχύει και για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ήδη υποφέρουν.
Ο Gurria κάλεσε τις κυβερνήσεις να καταργήσουν τους κανόνες δανεισμού για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Εντούτοις, προειδοποίησε ότι τα μεγαλύτερα ελλείμματα και τα υψηλότερα χρέη θα επιβαρύνουν επίσης τις υπερχρεωμένες χώρες για τα επόμενα χρόνια.

Δεν αναμένεται ταχεία ανάκαμψη

O Gurria είπε ότι μόλις δύο εβδομάδες πριν, στη σύνοδο του G20 θεωρήθηκε ότι η οικονομία θα ακολουθήσει ένα σχήμα «V», θα έχει δηλαδή μια απότομη ύφεση και θα επανέλθει σύντομα, μόλις τελειώσει όλο αυτό.
«Ήταν ήδη τότε σχεδόν ευσεβής πόθος», σχολίασε και τόνισε «δεν συμφωνώ με την ιδέα ότι οικονομία θα ακολουθήσει ένα σχήμα "V".
Αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι "V".
Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι σχήμα "U"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης