Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η έκδοση ευρωομολόγων ή corona bonds και ο ρόλος του ESM επί τάπητος στο Ecofin (23/3)

Η έκδοση ευρωομολόγων ή corona bonds και ο ρόλος του ESM επί τάπητος στο Ecofin (23/3)
O ρόλος του ESM στην προσπάθεια να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα βρεθεί στο επίκεντρο
Το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, των λεγόμενων coronabonds, όπως αποκαλούνται λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, θα εξετάσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους υποστηρικτές τους να πληθαίνουν.
O ρόλος του ESM στην προσπάθεια να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν την πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ θα παρουσιαστεί και το νέο έκτακτο σχέδιο της ΕΚΤ, ύψους 750 δισ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, για ομόλογα αξίας περίπου 12 δισ. ευρώ.
Τη σκυτάλη από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. θα παραλάβουν την Τρίτη οι υπουργοί του Eurogroup, οι οποίοι θα σνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.
O πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno δήλωσε πως «το Eurogroup θα εξετάσει επιλογές για να προσθέσει μια νέα γραμμή άμυνας κατά του κορωνοϊού  ως μέρος της συντονισμένης μας απάντησης στην αντιμετώπιση της κρίσης».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανόν αυτή την εβδομάδα να παρουσιάσει ένα εργαλείο προκειμένου το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ο ESM, να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας, δήλωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis.
Η Κομισιόν έχει κληθεί να βρει ένα εργαλείο που να περιλαμβάνει το ταμείο για τη στήριξη των οικονομιών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, δήλωσε.
Έχει ζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παρουσιάσουν ένα μέσο για τη συμμετοχή του Ταμείου στην υποστήριξη οικονομιών που πλήττονται από τον κορωνοϊό, ανέφερε.
Ο ESM έχει 410 δισεκατομμύρια ευρώ αχρησιμοποίητης δανειοδοτικής δύναμης και μπορεί να συνεισφέρει, σημείωσε.
«Αυτή η εργασία συνεχίζεται», δήλωσε.
«Ένα από τα θέματα είναι τα μεγέθη των προγραμμάτων του ESM, που είναι περιορισμένα δεδομένου ότι δημιουργήθηκαν κυρίως για να ανταποκριθούν σε ασύμμετρες οικονομικές κρίσεις και εδώ έχουμε ένα συμμετρικό σοκ που επηρεάζει όλα τα κράτη μέλη», συνέχισε.
Έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας, επανέλαβε αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει σε ερώτηση για χρήση της προληπτικής γραμμής στήριξης.
«Δεν είναι επείγον, διότι όλα τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση στις αγορές και το πανδημικό πρόγραμμα της ΕΚΤ βοηθάει πολύ ουσιαστικά, αλλά θα προσπαθήσουμε να το έχουμε για την επόμενη συνεδρίαση της Eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», υπογράμμισε αναφερόμενος στην επικείμενη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης 24/3.
Η γενικότερη αυτή τοποθέτηση Dombrovskis εκλαμβάνεται ως θετική ανταπόκριση στο αίτημα της Ιταλίας για την έκδοση ευρωομολόγων.

Θετική ανταπόκριση στο αίτημα της Ιταλίας

«Πρέπει να προβλέψουμε το ζήτημα των ευρωπαϊκών τίτλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε χώρα υπό τις ίδιες συνθήκες, τα οποία πρέπει να συσχετιστούν με τη μάχη κατά του κορωνοϊού και τις οικονομικές του συνέπειες», δήλωσε ο  Ιταλός υπουργός Οικονομίας Roberto Gualtieri i στην ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα συμμετρικό σοκ που επηρεάζει τους πάντες για αυτό και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε με καινοτόμο τρόπο», τόνισε.
Ο Gualtieri καλωσόρισε το σχέδιο ύψους 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, σημείωσε ωστόσο πως η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν αρκεί, σύμφωνα με το Reuters.
«Πρέπει να έχουμε το θάρρος να θέσουμε σε εφαρμογή μια κοινή και συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική, ικανή να στηρίξει την προσπάθεια των συστημάτων υγείας μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας.
Η Ιταλία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει δεχθεί τρομακτικό πλήγμα από τον κορωνοϊό, καθώς πλέον οι νεκροί ξεπέρασαν ακόμη και αυτούς της Κίνας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης