Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκτιμήσεις σοκ για το ΑΕΠ των ΗΠΑ: FED κραχ -50% - Morgan Stanley: Πτώση -30% στο β΄ τρίμηνο 2020 - Goldman -24% στο ΑΕΠ και S&P στις 2.000 μον.

Εκτιμήσεις σοκ για το ΑΕΠ των ΗΠΑ: FED κραχ -50% - Morgan Stanley: Πτώση -30% στο β΄ τρίμηνο 2020 - Goldman -24% στο ΑΕΠ και S&P στις 2.000 μον.
Η Goldman βλέπει πτώση -24% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ για το β΄ τρίμηνο του 2020 και S&P στις 2.000 μονάδες - Η FED προβλέπει κραχ στο ΑΕΠ -50% στο β΄ τρίμηνο 2020
Μετά την Goldman Sachs που προέβλεψε ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί -24% και την J P Morgan -14%, σειρά πήρε η Morgan Stanley η οποία προβλέπει ότι κραχ στο αμερικανικό ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο του 2020 στο -30% αλλά επίσης προβλέπει ανάκαμψη +29% στο γ΄ τρίμηνο του 2020.
Η FED πάντως προβλέπει μείωση ΑΕΠ σοκ για τις ΗΠΑ στο -50%
Κατά την Morgan Stanley στο α΄ τρίμηνο του 2020 το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2,4%, καθώς η οικονομική δραστηριότητα έφτασε σχεδόν στασιμότητα τον Μάρτιο 2020 και θα ακολουθήσει πτώση ρεκόρ 30,1% το 2ο τρίμηνο 2020.....
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/MS%20crash%20outlook.jpg?itok=v0OYYeb3
Η ανεργία στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 12,8% το 2ο τρίμηνο 2020.
Υποθέτουμε την απότομη πτώση των τομέων των καταναλωτικών δαπανών, όπως είναι τα ταξίδια, τα εστιατόρια, οι άλλες υπηρεσίες και οι δαπάνες για αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων θα είναι πολύ ισχυρή.
Για την οικονομία των ΗΠΑ η Morgan Stanley εκτιμάει ότι θα κινηθεί σε σχήμα V θα ανακάμψει γρήγορα.
Οι προοπτικές για τις επιχειρηματικές επενδύσεις είναι πιθανό να προσεγγίσουν το σχήμα U και οι επενδύσεις σε κατοικίες θα πρέπει να ακολουθήσουν παρόμοιο πρότυπο.
Τι συμβαίνει με την ανεργία στις ΗΠΑ;
Στις 3 Απριλίου αναμένουμε από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας να αναφέρει ότι οι μη μισθολογική εργασία θα έχει μειωθεί κατά 700.000 το Μάρτιο 2020.
Το μεγαλύτερο μέρος της αδυναμίας των μηνιαίων μισθοδοσιών πιθανώς προέρχεται από τη μείωση των προσλήψεων.
Τον Μάρτιο 2020 η ανεργία θα αυξηθεί από 3,5% στο 4,2%.
Στο δεύτερο τρίμηνο το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 12,8% το υψηλότερο ποσοστό αύξησης που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940.
Στη συνέχεια, το ποσοστό ανεργίας αρχίζει να μειώνεται καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας με στόχο να κλείσει στο 5,4% το 4ο τρίμηνο 2020.
Κατά την Morgan Stanley οι αγορές όντως έχουν εισέλθει σε bear market.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/MS%20global%20gdp%20crash.jpg?itok=LcGkqSZJ

Goldman Sachs: Το ΑΕΠ στις ΗΠΑ θα καταρρεύσει -24% στο β΄ τρίμηνο και ύφεση -3,8% συνολικά το 2020 – Η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 9%

Σε μια ομολογουμένως σοκαριστική εκτίμηση προβαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο 2020 θα μειωθεί κατά 24%.
Να σημειωθεί ότι J P Morgan και Goldman Sachs έχουν παρουσιάσει πολύ ζοφερές παραδοχές για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Όμως, η Goldman, η οποία μόλις πριν από τρεις μήνες ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία είναι "σχεδόν κοντά στην ύφεσης" έχει αναθεωρήσει πλήρως τις εκτιμήσεις της.
Έτσι λοιπόν η Goldman Sachs προβλέπει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ του 2ου τριμήνου 2020 θα συντριβεί -24% αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν βασικά σε μια δεύτερη Μεγάλη Ύφεση.
Όπως και η JPMorgan έτσι και η Goldman Sachs βλέπει μια ανάκαμψη σχήματος V στο τρίτο τρίμηνο 2020, αλλά πιθανότατα να αγνοηθεί η εκτίμηση αυτή καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία μέσα σε 3 μήνες.
Ενώ θα πρέπει η Goldman προσεχώς να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της προσεχώς γιατί αν η αμερικανική οικονομία παραλύσει έστω για ένα τρίμηνο τότε για το 2020 θα περάσει σε ύφεση η οικονομία.
Τις τελευταίες μέρες τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης έχουν αποδιοργανώσει την κανονική ζωή σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ.
Στις επιχειρήσεις καταγράφεται αύξηση των απολύσεων και μια κατάρρευση των δαπανών, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ τόσο σε μέγεθος όσο και ταχύτητα.
Επίσης σχολεία έκλεισαν, καταστήματα, γραφεία, εργοστάσιαν παραγωγής και εργοτάξια.
Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το πολύ αρνητικό σενάριο για την οικονομία με μια πιο απότομη πτώση του ΑΕΠ το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο 2020.
Η Goldman Sachs αναμένει μείωση της κατανάλωσης και των υπηρεσιών, της μεταποιητικής δραστηριότητας και των επενδύσεων που θα επιδράσει έως -10% τον Απρίλιο του 2020 με τάση βελτίωσης τους επόμενους μήνες.
Κατά την Goldman η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει
-Στο πρώτο τρίμηνο 2020 ύφεση -6%.
-Στο δεύτερο τρίμηνο 2020 κραχ στο ΑΕΠ -24%.
-Στο τρίτο τρίμηνο 2020 ανάκαμψη +12%
-Στο τέταρτο τρίμηνο 2020 ανάκαμψη +10%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ το 2020 θα σημειώσει ύφεση -3,8%.
Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι ο βραδύς  ρυθμός ανάκαμψης, ακόμη και το 2021, θα προκαλέσει μακροχρόνιες συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GS%20sudden%20stop.jpg?itok=gIPjBQQm
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/April%20drop%2010%25.jpg?itok=QQ51fdNn
Γιατί οι προβλέψεις για το β΄ τρίμηνο του 2020 είναι ακραίες;

Η απότομη κατάρρευση – παύση της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ ως απάντηση στον κορωνοιό είναι άνευ προηγουμένου και τα πρώτα στοιχεία δεδομένων την περασμένη εβδομάδα ενισχύουν την εκτίμηση ότι πράγματι ήδη σημειώνεται δραματική επιβράδυνση.
Σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, οι αρχές έχουν επίσημα ζητήσει να τερματιστούν  οι λειτουργίες καταστημάτων και όλων των υπηρεσιών και η εξέλιξη αυτή θα έχει δραματικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ.
Να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν πολιτείες στις ΗΠΑ που η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το -24% στο β΄ τρίμηνο του 2020.
Αυτές οι πρωτοφανείς υποβαθμίσεις στις προβλέψεις ανάπτυξης των ΗΠΑ από την   Goldman συνεπάγονται επίσης μια μεγάλη ανοδική αναθεώρηση του ποσοστού ανεργίας που προβλέπει ότι ξαφνικά δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί θα μείνουν  εκτός εργασίας.
Χρησιμοποιώντας τρεις προσεγγίσεις: την εμπειρική σχέση μεταξύ του ΑΕΠ και της ανεργίας, την εμπειρία του τυφώνα Κατρίνα και μια ανάλυση από κάτω προς τα πάνω σχετικά με πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας ανά τομέα και επάγγελμα, η Goldman υπολογίζει μια τεράστια αύξηση 5,5% του ποσοστού ανεργίας σε 9% στα επόμενα τρίμηνα.
Σύμφωνα με τη Goldman, η δέσμη δημοσιονομικών κινήτρων θα μπορούσαν να ωθήσουν το ποσοστό ανεργίας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Οι παροχές για το επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν μέτρια κατά τη φάση 2 του φορολογικού πακέτου, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαρτίου.
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι τα μεγαλύτερα επιδόματα ανεργίας θα μπορούσαν να διευκολύνουν τους εργοδότες να απολύσουν τους εργαζόμενους.
Η πρόταση της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας για τη Φάση 3 του φορολογικού πακέτου περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση δανείων μικρών επιχειρήσεων που θα χαριστούν εάν χρησιμοποιηθούν για τις πληρωμές εργαζομένων από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, εφόσον οι επιχειρήσεις πληρώνουν τους εργαζόμενους τουλάχιστον στο 75%.
Οι πιθανότητες αυξάνονται ότι μια τέτοια πρόβλεψη θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της Φάσης 3, αλλά για τώρα η καλύτερη εικασία είναι ότι το γενναιόδωρο επίδομα ανεργίας θα είναι ο ισχυρότερος παράγοντας, θα αυξήσει την ανεργία.
Όποια και αν είναι η τελική έκβαση, η κατώτατη γραμμή είναι ότι εάν η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 10% σε λίγους μήνες και θα κάνει την επανεκλογή του Trump στις 4 Νοεμβρίου 2020 πολύ περίπλοκη.

Σοκ και δέος από την FED: Ο κορωνοιός μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση το ΑΕΠ των ΗΠΑ έως -50% και την ανεργία στο 30%

Πραγματικό σοκ και δέος προκαλούν οι εκτιμήσεις του βασικού στελέχους της FED της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας που κάνει λόγο για κατάρρευση του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 στο -50% και την ανεργία να εκτοξεύεται στο 30%.
Στις 20 Μαρτίου 2020, όταν η Goldman προέβλεψε πτώση κατά 24% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ έναντι 14% εκτίμησης της J P Morgan για το β΄ τρίμηνο του 2020, το ερώτημα ήταν θα υπάρξει και χειρότερη πρόβλεψη;
Λοιπόν, μόλις 48 ώρες αργότερα, κανένας άλλος εκτός από τον James Bullard της Fed δεν τόλμησε να προβεί σε προβλέψεις σοκ... .
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, προέβλεψε ότι το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ μπορεί να φτάσει το 30% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 εξαιτίας του γεγονότος ότι πάγωσε η οικονομία για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με μια άνευ προηγουμένου μείωση κατά 50% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Αυτό θα ήταν χειρότερο αποτέλεσμα όχι μόνο από όλους τους προηγούμενους πόλεμους που διεξήγαγαν (επίσημα) οι ΗΠΑ, αλλά περισσότερο από δύο φορές πιο δραματικές στιγμές σε σχέση με την Μεγάλη Ύφεση.
Τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα;
Ενώ ο Bullard, δήλωσε ότι η Fed είναι έτοιμη να κάνει κάτι, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες υπονοώντας ότι τώρα το Κογκρέσο θα πρέπει να πάρει μέτρα ιστορικών διαστάσεων.
Ο Bullard ζήτησε μια ισχυρή δημοσιονομική απάντηση για να αντικαταστήσει τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια εισοδήματος στο β΄ τρίμηνο του 2020 για να εξασφαλίσει μια ισχυρή τελική ανάκαμψη των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η Fed θα είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει ότι οι αγορές λειτουργούν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου υψηλής αστάθειας.
Όλα είναι στο τραπέζι για την Fed όσον αφορά τα πρόσθετα προγράμματα δανεισμού, δήλωσε ο Bullard  St. Louis.
Υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε εάν είναι απαραίτητο λόγω της υπάρχουσας έκτακτης κατάστασης.
Πρόκειται για προγραμματισμένο και οργανωμένο μερικό κλείσιμο της οικονομίας των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο 2020, δήλωσε ο Bullard.... στέλνοντας ένα μήνυμα για το τι θα συμβεί.
Ο γενικός στόχος είναι να κρατήσουμε ολόκληρο τον κόσμο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όρθιους με κρατική υποστήριξη.
Είναι ένα τεράστιο σοκ και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και να το κρατήσουμε υπό έλεγχο.
Η ανεργία 30% σημαίνει ότι 50 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν την εργασία τους, πραγματικό σοκ.
Εκτός από το προφανές, υπάρχουν δύο πρόσθετα προβλήματα εδώ:
-πρώτον, η επιθετική παρέμβαση της Fed απέτυχε να τονώσει την όρεξη για ανάληψη κινδύνου ή να μειώσει τη μαζική ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές.
-Δεύτερον φαίνεται να υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτό που που προωθούν οι ρεπουμπλικανοί έναντι των Δημοκρατικών, με τους πρώτους να απαιτούν μια μαζική, διάσωση μεγάλων εταιρειών, ενώ οι δημοκρατικοί θέλουν παραδοσιακά προοδευτικά έργα.
Για την ώρα ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί δεν έχουν επιτύχει κάποιας μορφής συμφωνία αλλά οι δραματικές συνθήκες λόγω του κορωνοιού εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν και τις δύο πλευρές σε συμφωνία.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν πάκετο στήριξης συνολικά 6 τρισεκ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης