Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουτσούμπας: Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης - Δεν θα ματώσουν κι άλλο οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας

Κουτσούμπας: Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης - Δεν θα ματώσουν κι άλλο οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας
"Tα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση, ακόμα και τώρα, είναι ανεπαρκή, “σταγόνα στον ωκεανό”", σύμφωνα με τον Δ. Κουτσούμπα
«Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στους εργαζόμενους, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης.
Η πανδημία λειτουργεί ουσιαστικά ως “θρυαλλίδα” στην παγκόσμια οικονομία, όπου προϋπήρχαν σοβαρά προβλήματα», δηλώνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα».
Κατά τον ίδιο, «είναι προφανές, για παράδειγμα, ότι οι διαφορές στη διαχείριση της πανδημίας ανάμεσα στα κράτη (Βρετανία, Γερμανία κλπ) καθορίζεται με οικονομικά κριτήρια κι όχι με επιστημονικά-ιατρικά.
 Επίσης, είναι φανερή η κούρσα, που γίνεται, για το ποιος θα “πατεντάρει” το νέο εμβόλιο και τα διάφορα φάρμακα.
Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι αυτά τα πληρώνουν οι λαοί.
Αποδεικνύεται ότι το σημερινό σύστημα, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, έχει ως προτεραιότητά του το κέρδος».
Ο κ. Κουτσούμπας σημειώνει πως «το ότι κάποιοι σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες στρέφονται στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν μας ξαφνιάζει» και προσθέτει «είναι οι ίδιοι που, όταν ομαλοποιηθεί σχετικά η κατάσταση, θα βγάζουν ύμνους για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τα ΣΔΙΤ κ.ο.κ.
Το θέμα είναι τι κάνεις πριν, και η πραγματικότητα λέει πως το δημόσιο σύστημα το αδυνάτισαν όλες οι κυβερνήσεις, τόσο οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της αγοράς, όπως η ΝΔ, όσο και αυτοί που εμφανίζονταν ως υποστηρικτές του δημόσιου συστήματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ».
Υπογραμμίζει δε, πως πάντα τα νοσοκομεία λειτουργούσαν στο «όριο», με περισσότερα από 30.000 κενά σε προσωπικό.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση, ακόμα και τώρα, είναι ανεπαρκή, “σταγόνα στον ωκεανό”.
Η “ατομική ευθύνη” έχει πήλινα πόδια, όταν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κεντρικό κρατικό σχέδιο.
Η κρατική ευθύνη είναι αυτή που θα εμπεδώσει και την ατομική».
Υπογραμμίζει ότι χρειάζονται τώρα χιλιάδες έκτακτες προσλήψεις, άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό των χιλιάδων ιδιωτών γιατρών.
«Σήμερα αποδεικνύεται με δραματικό τρόπο η αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει πως «αν δεν υπάρξει αντίδραση, κινητοποίηση των εργαζομένων, των σωματείων, φοβόμαστε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα θα μονιμοποιηθούν» και σημειώνει ότι «το αυτονόητο που πρέπει να γίνει είναι να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις, που ξεπερνούν τις 40.000, αλλά και οι βλαπτικές μεταβολές σε βάρος εργαζομένων, που έγιναν το μήνα Μάρτη. Να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία και το σύνολο των δικαιωμάτων. Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, με πλήρεις αποδοχές, για ευπαθείς ομάδες κι αρρώστους. Να μην διανοηθούν κράτος και εργοδοσία να πειράξουν τα δώρα των εργαζομένων. Δεν θα ματώσουν κι άλλο οι εργαζόμενοι εν μέσω πανδημίας»
Σχετικά με την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ΚΚΕ από πολύ νωρίς ανακοίνωσε την αναστολή όλων των κομματικών εκδηλώσεων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος.
Κατά τον ίδιο, «αυτό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκαλεί πολλά ερωτηματικά, όταν μάλιστα συναθροίσεις υπάρχουν σε χώρους δουλειάς, σε μέσα μεταφοράς, στον κρατικό μηχανισμό».
Περαιτέρω, σημειώνει ότι «η στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας κι ορισμένων ιεραρχών ήταν το λιγότερο επικίνδυνη» και πως «ευθύνη έχει και η κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ποσό αναχρονιστικός είναι ο εναγκαλισμός κράτους – Εκκλησίας».
«Δυστυχώς μόνο το ΚΚΕ προτείνει την πλήρη κατάργηση αυτού του εναγκαλισμού, που σήμερα την αντιλαμβάνονται πολλοί περισσότεροι», υπογραμμίζει.
Σχετικά με την διαφαινόμενη πρόθεση στο Eurogroup για μειωμένες απαιτήσεις όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε πως «δεν είναι πρωτόγνωρο, ούτε πολύ περισσότερο συνιστά κάποια φιλολαϊκή στροφή.
Είναι η αναγκαία παρέμβαση, που εξειδικεύεται σε κάθε κράτος, προκειμένου να στηριχτεί η καπιταλιστική οικονομία και οι μεγάλες επιχειρήσεις, εν αναμονή μιας νέας κρίσης, που θα πλήξει ιδιαίτερα “εξωστρεφείς” οικονομίες, όπως η ελληνική.
Το πρόβλημα είναι ότι στο άμεσο μέλλον αυτά θα τα φορτωθούν πάλι οι εργαζόμενοι».
Τέλος, για τα α αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης Erdogan, Merkel και Macron για το προσφυγικό, ο κ. Κουτσούμπας σημειώνει ότι «κινείται στη γνωστή λογική που μας έφερε ως εδώ. Από τη μία ενθάρρυνση της Τουρκίας να συνεχίζει τις επιθετικές της ενέργειες στη Βόρεια Συρία, που εκτός από την παραβίαση διεθνών συνθηκών, προκαλεί νέα κύματα προσφύγων και από την άλλη εγκλωβισμός των ξεριζωμένων σε νησιά και σύνορα.
Αυτά τα γεωπολιτικά παζάρια της ΕΕ με τον Erdogan εκθέτουν ξανά όσους μιλάνε για την "αλληλεγγύη της Ευρώπης"».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης