Διεθνή

Ένα βήμα πριν από την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοιού η Γερμανία

Ένα βήμα πριν από την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοιού η Γερμανία
Ορισμένα κρατίδια, κυρίως η Βαυαρία, έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη πολύ δραστικότερων μέτρων σε σχέση με άλλα
Ένα βήμα πριν από την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοιού φαίνεται ότι βρίσκεται η Γερμανία. Η καγκελάριος Merkel συσκέπτεται σήμερα (22/3)με τους τοπικούς πρωθυπουργούς μέσω τηλεδιάσκεψης για την εφαρμογή του μέτρου το οποίο έχει προκαλέσει διαφωνίες.
Όπως υποστηρίζει η Deutsche Welle, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ενιαία σε όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, συνεδριάζουν σήμερα στις 15.00 ώρα Ελλάδας, η Merkel με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. Επί τάπητος, εάν υπό τις νυν συνθήκες κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν ριζικότερα μέτρα με βασικότερο την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών.
Εκτός από την Merkel θα συμμετάσχουν όλοι οι βασικοί υπουργοί που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της πανδημίας: ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υγείας και Άμυνας.
Ορισμένα κρατίδια, κυρίως η Βαυαρία, έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη πολύ δραστικότερων μέτρων σε σχέση με άλλα.
Ο υπουργός παρά τη καγκελαρία Helge Brown έκανε σαφές ήδη από χθες ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από το εάν αυτό το Σαββατοκύριακο οι Γερμανοί υπακούσουν στις οδηγίες των ειδικών και τηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους.
Σε αρκετές πόλεις και περιφέρειες εμφανίστηκαν κρούσματα ανυπακοής, κυρίως νεαρών ατόμων, που σε ομάδες γιόρταζαν σε πάρκα ή “ρέμβαζαν” στις όχθες ποταμών και λιμνών. Δεν είναι σαφές πόσην ώρα θα διαρκέσει η τηλεδιάσκεψη.
Σε περίπτωση που υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις, είναι πολύ πιθανόν να συμπέσουν με αυτές με αυτές που έλαβαν πρόσφατα οι 16 τοπικοί πρωθυπουργοί. Από όλους κυρίως ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Soeder ελπίζει στη λήψη ενιαίας και αυστηρής απόφασης, όπως με αυτή που έχει λάβει στο κρατίδιό του.
Δεν συμφωνούν όμως όλοι με τη στάση του. Κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απορρίπτει πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας. «Ελπίζω να αποφύγουμε να φτάσουμε στη λήψη μέχρι και τέτοιων μέτρων.
Είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατιδίων και των κοινοτήτων. Ιδιαίτερα σε τέτοιες καταστάσεις  όλοι έχουν ανάγκη να παίρνουν καθαρό αέρα» δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allegmeine Zeitung.

Αντίθετος ο Scholz

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τη ριζική αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας. “Βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων” είπε χθες στο Πότσνταμ. “Οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να διασφαλιστούν, οι επιχειρήσεις να σταθεροποιηθούν.
Γι αυτό αποφασίσαμε να λάβουμε συμπληρωματικά μέτρα στον υπάρχοντα προϋπολογισμό. Τα 150 δις ευρώ είναι ένα τεράστιο ποσό, αλλά θα μας δώσει τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε. Σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να εγκριθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.
“Η Γερμανία θα πάρει περισσότερα δάνεια από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες και θα κάνει περισσότερα χρέη, από όσα επιτρέπει ο Θεμελιώδης Νόμος.
Αλλά θα συνδεθούν με σχέδιο αποπληρωμής”.
Ο οικονομολόγος Lars Felds, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της λεγόμενης Ομάδας των Σοφών που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένα τα νέα δημοσιονομικά μέτρα λόγω κορωνοϊού.
“Εάν το ποσοστό επί των χρεών στο ΑΕΠ ανέβει από το 60% στο 80% ή ακόμη και στο 90%, δεν απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας” είπε στην κυριακάτικη Die Welt.
“Ακόμη και αύξηση του κρατικού χρέους από 2 σε 3 δις ευρώ θα μπορούσε να αντέξει η Γερμανία.
Είναι απόλυτα σωστό η κυβέρνηση να κάνει χρήση της ρήτρας που έχει προβλέψει στον σχετικό νόμο σε περίπτωση ανάγκης και να θέσει εκτός ισχύος το λεγόμενο χειρόφρενο χρέους. Σημασία έχει υπό τη νυν κατάσταση να δοθεί βοήθεια γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία”.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης