Τελευταία Νέα
Διεθνή

Strategic Culture Foundation: Ο κορωνοϊός κατάφερε να διαλύσει τη βιτρίνα της ΕΕ

Strategic Culture Foundation: Ο  κορωνοϊός κατάφερε να διαλύσει τη βιτρίνα της ΕΕ
Η ΕΕ επέδειξε μία προκλητική αδιαφορία ενώ κινδύνευαν πολλές χιλιάδες ζωές στα κράτη - μέλη της
Ο νέος κορωνοϊός, πέραν της καταστροφής και των θανάτων που προκαλεί παγκοσμίως έχει επιφέρει και ένα άλλο πλήγμα, αυτό στην βιτρίνα της ΕΕ την οποία έχει σπάσει, τονίζει σε ανάλυσή του το Strategic Culutre Foundation.
Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν πως βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Η 27μελής Ένωση έχει κλείσει τα εξωτερικά της σύνορα. Ορισμένα κράτη, όπως η Πολωνία, έχουν αρχίσει να κλείνουν σύνορα και με άλλα μέλη της ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες, το διοικητικό κέντρο της ΕΕ, ανησυχούν επειδή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η πολυδιαφημισμένη ενιαία αγορά και οι βασικές αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και ανθρώπων.
Η ΕΕ, η ευρωπαϊκή οντότητα που διακηρύσσει αλληλεγγύη και υπερεθνικό καθεστώς διοίκησης επιστρέφει σε μια κατάσταση εθνών - κρατών, με το καθένα να προσπαθεί απεγνωσμένα για την επιβίωσή του εν μέσω της πανδημίας  του Covid-19.
Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επικριθεί επειδή δείχνουν έλλειψη κεντρικής ηγεσίας και αλληλεγγύης, αναφέρει στην ανάλυσή του το think tank.
Όταν η Ιταλία ανέφερε για πρώτη φορά μια αύξηση των κρουσμάτων πριν από μερικές εβδομάδες, η υπόλοιπη Ευρώπη άργησε να ανταποκριθεί με την παροχή της αναγκαίας ιατρικής βοήθειας.
Τώρα η Ιταλία βρίσκεται σε μία τραγική κατάσταση - με χιλιάδες νεκρούς - ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα γραφεία τελετών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αριθμό των νεκρών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης αλληλεγγύης, είναι η οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Σερβίας, Alexander Vucic, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ΕΕ.
Η Σερβία είναι χώρα, σε προενταξιακή διαδικασία μαζί με άλλα βαλκανικά κράτη, αλλά ο Vucic δήλωσε ότι το Βελιγράδι είχε πολύ μικρή βοήθεια από την ΕΕ με την απειλή του κορωνοϊού στην  πόρτα του.
Στον αντίποδα ο Σέρβος πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη γενναιοδωρία της Κίνας, η οποία έστειλε μεγάλες αποστολές ιατρικού εξοπλισμού για την καταπολέμηση της νόσου.
Το Πεκίνο έχει επίσης αποστείλει φορτία βοήθειας και ιατρικές ομάδες στην Ιταλία και σε άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ για να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα του ιού, που έχουν επιβεβαιωθεί στην  επικράτειά τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξήρε την ταχεία και μαζική παρέμβαση των κινεζικών αρχών για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου στα σύνορά τους.
Οι τελευταίες ενδείξεις δείχνουν ότι η Κίνα έχει αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας.
Η σκληρή, σχεδόν απάνθρωπη, απόκριση της ΕΕ και οι καθυστερημένες αντιδράσεις της θα μπορούσαν να αποδειχθούν θανάσιμη πολιτική ανεπάρκεια με συνέπειες, που ήδη φαίνονται στους τρομακτικούς αριθμούς θανάτων και  των καταστροφικών οικονομικών επιπτώσεων.

Οι πολίτες της Ευρώπης δεν θα συγχωρήσουν αυτή την αδιαφορία. 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αυτή την εβδομάδα ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία παρεμβαίνει fake news σχετικά με τις επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού, κατά τρόπο τέτοιο που να υπονομεύει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και να «διασπείρει τη διάσπαση» μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.
Η Ρωσία, δηλαδή, είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για την ανικανότητα της ΕΕ.
Πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ο κόσμος μπορούσε να διαπιστώσει ότι η επιδημία του ιού στην Κίνα ήταν μια σοβαρή εξέλιξη, η κεντρική ηγεσία της ΕΕ και οι επικεφαλής των κρατών – μελών ήταν αδρανείς.
Τώρα που η ασθένεια έχει εξελιχθεί σε πανδημία σε όλη την ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ξαφνικά ότι θα αγοράσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα για να τονώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες, ενώ τα κράτη – μέλη, προσπαθούν με κάθε μέσο να έλθουν κοντά σε μέσα ανίχνευσης και θεραπείας για τους πληθυσμούς τους.
Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν διαλυθεί στην ΕΕ, έπειτα από την πολυετή οικονομική λιτότητα υπό τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, αφού τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν «προσβληθεί» από τη δικτατορία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Αυτό που έχει καταστεί απολύτως σαφές είναι πως η ΕΕ έχει μετατραπεί σε ένα οικονομικό  καρτέλ και όχι μία ανθρωποκεντρική ομοσπονδία κρατών.
Είναι ένας οργανισμός που δεν μπορεί να προστατεύσει επαρκώς την υγεία του πληθυσμού του.
Οι διακηρύξεις της ΕΕ για  δημοκρατία και αλληλεγγύη ήταν πάντα για τη βιτρίνα.
Η βιτρίνα αυτή ήταν πάντα ασταθής και ένας ιός τώρα, αποδείχθηκε αρκετός για να τη σπάσει.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης