Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός Ελλήνων του εξωτερικού και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός Ελλήνων του εξωτερικού και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Τις προσπάθειες επαναπατρισμού συντονίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας
Συνεχίζεται ο επαναπατρισμός Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες προχωρούν σε απαγορεύσεις πτήσεων προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Χθες (21/3) πραγματοποιήθηκε ο επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Μαδρίτη και τη Βαρσοβία με πτήσεις της Aegean. Επίσης, ενώ το βράδυ του Σαββάτου απέπλευσε από την Ανκόνα πλοίο με 400 Έλληνες που επιστρέφουν από την Ιταλία και το οποίο αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Πάτρα στις 17.00 σήμερα (22/3).
Σήμερα, Κυριακή (22/3), πρόκειται να αναχωρήσουν κι άλλες πτήσεις με Έλληνες από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη καθώς και από το Βελιγράδι, την Πράγα, με προορισμό την Αθήνα, ενώ η πτήση από το Κίεβο θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.
Τις προσπάθειες επαναπατρισμού συντονίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Για τον σκοπό αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε στενή συνεργασία και διαρκή επαφή με τους ομολόγους του τις τελευταίες ημέρες για να διευκολυνθούν οι επιστροφές και ο επαναπατρισμός των Ελλήνων πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την άφιξη στην Ελλάδα για όλους όσους επαναπατρίζονται, ισχύει η υποχρέωση αυτοπεριορισμού (καραντίνα) για 14 ημέρες.

Ιταλία

Απέπλευσε το βράδυ του Σαββάτου ναυλωμένο πλοίο από το λιμένα της Ανκόνα με προορισμό την Πάτρα και ενδιάμεσο σταθμό την Ηγουμενίτσα. Με το εν λόγω πλοίο επαναπατρίζονται 250 Έλληνες πολίτες από διαφορετικές πόλεις της ιταλικής επικράτειας, αρκετοί από τους οποίους με τα οχήματα τους, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η επιστροφή των Ελλήνων που είχαν εγκλωβιστεί στην Ιταλία με ναύλωση πλοίου συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες ο Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Luigi Di Maio.
Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί και πτήση της Alitalia για τον επαναπατρισμό Ιταλών από την Αθήνα.

Ισπανία

Δύο ειδικές πτήσεις της Aegean Airlines από Μαδρίτη και Βαρκελώνη θα πραγματοποιηθούν σήμερα για Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ισπανία, κυρίως φοιτητές Erasmus και τουρίστες, και οι οποίοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον τους για επιστροφή στην Ελλάδα και έχουν καταγραφεί στους καταλόγους που έχει καταρτίσει η πρεσβεία της Ελλάδος στη Μαδρίτη.
Ειδικότερα σήμερα θα πραγματοποιηθούν στις 16:00 ώρα Ισπανίας οι πτήσεις Α3-4703 από Μαδρίτη προς Αθήνα και Α3-4713 από Βαρκελώνη προς Αθήνα.
Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε η 1η πτήση Α3-4701 από Μαδρίτη προς Αθήνα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Ισπανίδα ομόλογό του, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται ακόμη στην Ισπανία, καθώς και των Ισπανών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Επιπλέον, συμφωνήθηκε η Ισπανία να συνδράμει ενεργά στην επιστροφή των Ελλήνων πολιτών από τη Λατινική Αμερική, καθώς προγραμματίζει επιχειρήσεις επιστροφής και δικών της πολιτών που βρίσκονται εκεί.
Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές των πανεπιστημίων που βρίσκονται σε Ιταλία και Ισπανία μέσω προγραμμάτων κινητικότητας (Erasmus) η βασική κατεύθυνση που δόθηκε από το υπουργείο στους πρυτάνεις είναι ότι οι φοιτητές «θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις κατά τόπους πρεσβείες και προξενικές αρχές της Ελλάδας και αυτές με τη σειρά τους συντονίζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος επιστροφής τους στην ημεδαπή».

Σερβία

Σήμερα, στις 11:20 (τοπική ώρα), θα πραγματοποιηθεί ειδική πτήση από το Βελιγράδι προς την Αθήνα για την επιστροφή Ελλήνων πολιτών. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://www.mfa.gr/serbia/presveia/news/anakoinose-amesos-epanapatrismos.html

Ουκρανία

Την Κυριακή, στις 15:30, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη πτήση από Κίεβο προς τη Θεσσαλονίκη για Έλληνες υπηκόους που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από την Ουκρανία. Ειδικότερα, η πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο ενημερώνει ότι το τουριστικό γραφείο «MouzenidisTravel» θα προγραμματίσει έκτακτη πτήση στις 22/3 από Κίεβο προς Θεσσαλονίκη στις 15:30 για Έλληνες υπηκόους που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από Ουκρανία.
Εφιστά δε την προσοχή πως στην πτήση από Κίεβο προς Θεσσαλονίκη θα μπορούν να επιβιβαστούν μόνο Έλληνες πολίτες και ότι δεν μπορούν να επιβιβαστούν ούτε Ουκρανοί ούτε πολίτες άλλων χωρών, ακόμα κι αν οι τελευταίοι είναι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://www.mfa.gr/missionsabroad/el/ukraine/news/ektakte-ptese-tes-etaireias-mouzenidistravel-apo-kiebo-pros-thessalonike.html
 
Γερμανία

Σύσταση «σε όλους τους Έλληνες πολίτες μονίμους κατοίκους Ελλάδας που βρίσκονται στη Γερμανία και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα» να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν χρησιμοποιώντας τις υφιστάμενες εμπορικές πτήσεις, απευθύνει η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο «πιθανών μελλοντικών δυσχερειών στην μετακίνησή τους».
Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία επισημαίνει ότι τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στην Γερμανία επηρεάζουν τόσο τον τρόπο όσο και το ωράριο λειτουργίας των προξενείων της Ελλάδας στο Αμβούργο, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, την Στουτγάρδη, την Φρανκφούρτη και το Βερολίνο. Οι αλλαγές αυτές θα εξετάζονται και θα αναπροσαρμόζονται σε καθημερινή βάση, ανάλογα με τις συνθήκες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Γεωργία

Έκτακτη ειδική πτήση (Α3 4195) από Τιφλίδα προς Αθήνα μας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή, στις 15:25 τοπική ώρα, η Aegean Airlines για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται αποκλεισμένοι στη Γεωργία και έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στην Τιφλίδα, η αεροπορική εταιρεία θα επικοινωνήσει με όλους τους επιβάτες που έχουν δηλώσει στην πρεσβεία την πρόθεσή τους να ταξιδέψουν προκειμένου να τους ενημερώσει για την κράτησή τους, την έκδοση του εισιτηρίου τους και τον τρόπο διακανονισμού της πληρωμής.
Περαιτέρω ενημερώνει ότι η πρεσβεία θα λειτουργεί σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή το πρωί, ώστε να μπορεί να δηλώσει και όποιος άλλος επιθυμεί την πρόθεση του να ταξιδέψει με την πτήση αυτή, αποστέλλοντας με ηλεκτρονικό μήνυμα τα πλήρη στοιχεία του και τον αριθμό διαβατηρίου/αστυνομικής ταυτότητας.
Τέλος, απευθύνει έκκληση στους επιβάτες της πτήσης να ευρίσκονται στο αεροδρόμιο Τιφλίδας δύο ώρες πριν από την αναχώρηση.

Τσεχία

Απευθείας πτήση (Α36200) έχει δρομολογήσει την Κυριακή 22 Μαρτίου από το αεροδρόμιο της Πράγας για την Αθήνα, η Aegean έπειτα από ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών, με πρόταση της ελληνικής πρεσβείας στην τσεχική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με επείγουσα ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Πράγα, η πτήση αναχωρεί την Κυριακή στις 12.10 τοπική ώρα, με ώρα προσέλευσης στο αεροδρόμιο δύο ώρες πριν από την αναχώρηση.
Επισημαίνει επίσης ότι όσοι Έλληνες έχουν δώσει στην πρεσβεία τα στοιχεία τους, δεν χρειάζεται να επικοινωνήσουν ξανά, έχουν ήδη καταγραφεί ως επιβάτες και θα επικοινωνήσει μαζί τους η Aegean Airlines από τα call centre της στην Ελλάδα για τις λεπτομέρειες έκδοσης των εισιτηρίων.
Όσον αφορά τους Έλληνες που δεν έχουν ήδη επικοινωνήσει με την πρεσβεία και επιθυμούν να προστεθούν στην πτήση, απευθύνεται έκκληση να στείλουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Πρεσβείας: grcon.pra@mfa.gr. , σημειώνοντας ότι θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://www.mfa.gr/missionsabroad/czech/news/epeigousa-anakoinose-gia-tous-ellenes-tes-tsekhias-pou-epithumoun-na-epistrepsoun-sten-ellada.html

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης