Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση S&P Global Market: Οι γαλλικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα ρευστότητας

Προειδοποίηση S&P Global Market: Οι γαλλικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα ρευστότητας
Η τράπεζα επενδύσεων Berenberg ανέφερε ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι πιο αδύναμες από ότι πολλοί αντιλαμβάνονται λόγω της πιθανής έκθεσής τους σε ζημίες.
Οι γαλλικές τράπεζες έχουν χαμηλά επίπεδα ρευστότητας σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence και δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν κινδύνους λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.
Σε δείγμα ευρωπαϊκών τραπεζών με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισ. ευρώ, η Groupe BPCE με έδρα το Παρίσι, η οποία ελέγχει το δίκτυο της Banque Populaire SA και Caisse d'Epargne και την επενδυτική τράπεζα Natixis, είχε τον χαμηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας ή LCR στο τέλος του 2019.
Το ποσοστό ανήλθε σε 110%, ενώ οι δείκτες των μεγάλων τραπεζών όπως Société Générale SA, BNP Paribas SA και Crédit Agricole SA ήταν επίσης σε χαμηλά επίπεδα.
Οι μετοχές της Crédit Agricole, της Société Générale και της BPCE να σημειωθεί ότι έχουν σημειώσει πτώση.
Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας μετρά την ικανότητα των τραπεζών να αντέχουν εκροές μετρητών.
Υπολογίζεται διαιρώντας το απόθεμα υψηλής ποιότητας ρευστών στο ενεργητικό με τις συνολικές καθαρές εκροές μετρητών σε περίοδο 30 ημερών.
Καθώς η παγκόσμια κρίση επιδεινώνεται, οι εταιρείες σε όλη την Ευρώπη προειδοποιούν για τα κέρδη τους, καθώς θα έχουν μεγάλη πτώση ή ζημίες ενώ μερικές εταιρίες καταφεύγουν σε έκτακτες πιστωτικές διευκολύνσεις τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να τιμήσουν.
Για παράδειγμα, η Air France-KLM Group ανέφερε στις 13 Μαρτίου ότι είχε αντλήσει 1,1 δισ. ευρώ από πιστωτική διευκόλυνση.
Όλα αυτά θα ασκήσουν πιέσεις στη ρευστότητα τωντραπεζών και τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence δείχνουν ότι οι LCR πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών επιδεινώθηκαν κατά την κρίση του κορωνοϊού.
Η εξάρτηση των γαλλικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση μέσω διατραπεζικής, με την οποία αντλούν χρήματα από άλλες τράπεζες, κυβερνήσεις και άλλα μεγάλα ιδρύματα, τις εκθέτει έναντι των μεταβολών στις αγορές
Η Crédit Agricole, η Société Générale και η BNP Paribas εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση, ενώ οι καταθέσεις λιανικής αντιπροσωπεύουν μικρότερο μέρος της χρηματοδότησής τους, δήλωσε ο Johann Scholtz, αναλυτής της Morningstar, ερευνητικής εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων
Οι γαλλικές τράπεζες βασίζονται σε χρηματοδότηση π.χ. που λαμβάνουν από καταθέσεις μεγάλων εταιριών και ομολογιακά δάνεια, επειδή οι περισσότερες από τις καταθέσεις από οργανωμένους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, γνωστές ως Livret A, πηγαίνουν στο δημόσιο Caisse des Dépôts et Consignations, ανέφερε η Daiwa Capital Markets σε ερευνητική έκθεση τον Μάιο 2019.
Στη συνέχεια τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή κοινωνικών σχεδίων
Σε έκθεση σχετικά με τον γαλλικό τραπεζικό τομέα τον Ιούλιο του 2019, το ΔΝΤ δήλωσε ότι η εξάρτηση των γαλλικών τραπεζών από την χρηματοδότηση ήταν "σημαντική", πιέζοντας ενδεχομένως τα αποθέματα ρευστότητας τους σε περίπτωση οικονομικού σοκ.
Η χρηματοδότηση της SocGen ως ποσοστό του συνόλου των υποχρεώσεων διαμορφώθηκε στο 37,95% στο τέλος του 2019, ενώ στην BPCE ανερχόταν σε 39,31%.
Ο Όμιλος της Crédit Agricole ήταν 25,14% και η BNP Paribas ήταν 29,91%.
Άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι λιγότερο εξαρτημένες - ο δείκτης της HSBC Holdings PLC με βάση την Βρετανία ήταν 22,24% και η ING Groep NV με 21,64%.
Ενώ τα συνολικά αποθέματα ρευστότητας των γαλλικών τραπεζών φαίνονται επαρκή, οι εποπτικές αρχές ίσως εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν να διαθέτουν μεγαλύτερα αποθέματα ρευστότητας προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με ενδεχόμενες κρίσεις.
Η Crédit Agricole μπορεί να αντλήσει από τις "άφθονες καταθέσεις λιανικής" από τον όμιλο Crédit Agricole Group, εάν χρειαστεί πρόσθετη ρευστότητα, οπότε βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.
Τόσο η BNP Paribas όσο και η SocGen έχουν ενισχύσει τα κεφάλαια τους τα τελευταία χρόνια, αλλά η πραγματική δοκιμασία θα έρθει όταν οι ζημιές αρχίσουν πλήττουν τους ισολογισμούς.
Στις 19ης Μαρτίου, ο οίκος αξιολόγησης Moody's δήλωσε ότι οι πιστωτικές ζημίες των γαλλικών τραπεζών είναι πιθανό να αυξηθούν, παρά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης που αποσκοπούν στην εξάλειψη κύματος εταιρικών χρεοκοπιών. 
Η DBRS επίσης ανέφερε ότι οι προοπτικές για το 2020 για τις τράπεζες της Γαλλίας "φαίνονται ολοένα και πιο δύσκολες καθώς η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού επιδεινώνεται".
Οι γαλλικές τράπεζες πάντως μπορεί να αντιμετωπίσουν και κεφαλαιακά προβλήματα. 
Η SocGen τα τελευταία χρόνια, ενίσχυσε τους δείκτες κεφαλααικής της επάρκειας με την πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Η BNP Paribas αύξησε επίσης τους δείκτες κεφαλαίου της και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 το 2019 ανερχόταν σε 12,1%, πάνω από το στόχο του 2020, δηλαδή 12%.
Η τράπεζα επενδύσεων Berenberg ανέφερε ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι πιο αδύναμες από ότι πολλοί αντιλαμβάνονται λόγω της πιθανής έκθεσής τους σε ζημίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης