Συντονισμένες παρεμβάσεις και αύξηση ορίων χρέους με ευρωομόλογα ώθησαν τράπεζες +9% και ΧΑ +5,68% στις 555 μον. – Το 10ετές ομόλογο 2,43%

Συντονισμένες παρεμβάσεις και αύξηση ορίων χρέους με ευρωομόλογα ώθησαν τράπεζες +9% και ΧΑ +5,68% στις 555 μον. – Το 10ετές ομόλογο 2,43%
Το μπαράζ παρεμβάσεων έχουν τονώσει πρόσκαιρα την επενδυτική ψυχολογία … ενώ το πραγματικό πρόβλημα της πανδημίας του covid 19 παραμένει
(upd16) Ισχυρή άνοδος σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 555 μονάδες, απόρροια των επιθετικών παρεμβάσεων τραπεζών και κυβερνήσεων μετά την ολική καταστροφή που έχει προκαλέσει η πανδημία του covid 19…. η οποία έχει πρόσκαιρα τονώσει την επενδυτική ψυχολογία.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 555 μονάδες ουσιαστικά 90 μονάδες υψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά των 469 μονάδων, ωστόσο η βραχυπρόθεσμη άνοδος είναι ευκαιρία για πωλήσεις καθώς δεν έχουμε διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο των 400 - 380 μονάδων.

Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η σημερινή τριπλή λήξη στα παράγωγα με βασικούς δείκτες και δεικτοβαρείς τίτλους να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητοι με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα ενώ στις δημοπρασίες είχαμε αύξηση του τζίρου και λόγω του rebalancing του FTSE.
Ο Τραπεζικός Δείκτης από αρχικά κέρδη +13,25%, στις δημοπρασίες έκλεισε με κέρδη +7,36%, με την Εθνική +9,47%, Πειραιώς +7,72%, Εurobank +7,47% και  Alpha Bank +5,96%
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ξεχώρισε η Motor Oil +19,92%, Aegean +14,93%, ΕΛΠΕ +11,57%....
Θετικά επέδρασε σήμερα στις αγορές, η θέση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen καθώς ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει και την έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν από το αίτημα διάσωσης βρίσκεται η Ιταλία, λόγω κορωνοϊού καθώς ο Conte αναμένεται να υποβάλει αίτημα για χρήση τω
ν κεφαλαίων του ESM, το οποίο δημιουργήθηκε στη διάρκεια της κρίσης κρατικού χρέους της τελευταίας δεκαετίας για χρηματοδότηση χωρών.
Από την άλλη, σοκ προκαλούν οι νέες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, καθώς υποβαθμίζει στο 0% το ΑΕΠ το 2020, λόγω κορωνοϊού, από 2,4% προηγούμενη εκτίμηση.
Επίσης, σε ανάλυσή της, η Scope Ratings κάνει λόγο για ύφεση της ελληνικής οικονομίας περίπου στο 1% το 2020, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό.
Το σοκ του Lockdown είναι καταστροφικό για την οικονομία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ενώ κάθε εβδομάδα καραντίνα lockdown έχει αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ -0,6%.

Σταθεροποίηση επικρατεί στην αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 2,43% από 4,06% στις 18/3 καθώς θετικά επέδρασε, έστω και πρόσκαιρα, το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αξίας 750 δισεκ. καθώς εντάχθηκαν έστω και ανορθόδοξα  και τα ελληνικά ομόλογα με αγορές έως 15 δισεκ. ευρώ παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα .
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ κατέχει χρέος 2,7 τρισεκ. ευρώ οπότε περισσότερο ήθελε να προστατεύσει την περιουσία της από την κατακρήμνιση των ομολόγων παρά να κάνει οτιδήποτε άλλο.
Επίσης, μετά το έκτακτο σχέδιο της ΕΚΤ  σε νέες παρεμβάσεις προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Νορβηγίας
Το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας έχει σχεδιαστεί από κυβερνήσεις και τράπεζες με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει συλλογικά τη δημόσια υγεία και δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία.  
Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ το πακέτο οικονομικής στήριξης φθάνει τα 10,1 τρισεκ. ευρώ εντούτοις οι αγορές δεν πείθονται καθώς δεν είναι επαρκές για να αντιμετωπιστεί ούτε το πρωτογενές, ούτε το δευτερογενές σοκ.
Παγκοσμίως σε διάστημα ενός μήνα από όλα τα assets που διαπραγματεύονται μετοχές, ομόλογα, κρατικά και εταιρικά και άλλα... οι απώλειες φθάνουν τα 18 τρισεκ. δολάρια λόγω του κορωνοϊού
Με βάση σοβαρές ενδείξεις θα μπορούσε το σοκ του πολέμου του κορωνοϊού να κοστίσει στην ανθρωπότητα πέραν από χιλιάδες ζωές και 30 τρισεκ. δολάρια ή σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Σταθεροποίηση σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 2,43% από 4,06% στις 18/3 και με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2 και το ιταλικό 10ετές στο 1,61% με το μεταξύ τους spread στις 82 μονάδες βάσης .
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 212 μονάδες από 412 μονάδες χθες 19/3 και με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 ενώ το  CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 12912 μονάδες από 11220 μονάδες χθες 18/3

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά  ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +2,01%
Λίγο πριν τις 12:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και  σε  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +13,25% και ο Γενικός Δείκτης στο 7,87%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +5,68% στις 555 μονάδες έχοντας υψηλό στις 566,63 μονάδες και χαμηλό στις 525,98 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96 εκατ. ευρώ,  ο όγκος 62 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 43 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,60 εκατ. ευρώ και όγκου 466 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 340 χιλ. τεμάχια αξίας 339 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 52 χιλ. τεμάχια αξάις 343 χιλ. ευρώ και η Jumbo 74 χιλ. τεμάχια αξίας 913 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 555 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των 550 μονάδων και ακολουθούν οι 600 και οι  650 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 470 και ακολουθούν οι 450, 400 και οι 380 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 312 με πρώτη αντίσταση τις 400 και ακολουθούν οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη  στήριξη βρίσκονται οι  300 μονάδες και με επόμενη τις 250 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Tην σκυτάλη μετά την ΕΚΤ αναμένεται να πάρει ο SSM προχωρώντας σε εποπτική χαλάρωση με μέτρα που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και περισσότερο σε εκείνο της χώρας μας μιας και το κέντρο βάρους θα πέσει στα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα λοιπόν με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ μετά τα μέτρα χαλάρωσης που ελήφθησαν σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής θα πάρει αποφάσεις σχετικά με τα NPEs.
Ο χρόνος που θα απαιτείται προκειμένου να ξανακοκκινίσουν τα ρυθμισμένα δάνεια δεν θα είναι πια ένας μήνας αλλά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα..
Σε ότι αφορά  τον κατ' αρχήν χαρακτηρισμό δανείου σε ληξιπρόθεσμο οι αλλαγές από τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ αναμένεται να προβλέψουν  χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο των τριών μηνών που ισχύει σήμερα.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Τα νέα δεδομένα με την συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο QE,  στηρίζουν τα ενεργητικά των τραπεζών αφού επαναφέρουν σε καλά επίπεδα τις αξίες των ομολόγων, αλλά λειτουργούν ευεργετικά και ως προς τη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων που σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάστηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Όπως εξηγούν τραπεζικοί παράγοντες δεν υπήρξαν κανενός είδους αναλήψεις παρά ελάχιστες ρευστοποιήσεις αμοιβαίων για την κάλυψη υποχρεώσεων.
Ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις κινείται στο 90%-95%  ενώ ο δείκτης  liquidity coverage ratio κινείται μεταξύ 110%-130%.

Η επικαιρότητα

Σε παγκόσμιο εφιάλτη εξελίσσεται ο κορωνοϊός αναγκάζοντας τους ανθρώπους σε απομόνωση και τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα πρωτοφανή στη σύγχρονη ιστορία, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η συλλογική κατάρρευση των οικονομιών, από τον ασταμάτητο καταστροφικό για τις ζωές, τις κοινότητες και τις οικονομίες καλπασμό του.
Παγκοσμίως οι νεκροί έχουν φθάσει τους 10.514 και τα κρούσματα στα 253,.512 ενώ αυτοί που ασθένησαν αλλά θεραπεύτηκαν ανέρχονται σε 86.584.
Σε όλη την Ευρώπη έχουν καταγραφεί 106.230 κρούσματα ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 5.136 άνθρωποι.
Άλλοι 4.901νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ 7.673 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.
Οι πλέον πληττόμενες χώρες είναι η Ιταλία με 3.405 νεκρούς, η Ισπανία με 1002 νεκρούς και η Γαλλία με 372 νεκρούς.
Την ίδια στιγμή που ο αριθμός των θυμάτων στις ΗΠΑ αυξάνεται και έχει φτάσει ήδη στους 206, ο Λευκός Οίκος απηύθυνε προειδοποίηση προς τους Αμερικάνους που βρίσκονται στο εξωτερικό είτε να επιστρέψουν άμεσα στην χώρα είτε να μείνουν εκεί που βρίσκονται για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε συνολικά τα 464 και οι νεκροί είναι 8 ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2.000 με 3.000 κρούσματα του κορωνοϊού
Στα 5 δισ. ευρώ ή στο 2,7 % του ΑΕΠ ανεβάζει τον λογαριασμό των δημοσιονομικών μέτρων η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το παλιρροϊκό κύμα του κορονοϊού που σαρώνει την οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τον κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών.
Τα μέτρα υποστηρίζονται με αντίστοιχου ύψους ενέσεις ρευστότητας από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το ΕΣΠΑ με το συνολικό πακέτο των παρεμβάσεων να φθάνει στα 10 δισ. ευρώ.
Μετά την ένταξη της χώρας στο προσωρινό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο προϋπολογισμός του κράτους ξαναγράφεται ενώ σήμερα εξειδικεύονται από το οικονομικό επιτελείο τα μέτρα που εξήγγειλε στο χθεσινό του διάγγελμα ο Πρωθυπουργός.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (20/3) οι ασιατικές αγορές, ανακάμπτοντας μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, εν μέσω προσδοκιών ότι οι ενέργειες κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών θα θωρακίσουν την παγκόσμια οικονομία απέναντι στην έξαρση του COVID-19
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,61%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +4,91% και ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα με κέρδη +7,44%

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Νευρικότητα στην Wall Street

Κέρδη καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το μπαράζ παρεμβάσεων από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, στη μάχη για τον περιορισμό των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού.
Στην Ιταλία τα κέρδη έχουν περιοριστεί καθώς ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει το ταμείο διάσωσης για τη μείωση του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των θανάτων στην Ιταλία συνεχίζει να αυξάνεται.
Σημειώνεται ότι, μετά το έκτακτο σχέδιο της ΕΚΤ ύψους 750 δισ. ευρώ, σε νέες παρεμβάσεις προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Νορβηγίας
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +4,2%, ο CAC στο Παρίσι στο +5,5%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,9%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1% .
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,20%, ο S&P στο -0,35%, ο Nasdaq στο +0,75% ενώ το ETF GREC κινείται στο +5,15% (5,31 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική +9,47%

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα  0,9964 ευρώ, με άνοδο +9,47%  με όγκο 12,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 911 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6315 ευρώ, με άνοδο +5,96%, με όγκο 12,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 975 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 18/3/2019 στα 0,5420 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,04 ευρώ, με άνοδο +7,72% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 454 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3654 ευρώ, με άνοδο +7,47% με όγκο 14,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7320 ευρώ, με κέρδη +4,27% και με κεφαλαιοποίηση 327 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1910 ευρώ, με άνοδο +1,60% και όγκο 1,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με άνοδο +1,85% και κεφαλαιοποίηση 262 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές – Στο επίκεντρο η Motor Oil +19,92% 

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών  μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Motor Oil, Aegean, Sarantis, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος…
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Jumbo, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ
H Coca Cola έκλεισε στα 19,60 ευρώ, με άνοδο +6,64% και κεφαλαιοποίηση στα 7,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,78 ευρώ, με άνοδο +3,33% και αποτίμηση 5,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,22 ευρώ, με πτώση -1,77% και αποτίμηση 515 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9360 ευρώ, με άνοδο +1,89% και κεφαλαιοποίηση 449 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 6,58 ευρώ με άνοδο +5,79% και αποτίμηση 2,20 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,46 ευρώ, με άνοδο +5,52% και κεφαλαιοποίηση 945 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,35 ευρώ με άνοδο +11,57% και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,86 ευρώ, με άνοδο +19,92% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,25 ευρώ με άνοδο +8,70% και κεφαλαιοποίηση 893 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 11,34 ευρώ με πτώση -4,55% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,79 ευρώ, με πτώση -1,16% και κεφαλαιοποίηση 723 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,62 ευρώ, με άνοδο +3,43% και κεφαλαιοποίηση στα 188 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0565 ευρώ, με άνοδο +6,60% και κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 2,43% από 1,96% χαμηλό και 4,16% υψηλό εσχάτως… με την Ιταλία 1,64%    

Η απόφαση να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα από το παράθυρο στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE ύψους 750 δισεκ ώθησε σε ράλι τα ομόλογα με το 10ετές πέριξ του 2,43%...ωστόσο ακόμη επικρατεί προβλημαισμός.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει έως και 15 δισεκ. ελληνικά ομόλογα.
Όμως για μια ακόμη φορά υπό τον πανικό η ΕΚΤ αποφάσισε να παραβιάσει όσα υποστήριζε εδώ και χρόνια και στόχος ήταν όχι οι οικονομίες αλλά ο πανικός που προκλήθηκε από την κατάρρευση των τιμών των ομολόγων.
Ο κορωνοιός επιβάλλει ριζική αντιμετώπιση ακόμη και εάν αφορά συστηματική παραβίαση των κανόνων της ΕΚΤ.
Η αξιοπιστία της ΕΚΤ στο ναδίρ.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί από την κρίση του κορωνοιού με ύφεση στο β΄ και γ΄ τρίμηνο του 2020 έως -3% και συνολικά 0% ανάπτυξη για το 2020 στο καλό σενάριο.   
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% πρόσφατα  για να φθάσει στο 3,85% και σήμερα 20 Μαρτίου στο 2,03%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,43% από 4,16% πρόσφατο υψηλό με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,61%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,40% με το αμερικανικό 10ετές 1,01% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 82 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 154 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,50 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,13% με απόδοση αγοράς 1,34% και απόδοση πώλησης 0,93%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,30 μονάδες βάσης και απόδοση 1,24%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,65 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,55 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,79%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 113,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93% με απόδοση αγοράς 2,01% και απόδοση πώλησης 1,85%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,63 μονάδες βάσης και απόδοση 2,40% με απόδοση αγοράς 2,42% και απόδοση πώλησης 2,36%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 119,10 μονάδες βάσης και απόδοση 2,18%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 98,05 μονάδες βάσης και 2,03% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,35 μονάδες βάσης και απόδοση 2,24%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,85 μονάδες βάσης και απόδοση 2,29%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 275 μονάδες βάσης από 226 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 212 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 12.912 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,12% ή 212 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ράλι στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης λόγω της παρέμβασης της ΕΚΤ

Επιθετικές αγορές σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ να προσφέρει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισεκ. εντάσσοντας παράλληλα και τα ελληνικά ομόλογα από το παράθυρο.   
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,96% στις 18 Μαρτίου 2020 για να υποχωρήσει σήμερα 20 Μαρτίου στο 1,61%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/3/2020 στο -0,32%
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,909%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,23%  με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,89% από 1,60% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,73% από 1,37% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,61% από 2,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,01%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr


bankingnews.gr

BREAKING NEWS