Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτουν οι αγορές της Ασίας μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών - Στο +1,61% ο Shanghai Composite, «άλμα» +7,44% για τον Kospi

tags :
Ανακάμπτουν οι αγορές της Ασίας μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών - Στο +1,61% ο Shanghai Composite, «άλμα» +7,44% για τον Kospi
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +4,91% στις 22.775,50 μονάδες
Κέρδη κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (20/3) οι αγορές της Ασίας, ανακάμπτοντας μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, εν μέσω προσδοκιών ότι οι ενέργειες κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών θα θωρακίσουν την παγκόσμια οικονομία απέναντι στην έξαρση του COVID-19.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,61% στις 2.745,62 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1,30% και τις 10.150,13 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε ισχυρή άνοδο της τάξεως του +4,91% στις 22.775,50 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο +6,37% και τις 9.234,09 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +7,44% στις 1.566,15 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,23% στις 4.197,08 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +0,70% στις 4.816,60 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
«Οι ελπίδες αυξάνονται σχετικά με την πρόοδο στην εύρεση θεραπειών για τον ιό και το σύνολο των μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις, που θα φέρει την παγκόσμια οικονομία σε θέση για μία ανάκαμψη σχήματος "U"», τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Edward Moya.
Στόχος των κεντρικών τραπεζών είναι να περιορίσουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι διακοπές στην οικονομική δραστηριότητα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχοθν θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βαδικό της επιτόκιο, παρά το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα της χώρας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα το τελευταία χρονικό διάστημα λόγω του COVID-19.
Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρσε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανείσμού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 4,05% ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού πέντε ετών παρέμεινε επίσης σταθερό στο 4,75%.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας είχε μειώσει το επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης, ενώ η σημερινή απόφαση διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν νέα μείωση.
Η σχετική απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας συνέβαλε στην άνοδο του γουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, καθώς το χάσμα επιτοκίων ανάμεσα σε Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει ευρύ, μετά την απροσδόκητη μείωση επιτοκίων της Fed την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας θα προχωρήσουν σύντομα σε νέα μείωση των επιτοκίων, μόλις αυξηθούν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της εγχώρας οικονομίας.
«Η έλλειψη μείωσης αυτό το μήνα σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού παραμένει μόλις 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τα τέλη του περασμένου έτους, μετά τη μικρή μείωση του Φεβρουαρίου», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Julian Evans-Pritchard, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «με την οικονομία να θεωρείται απίθανο ότι θα ανακάμψει πλήρως μέχρι το επόμενο έτος, θα χρειαστεί περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνεχιζόμενες πιέσεις στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».
Νέα κέρδη καταγράφει σήμερα η τιμή του πετρελαίου, η οποία απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τα χαμηλά 18 μηνών στα οποία είχε υποχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αυξήσει τα στρατηγικά της αποθέματα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +5,16% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 29,94 δολ. ανά βαρέλι, μετά τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, τα οποία ξεπέρασαν το +6,5%.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +6,48% στα 27,59 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας σημειώσει χθες «άλμα» +24% μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αγορά 30 εκατ. βαρελιών αμερικανικού αργού προκειμένου να αυξήσει τα στρατηγικά της αποθέματα και να στηρίξει τους παραγωγούς πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, οι αγορές WTI αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, καθώς η Ουάσιγκτον στοχεύει στη συνολική αύξηση των αποθεμάτων κατά 77 εκατ. βαρέλια, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.
«Η εκπληκτική ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου χθες οφείλεται κυρίως στην παρέμβαση των ΗΠΑ στην αγορά πετρελαίου, μέσω της αύξησης των στρατηγικών αποθεμάτων και της μείωσης παραγωγής», σχολίασε η αναλύτρια αγορών της CMC Markets, Margaret Yang. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης