Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο κορωνοιός καταστρέφει αγορές και οικονομίες, η ζημία θα φθάσει τα 30 τρισ - Τα bazookas ΕΚΤ, FED, είναι νεροπίστολα λόγω έλλειψης ορατότητας

Ο κορωνοιός καταστρέφει αγορές και οικονομίες, η ζημία θα φθάσει τα 30 τρισ -  Τα bazookas ΕΚΤ, FED, είναι νεροπίστολα λόγω έλλειψης ορατότητας
Παγκοσμίως σε διάστημα ενός μήνα από όλα τα assets που διαπραγματεύονται μετοχές, ομόλογα, κρατικά και εταιρικά και άλλα... οι απώλειες φθάνουν τα 18 τρισεκ. δολάρια λόγω του κορωνοιού
Ο πόλεμος που κήρυξε ο κορωνοιός στον πλανήτη τι οικονομική ζημία μπορεί να προκαλέσει;
Με βάση σοβαρές ενδείξεις θα μπορούσε το σοκ του πολέμου του κορωνοιού να κοστίσει στην ανθρωπότητα πέραν από χιλιάδες ζωές και 30 τρισεκ. δολάρια ή σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ποια είναι τα δεδομένα;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μετά το πρώτο bazooka δεν έπεισε τις αγορές…ακολούθησε η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα παρουσιάζοντας με βεντάλια ανορθόδοξων νομισματικών επιλογών επίσης δεν κατάφερε να πείσει τις αγορές.
Ακολούθησε το bazooka 2 της ΕΚΤ όπου παρουσιάστηκε ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 750 δισεκ. ενώ εντάχθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως 15 δισεκ. ευρώ.
Οι κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη παρουσιάζουν προγράμματα που φθάνουν όλα μαζί δημοσικονομικά και νομισματικά μέτρα άνω των 10 τρισεκ. ευρώ και οι αγορές δεν πείθονται.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις αγορές μετοχές, ομόλογα και άλλα η μέχρι τώρα ζημία φθάνει στα 18 τρισεκ. δολάρια ενώ η ζημία που θα προκληθεί στις οικονομίες και στις εταιρίες - εκτός δηλαδή μετοχών - θα ανέλθει στα 12 τρισεκ.
Πρόκειται για μια σωρευτική ζημία από τον κορωνοιό περί τα 30 τρισεκ. δολάρια που ξεπερνάει κατά 1,4 φορές το ΑΕΠ των ΗΠΑ στα 21 τρισεκ. δολάρια.


Το bazooka 2 της ΕΚΤ

Το δεύτερο bazooka της ΕΚΤ είχε κάποια πρόσκαιρη θετική επίδραση.
Όμως και ενώ στα ομόλογα ανακόπηκε ο κατήφορος και π.χ. τα ελληνικά ομόλογα από 4,16% το 10ετές υποχώρησε στο 2,35% και το Ιταλικό 10ετές από 2,96% στο 1,71%.
Ανακόπηκε η πτώση αν και στα εταιρικά ομόλογα και ειδικά στα τραπεζικά η βελτίωση ήταν ελάχιστη π.χ. το ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης της Πειραιώς με επιτόκιο έκδοσης 9,75% έφθασε στο 31% για να υποχωρήσεις το 26,5%.
Το Bazooka 2 δεν αποδείχθηκε… Bazooka αν και για την ιστορία το bazooka είναι ξεπερασμένο όπλο.
Στην πράξη θα αποδειχθεί και αυτό νεροπίστολο και αυτό φάνηκε τόσο από την συμπεριφορά των χρηματιστηρίων ειδικά στην Ευρώπη αλλά και στην Wall.
Το βασικό πρόβλημα των κεντρικών τραπεζών και των δημοσιονομικών μέτρων είναι ότι δεν υπάρχει ορατότητα για το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που προκαλεί ο κορωνοιός.
Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει ο κορωνοιός, 1 μήνα, 3 μήνες περισσότερο.
Δεν ξέρουμε πόσο βαθειά θα επηρεάσει τις οικονομίες όχι στατικά δηλαδή εάν σε ένα τρίμηνο μια οικονομία έχει ύφεση -10% αλλά δυναμικά εάν αυτό το σοκ έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις....ήδη κάποιοι προβλέπουν για επίπτωση 12 τρισεκ. δολαρίων.
Υπό άλλες συνθήκες το bazooka 2 θα είχε εκρηκτικά αποτελέσματα στα ομόλογα και στις οικονομίες γιατί η Ευρώπη διαπαιδαγωγήθηκε δια της χειραγώγησης, γαλουχήθηκε μέσα στην τοξικότητα της ποσοτικής χαλάρωσης και σε ένα περιβάλλον τοξικό λειτούργησαν αγορές και οικονομίες τα τελευταία 6 με 8 χρόνια.
Σήμερα το bazooka 2 της ΕΚΤ δεν έπεισε και σίγουρα δεν είχε τα εκρηκτικά αποτελέσματα που θα ανέμενε το διοικητικό συμβούλιο.
Ναι ανέκοψε την κατακρήμνιση των ομολόγων, να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ κατέχει χρέος 2,7 τρισεκ. ευρώ οπότε περισσότερο ήθελε να προστατεύσει την περιουσία της παρά να κάνει οτιδήποτε άλλο.

Τι συμβαίνει στο κόσμο;

Παγκοσμίως σε διάστημα ενός μήνα από όλα τα assets που διαπραγματεύονται μετοχές, ομόλογα, κρατικά και εταιρικά και άλλα... οι απώλειες φθάνουν τα 18 τρισεκ. δολάρια λόγω του κορωνοιού.
Τα κρατικά ομόλογα έχουν χάσει 5 τρισεκ. δολάρια, οι μετοχές έχουν χάσει 9 τρισεκ. δολάρια και τα υπόλοιπα είναι άλλες αγορές.
Αν και δεν υπάρχει ορατότητα για το μέγεθος της καταστροφής στην παγκόσμια οικονομία που προκαλεί ο κορωνοιός ωστόσο ο Ray Dalio του Bridgewater ενός από τα μεγαλύτερα hedge funds παγκοσμίως αναφέρει ότι ο κορωνοιός θα κοστίσει στην αμερικανική οικονομία και τις αμερικανικές εταιρείες 4 τρισεκ. δολάρια ή περίπου 5% το ΑΕΠ των 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Σε όλο τον κόσμο, ο Dalio υπολογίζει ότι η ζημία σε οικονομίες και εταιρίες θα είναι 12 τρισεκατομμύρια δολάρια λόγω της πανδημίας.
Οι βιομηχανίες που πλήττονται περισσότερο αντιμετωπίζουν καταστροφικές απώλειες, ενώ ο κλάδος των επαγγελματικών ταξιδιών αναμένεται να χάσει ένα ποσό σοκ 820 δισεκ. δολαρίων και η βιομηχανία εστιατορίων θα χάσει 225 δισεκ. δολάρια.


Ενώ κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις καθημερινά ανακοινώνουν προγράμματα στήριξης η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων τίθεται εν αμφιβόλω ενώ ο συστημικός κίνδυνος παραμένει εξαιρετικά υψηλός ...
Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου βλέπουν τον πιστωτικό τους κίνδυνο να αυξάνεται όπως συνέβη και πριν από την κρίση Lehman ...
Και παρά την ατελείωτη ρευστότητα από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες και τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων, οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται ...
Ο δείκτης φόβου VIX βρίσκεται πάνω από τις 70 μονάδες που σημαίνει ότι το ποσοστό ύφεσης παγκοσμίως έχει δραματικά αυξηθεί.
Να σημειωθεί ότι ο VIX σε καλές περιόδους για τις αγορές κινείται στις 15 μονάδες.
Μετά τα μέτρα της ΕΚΤ το ευρώ υποχώρησε στις 19 Μαρτίου σε χαμηλά 3 ετών, είχε την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2001 (μεγαλύτερη από την απόφαση για Brexit του Ιουνίου του 2016).
Το ευρώ διαπραγματεύεται με το δολάριο στο 1 ευρώ προς 1,065 δολάρια.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfm6A3_1.jpg?itok=TLPQgu5Z
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfm80B0.jpg?itok=G2YKukKQ

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfm4F9F.jpg?itok=jkDJ3Fa8
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfmF028.jpg?itok=l58IYfdl

https://zh-prod-1cc738ca-7d3b-4a72-b792-20bd8d8fa069.storage.googleapis.com/s3fs-public/inline-images/fastest%20bear%20market%20ever_0.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης