Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχεται εποπτική χαλάρωση από τον SSM για τις τράπεζες - Επιμηκύνεται ο χρόνος χαρακτηρισμού ενός δανείου ως κόκκινου

tags :
Έρχεται εποπτική χαλάρωση από τον SSM για τις τράπεζες - Επιμηκύνεται ο χρόνος χαρακτηρισμού ενός δανείου ως κόκκινου
Πιθανές οι πιο χαλαρές ρυθμίσεις σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους
Tη σκυτάλη μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να πάρει ο SSM προχωρώντας σε εποπτική χαλάρωση με μέτρα που θα βοηθήσουν ιδιαίτερα το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και περισσότερο σε εκείνο της χώρας μας μιας και το κέντρο βάρους θα πέσει στα κόκκινα δάνεια.
Σύμφωνα λοιπόν με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ μετά τα μέτρα χαλάρωσης που ελήφθησαν σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής θα πάρει αποφάσεις σχετικά με τα NPEs.
Ο χρόνος που θα απαιτείται προκειμένου να ξανακοκκινήσουν τα ρυθμισμένα δάνεια δεν θα είναι πια ένας μήνας αλλά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Σε ότι αφορά  τον κατ' αρχήν χαρακτηρισμό δανείου σε ληξιπρόθεσμο οι αλλαγές από τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ αναμένεται να προβλέψουν  χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο των τριών μηνών που ισχύει σήμερα.
Ενδέχεται επίσης σε κάθε χώρα να παίζουν τα όρια αναλόγως των προβλημάτων των κλάδων που έχουν θιγεί από την πρόσφατη κρίση.
Οπως όλα δείχνουν,  αυτά που έως τώρα θεωρούντο δεδομένα στην σκληρή τραπεζική Ενωση παύουν να θεωρούνται ως τέτοια και οι κανονισμοί και οι νόρμες μεταβάλλονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον αόρατο εχθρό.
Πολύ εύκολα δε υποχωρούν κάτω από το πρίσμα της κριτικής οι επόπτες, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί την προηγούμενη δεκαετία.
Η Ελλάδα βρέθηκε  επιτέλους στο QE έστω και ανορθόδοξα καθώς εκτιμάται πως όταν τελειώσει η κρίση ίσως να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από άλλες βαριές βιομηχανίες της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία.
Τα νέα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν και μέσα από τις αποφάσεις της ΕΚΤ πέρα από το γεγονός πως στηρίζουν τα ενεργητικά των τραπεζών αφού επαναφέρουν σε καλά επίπεδα τις αξίες των ομολόγων, λειτουργούν ευεργετικά και ως προς τη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων που σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάστηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Οπως εξηγούν τραπεζικοί παράγοντες δεν υπήρξαν κανενός είδους αναλήψεις παρά ελάχιστες ρευστοποιήσεις αμοιβαίων για την κάλυψη υποχρεώσεων.
Ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις κινείται στο 90%-95%  ενώ ο δείκτης  liquidity coverage ratio κινείται μεταξύ 110%-130%.
Οι ελληνικές τράπεζες θεωρούν το μηδενικό ρίσκο στις εγγυήσεις του Ηρακλή μπορεί να κρατήσει ζωντανό το APS  μολονότι υπάρχουν ανησυχίες πως σε κάποεις τράπεζες θα αλλάξουν οι χρονικοί προγραμματισμοί.
Ξεκάθαρο πλεονέκτημα φέρει η Eurobank  η οποία σε κάθε περίπτωση έχει κλειδώσει ακόμη και την προμήθεια.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης