Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δεν διαφαίνεται αναστολή των εργοταξίων στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊου

tags :
Δεν διαφαίνεται αναστολή των εργοταξίων στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊου
Δεν διαφαίνεται αναστολή των εργοταξίων στην χώρα λόγω κορωνοϊου
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να κυκλοφόρησαν διάφορες φήμες σχετικά με το ενδεχόμενο το Υπουργείο Υποδομών να προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας των εργοταξίων της χώρας, ωστόσο όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, δεν διαφαίνεται προς το παρόν κάτι τέτοιο.
Ανθρωποι της κατασκευαστικής αγοράς με τους οποίους συνομίλησε το bankingnews.gr, ανέφεραν ότι προς το παρόν και με δεδομένες τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδεχόμενο να αναστείλουν την λειτουργία τους τα εργοτάξια της χώρας.
«Δεν έχει ανασταλεί η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς ή των ορυχείων, για ποιο λόγο να ανασταλεί ένα εργοτάξιο δεκάδων στρεμμάτων όπου δεν υπάρχει συνωστισμός και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων», διερωτούνται.
Πάντως, η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), κατέθεσε επίσημο αίτημα προσωρινής αναστολής λειτουργίας των εργοταξίων και συνολικά των εργοληπτικών επιχειρήσεων προς την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, η ΠΕΣΕΔΕ έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία προτείνει την αναστολή όλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται με την πανδημία του κορωνοϊού.
Η Ομοσπονδία έχει ήδη συστήσει στις εργοληπτικές επιχειρήσεις-μέλη της να κλείσουν τα εργοτάξια και να κατεβάσουν προσώρας γενικώς τα ρολά, ωστόσο, όπως επισημαίνει στην επιστολή της, θα πρέπει να βγει σχετική Υπουργική Απόφαση ή εγκύκλιος για την αναστολή λειτουργίας των εργοληπτικών επιχειρήσεων.
Ο λόγος είναι ότι σε διαφορετική περίπτωση, για τη δεδομένη καθυστέρηση στην εκτέλεση εργασιών και την πολύ πιθανή μη τήρηση των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων, θα είναι εκτεθειμένοι οι εργολάβοι που εκτελούν δημόσια έργα.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός κόσμος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις στον τεχνικό κόσμο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Στασινός δήλωσε: "Ο τεχνικός κόσμος της χώρας βρίσκεται ήδη σε πολύ δυσχερή θέση.
Αφενός, όπως όλοι, αντιμετωπίζουμε την αβεβαιότητα μπροστά σε μια νέα απειλή. Αφετέρου όμως αντιμετωπίζουμε ανυπέρβλητα προβλήματα, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως επιστήμονες, είτε ως τεχνικές εταιρείες, είτε ως εργολάβοι, είτε ως κατασκευαστές, είτε ως μελετητές. Η αλυσίδα παραγωγής και εξυπηρέτησης όλων των θεμάτων που χειρίζονται οι μηχανικοί έχει πληγεί από την κρίση.
Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από αρχή μέχρι το τέλος καμία εργασία, με τις υπάρχουσες συνθήκες. Ακόμη χειρότερο, η κατάσταση στην αγορά δείχνει να επιδεινώνεται και με οικονομικούς όρους πλέον.
Ωστόσο τόσο προσωπικά, όσο και ως ΤΕΕ, οφείλουμε να επιλέξουμε τον δρόμο της ευθύνης.
Εμπιστευόμαστε τις δομές της Πολιτείας που αποφασίζουν για τα θέματα υγείας, ακριβώς όπως και όσο εμπιστεύεται η Πολιτεία το ΤΕΕ για τα τεχνικά θέματα.
Επομένως ζητούμε από όλον τον τεχνικό κόσμο να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ.
Ζητούμε όμως και από την Πολιτεία να εξετάσει στην πράξη ποιες δραστηριότητες πρέπει να ανασταλούν και να λάβει μέτρα για όσους πλήττονται", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης