Τελευταία Νέα
Διεθνή

Conte (πρωθυπουργός Ιταλίας): Χρειαζόμαστε ένα ευρωομόλογο κατά του κορωνοϊού

Conte (πρωθυπουργός Ιταλίας): Χρειαζόμαστε ένα ευρωομόλογο κατά του κορωνοϊού
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Conte, επικροτεί τις κινήσεις των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά λέει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα
Να αξιοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ένα ταμείο ύψους 500 δισ. ευρώ το οποίο δημιουργήθηκε το 2012 κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους της Ευρωζώνης) για να ανακουφιστεί η Ιταλία που βρίσκεται στο επίκεντρο του κορωνοϊού, κάλεσε την ΕΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte -σε συνέντευξή του στους «Financial Times».
Επίσης, επεσήμανε την αναγκαιότητα ενός ομολόγου για την καταπολέμηση των συνεπειών του κορωνοϊού.
Η συγκεκριμένη δήλωση ήλθε μετά από αναφορά του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι «είτε η ευρωζώνη θα ανταποκριθεί συντονισμένα στην οικονομική κρίση είτε θα αφανιστεί».
«Ο ΕΜΣ δημιουργήθηκε για κρίσεις με διαφορετική μορφή, οπότε πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες» δήλωσε ο κ. Conte.
«Πρέπει να διευρύνουμε τα πιστωτικά όρια του ΕΣΜ για όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να καταπολεμηθούν οι συνέπειες της επιδημίας Covid, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε κράτος μέλος θα λογοδοτεί πλήρως για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται οι πόροι».
«Αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές, παγκόσμιο σοκ που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία» είπε.
«Και ως πολιτικοί ηγέτες καλούμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες, αλλά και δύσκολες επιλογές» πρόσθεσε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επαίνεσε τις κινήσεις της ΕΚΤ, αλλά είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια ύφεση που οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο έντονη από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση.
«Γνωρίζοντας την Πρόεδρο [Christine] Lagarde και έχοντας πολλές συνομιλίες μαζί της, δεν είχα καμία αμφιβολία:
Η ΕΚΤ έχει τη βούληση και τη δύναμη να στηρίξει το ευρώ και θα το κάνει τώρα και στο μέλλον.
Ωστόσο, μόνο η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα.
Οφείλουμε λάβουμε μέτρα και στο δημοσιονομικό πεδίο και, όπως ήδη ανέφερα, ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός».
Ο κ. Conte δήλωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή μεγάλων οικονομικών απωλειών στην Ευρώπη θα ήταν η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου ή ενός ομολόγου για την καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας».
«Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μόνο μια συντονισμένη αντίδραση, αλλά μια τολμηρή ευρωπαϊκή αντίδραση για τη διατήρηση των οικονομιών μας» είπε.
«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ενότητα και αλληλεγγύη, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε αυτό» κατέληξε.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης