Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζονται οι απώλειες στην Ασία μετά τη νέα πτώση στη Wall - Στο -1,04% ο Nikkei, «βουτιά» -8,39% για τον Kospi

tags :
Συνεχίζονται οι απώλειες στην Ασία μετά τη νέα πτώση στη Wall - Στο -1,04% ο Nikkei, «βουτιά» -8,39% για τον Kospi
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,51% στις 21.733 μονάδες
Με νέες απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (19/3) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall, καθώς τα μέτρα στήριξης κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να μετριάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -1,04% στις 16.522,83 μονάδες, παρά την άνοδο που σημείωσε ενδοσυνεδριακά, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -3,44% στις 4.782,90 μονάδες.
Ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του -5,31% στις 4.100,61 μονάδες, ενώ η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στον δείκτη Kospi της Νότιας Κορέας, ο οποίος έκλεισε στο -8,39% και τις 1.457,64 μονάδες, καθώς το Κέντρο Ελέγχου και Περίθαλψης Ασθενειών της χώρας ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,51% στις 21.733 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -5,83% και τις 8.681,34 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο -0,98% και τις 2.702,13 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component σημείωσε οριακή πτώση της τάξεως του -0,10% στις 10.019,86 μονάδες.
Το Κέντρο Ελέγχου και Περίθαλψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε 152 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ αντίθετα η Κίνα ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι δεν υπάρχει κάποιο νέο κρούσμα.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας προχώρησε σε νέα μείωση επτιοκίων, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα ενός μήνα, τονίζοντας παράλληλα ότι θα θα εφαρμόσει μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού απειλεί να οδηγήσει την οικονομία στην πρώτη ύφεση μετά τις αρχές του 1990.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Reserve Bank of Australia αποφάσισε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,25% γεγονός που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό.
«Ο κορωνοϊός είναι πρωτίστως ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, αλλά έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής της RBA, Philip Lowe, μετά την απόφαση της τράπεζας, διευκρινίζοντας ότι «καθώς ο ιός εξαπλώνεται, οι χώρες περιορίζουν τη μετακίνηση των πολιτών εκτός συνόρων, εντός των χωρών και εντός των πόλεων».
«Αποτέλεσμα αυτών είναι οι σημαντικές διαταραχές στην οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως», τόνισε ο κ. Lowe, για να προσθέσει ότι «αυτή η κατάσταση είναι πιθανό να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες περιορισμού του ιού».
«Ο ιός θα περιοριστεί μετά από κάποιο σημείο και η οικονομία της Αυστραλίας θα ανακάμψει», υπογράμμισε επικεφαλής της RBA, διευκρινίζοντας ότι «στο μεσοδιάστημα, προτεραιότητα για την Κεντρική Τράπεζα είναι να στηρίξει τις θέσεις εργασίας, τα εισοδήματα κα ιτις επιχειρήσεις, έτσι ώστε όταν υποχωρήσει η κρίση, να είναι η χώρα σε θέση να ανακάμψει άμεσα».
«Είναι απίστευτω πόσο ανεπηρέαστοι είμαστε απέναντι στα τεράστια ποσά που ρίχνουν στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες», τόνισε ο αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα μέτρα των τραπεζών δε συμβάλλουν στην ανάκαμψη των αγορών.
Χθες στις ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016, κλείνοντας στο -6,3% και τις 19.898,92 μονάδες, ενώ κατά την προηγούμενη συνεδρίαση είχε σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του +5%.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται χαμηλότερα κατά -30% σε σχέση με τα υψηλά Φεβρουαρίου, καθώς χθες έκλεισε στο -5,18% και τις 2.398,12 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά -4,70% στις 6.989,84 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2019, έναντι ετήσιας ανόδου 0,7% τον Ιανουάριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στο 0,5%.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές νωπών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε επιβράδυνη στο 0,6% έναντι 0,8% τον προηγούμενο μήνα, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0,7%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, οι τιμές νοπών τροφίμων σημείωσαν ετήσια άνοδος της τάξεως του 1,2%, ενώ αντίθετα οι τιμές καυσίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού υποχώρησαν κατά 1%.
Όσον αφορά τις τιμές αγαθών, σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2019, ενώ οι τιμές στον τομέα υπηρεσιών κατέγραψαν οριακή πτώση της τάξεως του 0,1%.
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του 0,1%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομάις της χώρας, η συνολική βιομηχανική δραστηριότητα της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο του 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου ενισχύθηκε κατά 0,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για την μεταποιητική δραστηριότητα, και συγκεκριμένα στο 1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης