Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στην Wall πέταξαν 4,5 τρισ. σε επαναγορές μετοχών... και θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι

tags :
Στην Wall πέταξαν 4,5 τρισ. σε επαναγορές μετοχών... και θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι
Επί τόσα χρόνια οι εταιρίες στην Wall Street πετούσαν 4,5 τρισεκ. σε επαναγορές ιδίων μετοχών δηλαδή πετούσαν 4,5 τρισεκ. ρευστότητα για να ωραιοποιήσουν τις μετοχές
Η φούσκα των χρηματιστηρίων σκάει με μεγάλη βιαιότητα, αυτή η φούσκα βρήκε μια καλή αφορμή τον πανικό που προκαλεί ο κορωνοιός αλλά η βαθύτερη αιτία ήταν οι κεντρικές τράπεζες που δημιούργησαν ένα σάπιο, προβληματικό και ακραία τοξικό κόσμο εικονικών αξιών και πλασματικών αποτιμήσεων.
Επί τόσα χρόνια οι εταιρίες στην Wall Street πετούσαν 4,5 τρισεκ. σε επαναγορές ιδίων μετοχών δηλαδή πετούσαν 4,5 τρισεκ. ρευστότητα για να ωραιοποιήσουν τις μετοχές και αυτό ονομάστηκε υγεία, όχι αυτό ήταν ένα καρκίνωμα που έπρεπε να χτυπηθεί.
Στις ΗΠΑ πλέον διασώζουν την Boeing καθώς οι αεροπορικές εταιρίες καταρρέουν αλλά παραδόξως η Boeing ενώ ζήτησε κρατική βοήθεια 60 δισεκ. δολάρια είχε πετάξει περισσότερα σε επαναγορές ιδίων μετοχών.
Οι τέσσερις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες - Delta, United, American και Southwest - των οποίων οι μετοχές τώρα καταρρέουν επειδή μπορεί να εξαντληθούν μετρητά σε λίγους μήνες, θα είναι οι κύριοι αποδέκτες διάσωσης 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ την ίδια ώρα αυτές οι εταιρίες από το 2012 είχαν επαναγοράσει μετοχές αξίας 43,7 δισεκ. δολαρίων.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/US-airlines-share-buybacks-2019-Q4.png?itok=qRtph2xt

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/US-Boeing-share-buybacks-2019-q4.png?itok=bruWxtNe

Οι εταιρίες πέταξαν 43,7 δισεκ. δολάρια για ωραιοποίηση και τώρα ζητάνε οι αεροπορικές εταιρίες κρατική βοήθεια δηλαδή ζητούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν την αποτυχία των διοικήσεων.
Οι επαναγορές μετοχών θεωρήθηκαν μια μορφή χειραγώγησης της αγοράς και ήταν παράνομες σύμφωνα με τους κανονισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μέχρι το 1982, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε τον κανόνα 10b-18, ο οποίος παρείχε στις εταιρείες ένα "ασφαλές λιμάνι" για να αγοράζουν τις ίδιες μετοχές υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Μόλις οι εταιρίες διαπίστωσαν ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις προϋποθέσεις, οι επαναγορές μετοχών στην Wall Street έφθασαν σε ιστορικά ρεκόρ.
Οι εταιρείες του S&P 500, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τώρα ζητούν κρατική βοήθεια από τους φορολογούμενους και από την Fed, πέταξαν για ωραιοποίηση 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν τις δικές τους μετοχές από το 2012:
Και αυτά τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό σπαταλήθηκαν, με μοναδικό σκοπό την ωραιοποίηση των μετόχων, λείπουν τώρα από τους ισολογισμούς, ενώ οι  περισσότερες αγορές ιδίων μετοχών χρηματοδοτήθηκαν με χρέη.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/US-share-buybacks-2020-Q4-.png?itok=7Y_imzxl
Οι μέτοχοι των εταιριών με απληστία συντήρησαν μια φούσκα στις μετοχές και τώρα που βρίσκονται σε αδιέξοδο ζητούν από το αμερικανικό κράτος, τον φορολογούμενο δηλαδή να συνεισφέρει για να μην καταρρεύσουν.
Αυτές οι πρακτικές είναι ο σύγχρονος εξευτελισμός.
Μια εταιρεία που συστηματικά και απερίσκεπτα ρισκάρει στον ισολογισμό της πετώντας μετρητά για επαναγορές μετοχών, υποθηκεύει το μέλλον.
Οι επαναγορές μετοχών ωραιοποιούν το σήμερα αλλά ναρκοθετούν το αύριο.
Με άλλα λόγια, οι εταιρείες που εξαγοράζουν τις δικές τους μετοχές πρέπει να αποκλείονται μόνιμα από τα προγράμματα διάσωσης, αν και μπορούν να τύχουν ειδικών δανείων με κρατική υποστήριξη στο πτωχευτικό δίκαιο, εάν οι μέτοχοι καταστραφούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης