Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η νομισματική πολιτική δεν είναι νεκρή, τα «χρήματα από το ελικόπτερο» παραμένουν μια επιλογή - Οι εκτιμήσεις 5 αναλυτών

tags :
Η νομισματική πολιτική δεν είναι νεκρή, τα «χρήματα από το ελικόπτερο» παραμένουν μια επιλογή - Οι εκτιμήσεις 5 αναλυτών
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσουν σε αύξηση του χρέους στις ήδη υπερβολικά χρεωμένες χώρες και δεν θα κάνει τον κόσμο να καταναλώνει περισσότερα
Οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν πολλά όπλα στη φαρέτρα τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών σοκ, παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις τους δεν έχουν καταφέρει να βελτιώσουν το κλίμα στις αγορές.
Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν εκτιμήσεις αναλυτών.
Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο και επιβαρύνει σημαντικά όλες τις μεγάλες οικονομίες.
Από την πλευρά τους, οι κεντρικές τράπεζες έχουν στηρίξει τις αγορές με μέτρα που περιλαμβάνουν μειώσεις επιτοκίων και αγορά ακόμα περισσότερων κρατικών ομολόγων.
«Αυτή είναι μια κρίση που άρχισε εκτός των χρηματοπιστωτικών αγορών και την πραγματική οικονομία.
Κατά συνέπεια, εκτός πεδίου για τις κεντρικές τράπεζες» επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski.
Οι κεντρικές τράπεζες ήταν στο επίκεντρο μετά το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008, που προώθησε τη χρήση μη συμβατικών μέτρων πολιτικής, όπως τα αρνητικά επιτόκια.
Αυτά τα μέτρα έμειναν μαζί μας κατά την τελευταία δεκαετία, προκαλώντας μια συζήτηση για την αποτελεσματικότητα τους.
Αυτή η συζήτηση επανεμφανίστηκε κατά τις τελευταίες μέρες με τα χρηματιστήρια να υποχωρούν και πάλι.
Με αφορμή τις μειώσεις επιτοκίων στις οποίες έχουν προβεί οι κεντρικές τράπεζες αλλά και τα προγράμματα αγορών assets, ο Brzeski υποστήριξε «είναι μια πρωτόγνωρη κρίση, με έναν πρωτοφανή συνδυασμό από πλευράς προσφοράς και διακοπής της ζήτησης.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιδρούν στην αβεβαιότητα αυτή.
Καμία ενέργεια της κεντρικής τράπεζας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βασική αιτία» δήλωσε ο Brzeski.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα οδηγήσουν σε υψηλότερο χρέος σε ήδη χρεωμένες χώρες και δεν θα κάνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερο.
Ως αποτέλεσμα του ιού, οι πολίτες δεν μπορούν να πάνε σε εστιατόρια, κινηματογράφους κ.ο.κ., ακόμη και αν είχαν χρήματα να ξοδέψουν.
«Η αγορά κρατικών ομολόγων που παρουσιάζουν ήδη χαμηλότερες αποδόσεις στην ιστορία και οι μειώσεις επιτοκίων βοηθά μόνο τις ήδη χρεωμένες χώρες, όχι τα εκατομμύρια που θα υποφέρουν (από) την κατάρρευση των εσόδων.
Δεν επιλύεις μια κρίση εφοδιασμού και επιδημίας με πολιτικές που αφορούν τη ζήτηση», δήλωσε στο CNBC ο Daniel Lacalle από την Tressis Gestion.

Χρήματα από το ελικόπτερο;

Ωστόσο, οι αναλυτές είναι επίσης της άποψης ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να κάνουν περισσότερα εάν ο κορωνοϊός βλάψει περισσότερο τις οικονομίες.
«Οι κεντρικές τράπεζες μόλις αρχίζουν να πειραματίζονται με τις νέες τους δυνάμεις», δήλωσε στο CNBC ο Erik Jones, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
«Τίποτα δεν έχει τελειώσει από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών» δήλωσε ο Jordan Rochester από τη Nomura.
«Εάν αυτό που έχουν κάνει δεν είναι αρκετό, τότε η συζήτηση μεταφέρεται σε άλλες μορφές μη συμβατικής χαλάρωσης από χρήματα ελικοπτέρων σε νέες εξουσίες που χορηγούνται στις κεντρικές τράπεζες από τις κυβερνήσεις», πρόσθεσε.
Τα χρήματα από το ελικόπτερο αφορούν σε ένα είδος νομισματικής ώθησης που αποτελεί την τελευταία λύση, που συνεπάγεται την εκτύπωση μεγάλων χρηματικών ποσών και τη διάθεσή τους στο κοινό, προκειμένου να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα και, ως εκ τούτου, να ενισχύσουν την οικονομία.
Ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος από τη UniCredit, επισημαίνει ότι τελικά οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να επιλέξουν τα «χρήματα από το ελικόπτερο».
«Οι κεντρικές τράπεζες δεν χάνουν ποτέ τη δύναμή τους.
Μπορούν να εκτυπώσουν χρήματα!» είπε και επεσήμανε ότι οι περιορισμοί όσον αφορά το πεδίο δράσης μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης