Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: O κορωνοϊός στην Ιταλία παρατείνει την κρίση χρέους, παρά τη στήριξη της ΕΚΤ

tags :
Scope: O κορωνοϊός στην Ιταλία παρατείνει την κρίση χρέους, παρά τη στήριξη της ΕΚΤ
Η κρίση χρέους που έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα της Ιταλίας επιτείνεται λόγω του κορωνοϊού, αναφέρουν οι αναλυτές της Scope Ratings.
Η κρίση χρέους στην οικονομία της Ιταλίας επιδεινώνεται από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Όπως προβλεπόταν, το δημόσιο χρέος της χώρας θα ανέλθει στο 140% επί του ΑΕΠ, ωστόσο πρόκειται να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα γρηγορότερα του αναμενομένου.
Η ιταλική οικονομία πρόκειται να εισέλθει σε βαθιά ύφεση το 2020, καθώς μάλιστα οι πόροι του κράτους κατευθύνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ στα τέλη του 2019 ήταν 139%.
Η Ιταλία, βέβαια, έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως δανείστριας έκτακτης ανάγκης.
Μπορεί να χρησιμοποιήσει το «όπλο» των Outright Monetary Transactions (ΟΜΤ), έναν μηχανισμό τον οποίο δεν έχει θέσει σε λειτουργία, βάσει του οποίου η κεντρική τράπεζα της χώρας θα μπορούσε να αντλήσει ρευστότητα πουλώντας κρατικά ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Ωστόσο, παρά την ενδεχόμενη υποστήριξη της ΕΚΤ και του ESM, που στηρίζει την Ιταλία, η τρέχουσα κρίση θα δοκιμάσει σημαντικά την ανθεκτικότητα της χώρας, αναφέρει η Scope Ratings, η οποία διατηρεί τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας BBB+ (σταθερό outlook).
«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι νέες ενέργειες ρηματοδότησης της ΕΚΤ, η προσφορά γενναίων όρων για μελλοντική αναχρηματοδότηση και η αγορά assets του ιδιωτικού τομέα θα φέρουν ρευστότητα στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα και θα διευκολύνουν τους όρους χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις» καταλήγει η Scope Ratings.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης