Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Το σχέδιο Ηρακλής ενδυναμώνει τις ελληνικές τράπεζες και στηρίζει τις συναλλαγές των NPEs

tags :
Moody's: Το σχέδιο Ηρακλής ενδυναμώνει τις ελληνικές τράπεζες και στηρίζει τις συναλλαγές των NPEs
Ο Ηρακλής θα επιβαρυνθεί με την πώληση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων NPE κάτω από τις καθαρές αξίες τους, βλάπτοντας τα επίπεδα κεφαλαίων των τραπεζών
Το Σχέδιο Ηρακλής θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μέσω τιτλοποιήσεων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση της Moody's, η οποία τιτλοφορείται ως "Greek Hercules Asset Protection Scheme strengthens banks and nonperforming loan transactions", στην οποία τονίζεται ότι η κρατική εγγύηση θα προστατεύσει τους senior τίτλους έναντι της μη καταβολής του οφειλόμενου κεφαλαίου ή των τόκων.
Το πρόγραμμα προστασίας των περιουσιακών στοιχείων (HAPS) της Ελλάδας θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) και θα υποστηρίξει τόσο τις εγχώριες τράπεζες όσο και τις τιτλοποιήσεις NPE, ανέφερε η Moody's.
"Ο Ηρακλής θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να βελτιώσουν τη φερεγγυότητά τους", δήλωσε ο Nondas Nicolaides, της Moody's.
"Θα τους επέτρεπε να μετατοπίσουν τους σημαντικούς πόρους που έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής για τη μείωση των NPEs και θα ενισχύσουν την αύξηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία, υποστηρίζοντας τα βασικά κέρδη τους".
Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, η Eurobank, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να τιτλοποιήσουν σημαντικό μερίδιο χαρτοφυλακίων NPE μέσω του Ηρακλή.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα NPEs ανήλθαν σε 71,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2019, που αντιστοιχούν στο 42,1% των ακαθάριστων δανείων του τραπεζικού συστήματος.
Ο Ηρακλής θα οδηγήσει σε περαιτέρω επέκταση της ελληνικής αγοράς NPEs, με την αύξηση της διαφάνειας και τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων.
Ο Ηρακλής προστατεύει τους ανώτερους τίτλους (που μεγιστοποιούν την έγκαιρη ανάκτηση από τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία).
Επίσης, ο διορισμός ενός ανεξάρτητου διαχειριστή θα άμβλυνε τις ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των εκτδοτών και ανώτερων τίτλων.
Μια κρατική εγγύηση θα προστατεύει τους ανώτερους τίτλους έναντι της μη καταβολής του οφειλομένου κεφαλαίου ή των συμφερόντων και είναι άνευ όρων, αμετάκλητη και κατόπιν αιτήματος.

Οι κίνδυνοι

"Παρόλα αυτά, παραμένουν εμπόδια - υπάρχει περιορισμένο βάθος και εύρος δεδομένων σχετικά με τις ανακτήσεις και τα χρονικά περιθώρια αποκλεισμού, κρίσιμα για τις τιτλοποιήσεις των NPE", δήλωσε η Monica Curti της Moody's.
"Οι βασικοί αντισυμβαλλόμενοι έχουν σχετικά περιορισμένη εμπειρία με αυτές τις συναλλαγές.
Για τον τραπεζικό τομέα, ο Ηρακλής θα επιβαρυνθεί με την πώληση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων NPE κάτω από τις καθαρές αξίες τους, βλάπτοντας τα επίπεδα κεφαλαίων των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης