Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Συρρίκνωση -0,7% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, λόγω του πλήγματος στον τουρισμό από τον κορωνοϊό

tags :
Capital Economics: Συρρίκνωση -0,7% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, λόγω του πλήγματος στον τουρισμό από τον κορωνοϊό
H ταξιδιωτική και τουριστική δραστηριότητα θα συρρικνωθεί κατά 50% σε ορίζοντα τεσσάρων ή πέντε μηνών
Κατά 0,7% αναμένεται να συρρικνωθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ σε ετήσια βάση, λόγω του πλήγματος που έχουν δεχθεί οι κλάδοι των ταξιδιών και του τουρισμού από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Capital Economics.
Με βάση το ρεαλιστικό σενάριο, η ταξιδιωτική και τουριστική δραστηριότητα θα συρρικνωθεί κατά 50% σε ορίζοντα τεσσάρων ή πέντε μηνών, γεγονός που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,7%.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το πλήγμα να είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς η πίεση που δέχονται ασφαλιστικές και αεροπορικές εταιρείες, ενισχύει τον κίνδυνο να ξεσπάσει μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση.
Ταξίδια και τουρισμός αποτελούν το 3,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Οι οικονομίες των νησιών στην Καραϊβική και τον Ινδικό Ωκεανό, εμφανίζονται ως οι πλέον ευάλωτες, καθώς αυτές οι δραστηριότητες αντιστοιχούν στο 40% του ΑΕΠ τους.
'Οσον αφορά τις μεσαίες και μεγάλες οικονομίες, οι παραπάνω κλάδοι αντιστοιχούν στο 7-10% του ΑΕΠ σε Ελλάδα, Ταϊλάνδη, Μεξικό και Πορτογαλία.
Στην Ιταλία αντιστοιχεί στο 5,5%.
Όσον αφορά ΗΠΑ, Ιαπωνία και Καναδά, το ποσοστό είναι χαμηλότερο (Διάγραμμα 1).
Υπό αυτό το πρίσμα ενισχύεται η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία και αυξάνεται η πίεση στις κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα, προκειμένου να στηρίξουν τις βιομηχανίες που επηρεάζονται.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης