Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο μήνας - βαρόμετρο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη – Θα σταθεί όρθιος στις … ασύμμετρες απειλές;

tags :
Ο μήνας - βαρόμετρο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη – Θα σταθεί όρθιος στις … ασύμμετρες απειλές;
Κορωνοϊός και τουρκικές προκλήσεις δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά και το σχέδιο Μητσοτάκη
Οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες εκτιμάται ότι θα είναι οι πλέον κρίσιμες στο 9μηνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Πρώτον, διότι εκτιμάται ότι μέσα σε αυτό το διάστημα, θα έχει φανεί, αν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό, απέδωσαν.
Και ο κριτής – όσο τραγικό και αν είναι – θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, και κυρίως ο αριθμός των θανάτων.
Εάν η Ελλάδα προλάβει τα δυσάρεστα και δεν γίνει Ιταλία ή η Ισπανία, εάν τα κρούσματα και οι νεκροί κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, η κυβέρνηση θα έχει πετύχει μια τεράστια νίκη με πολλαπλά πολιτικά οφέλη.
Όχι μόνο γιατί θα έχει αποτρέψει μια τεραστίων διαστάσεων επιδημία και θα έχει διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, αλλά θα έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να επαναφέρει την κανονικότητα στην χώρα και να διατηρήσει – όσο αυτό είναι δυνατό - όρθια και την οικονομία της.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η επιδημία του κορωνοϊού να έχει λήξει κάπου μέσα στο Μάιο και σε κάθε περίπτωση πριν από το καλοκαίρι, έτσι ώστε να αποφευχθούν όσο είναι δυνατόν οι επιπτώσεις στον τουρισμό που είναι και το «βαρόμετρο» της ελληνικής οικονομίας.
Εάν το παιχνίδι με την υπόθεση του κορωνοϊού χαθεί, εάν η επιδημία τραβήξει και τους επόμενους μήνες, εάν αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των θυμάτων, τότε όποια και αν είναι η κινητοποίηση και η στρατηγική της κυβέρνησης, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον Κ.Μητσοτάκη.
Σε τέτοιου είδους εθνικών διαστάσεων κρίσεις, η κοινωνία στηρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης και στέκεται δίπλα της.
Αλλά εάν επικρατήσει το αρνητικό σενάριο, το πλήγμα θα είναι εξαιρετικά ισχυρό για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας όμως για τις επόμενες 4 εβδομάδες είναι και το πώς θα εξελιχθεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Καθώς και το πόσο μακριά σχεδιάζει να το πάει ο Erdogan.
Ο Έβρος είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να «εργαλειοποιήσει» το προσφυγικό/μεταναστευτικό για να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις του.
Τόσο απέναντι στην Ευρώπη όσο και απέναντι στην Ελλάδα.
Τα γεγονότα στον Έβρο έδωσαν την αφορμή για να μιλάμε για «ασύμμετρη απειλή» και για «πόλεμο χωρίς σφαίρες», αλλά ενίσχυσαν και τις φωνές εκείνες που επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.
Άλλωστε σε ένα τόσο ρευστό διεθνές περιβάλλον και με έναν τόσο ασταθή και απρόβλεπτο «παίκτη», όπως είναι ο Erdogan, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο που μάλιστα «παίζει» εδώ και αρκετούς μήνες.
Μια πρώτη, γερή δόση για το πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα, αναμένεται να πάρουμε από τη σημερινή συζήτηση που θα έχουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι Merkel, Macron και Erdogan, οι οποίοι και θα διαπραγματευτούν την αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Εάν υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία, τότε η λογική λέει ότι θα πρέπει να αναμένεται αποκλιμάκωση της πίεσης από την Τουρκία.
Εάν όχι, τότε όλα τα σενάρια θα είναι πιθανά στη «σκακιέρα» του εντελώς απρόβλεπτου και ανεξέλεγκτου Erdogan.
Ο κ.Μητσοτάκης είναι αντιμέτωπος με δύο τεράστιες εν εξελίξει κρίσεις.
Και για την αντιμετώπιση τους έχει στο πλευρό του, τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.
Η έκβαση όμως των κρίσεων αυτών, θα διαμορφώσει και ενδεχομένως θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της διακυβέρνησής του.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης