Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κορωνοϊός Με όλα τα όπλα στη μάχη η Fed, αλλά το sell off συνεχίζεται – Αναμένεται ανάκαμψη στο γ’ τρίμηνο

Κορωνοϊός Με όλα τα όπλα στη μάχη η Fed, αλλά το sell off συνεχίζεται – Αναμένεται ανάκαμψη στο γ’ τρίμηνο
Tα μέτρα νομισματικής πολιτικής δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα τις συνέπειες του κορωνοϊού.
Με όλα της τα όπλα μπήκε η Fed στη μάχη για τη σταθεροποίηση των αγορών, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο στο μηδέν και ενεργοποιώντας πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισ. δολ., ωστόσο το «αιματοκύλισμα» λόγω κορωνοϊού συνεχίζεται.
Την Κυριακή 15 Μαρτίου η Fed έριξε και την τελευταία «σφαίρα» της. Αποτέλεσμα; Τα futures σημείωσαν limit down.
Σίγουρα η Fed εξακολουθεί να έχει κάποιος άσους στο μανίκι (π.χ. να αγοράσει μετοχές), ωστόσο πλέον ο κόσμος είναι πεπεισμένος πως η νομισματική πολιτική ως όπλο δεν αποδίδει.
Ο Roberto Perli της Cornerstone Macro LLC αναφέρει πως, παρότι το πακέτο της Fed ήταν γενναίο, δεν κάλυψε κάποιες περιοχές της αγοράς.
Ο Mark Haefele της UBS υποστηρίζει: «Οι δημοσιονομικές δαπάνες και οι μειώσεις των επιτοκίων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Το μόνο που κάνουν είναι ότι δίνουν στους επενδυτές μια ελπίδα ότι η ανάπτυξη μπορεί να είναι ισχυρή όταν ξεκινήσει η ανάκαμψη.
Αναμένουμε ότι η αγορά στο τέλος του έτους θα κυμανθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι σήμερα, με την οικονομία της Κίνας να οδηγεί στον δρόμο προς την ανάκαμψη.
Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναμένεται να ανακάμψουν το τρίτο τρίμηνο του 2020».
«Μια παγκόσμια ύφεση λόγω προβλημάτων ανεφοδιασμού και της μικρής ζήτησης για υπηρεσίες φαίνεται να είναι μια πρώτη επίπτωση.
Οι ενέργειες της Fed θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών των ΗΠΑ εν καιρώ.
Πάντως, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Fed, βρίσκονται στη διαδικασία μέτρων για να μετριάσουν τις σοβαρές οικονομικές διαταραχές που προκλήθηκαν από τη σοβαρότερη παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγείας εδώ και πάνω από έναν αιώνα.
Θα χρειαστούν να γίνουν περισσότερα» τονίζει ο Joachim Fels, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος στην Pacific Investment Management Co.
«Η συντονισμένη δράση μεταξύ της Fed / BoE / BoJ / ECB / SNB / Bank of Canada θα διευκολύνει τους όρους χρηματοδότησης, με τη μείωση του κόστους των δολαρίου.
Αν θα είναι αρκετή, θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες» υποστηρίζει ο Ian Lyngen, της BMO Capital Markets.
«Υπό κανονικές συνθήκες, μια πολιτική απάντηση σαν αυτή θα υποστήριζε μια ανάκαμψη. Ωστόσο, το μέγεθος του σοκ αυξάνεται εκθετικά και οι αγορές δικαίως αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του όπλου της νομισματικής πολιτικής απέναντι στον κορωνοϊό» καταλήγει ο Jason Daw, επικεφαλής της Societe Generale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης