Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης (ΜεΡΑ25): Να καταθέσει η κυβέρνηση νέο προϋπολογισμό με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα

Βαρουφάκης (ΜεΡΑ25): Να καταθέσει η κυβέρνηση νέο προϋπολογισμό με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα
Το 2020 θα ήταν ούτως ή άλλως έτος ύφεσης, ο κορωνοϊός μετέτρεψε την ερχόμενη κρίση σε κατάρρευση είπε ο κ.Βαρουφάκης
Να καταθέσει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία ερήμην του Eurogroup, όπως έχουν κάνει και άλλες χώρες για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση ως συνέπεια και της επιδημίας του κορωνοϊού ζήτησε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη όλοι οι πολίτες να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους κανόνες των επιστημόνων και του υπουργείου Υγείας καθώς όπως είπε «δεν παίζουμε με την υγεία των φίλων, των συμπολιτών, των συνανθρώπων μας».
Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένος για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την κυβερνητική πολιτική ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «αφήνει τον πατριωτισμό της έξω από το Eurogroup», ενώ ζήτησε νέο προϋπολογισμό.
Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
«Το 2020 θα ήταν, έτσι κι αλλιώς, έτος νέας ύφεσης - στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Ο κορωνοϊός μετέτρεψε αυτή την επερχόμενη κρίση σε κατάρρευση» είπε ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος τόνισε ότι αν η κυβέρνηση ζητήσει την άδεια του Eurogroup η απάντηση θα είναι όχι.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει ανάγκη για έκτακτο προϋπολογισμό, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή, είχε πει, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι σε λίγους μήνες θα έχει εγκαταλείψει τον προϋπολογισμό.
«Ο προϋπολογισμός δεν αξίζει καν το χαρτί που γράφηκε» υποστήριξε ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος ζήτησε νέο προϋπολογισμό και άμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ.
Ο κ.Βαρουφάκης επανέλαβε τα μέτρα που ήδη έχει προτείνει το ΜέΡΑ 25 και αφορούν στην πρόσληψη 7.000 γιατρών και νοσηλευτών, την ενίσχυση 200.000 ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά 300 ευρώ μηνιαίως, στην ακύρωση/αναστολή φορολόγησης τουριστικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από μαζικές ακυρώσεις κατά το 2020.
Επίσης προτείνει κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων, έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών, μονιμοποίηση αναπληρωτών καθηγητών και δημιουργία δομών τηλεδιασκέψεων στα σχολεία, καθώς και μέτρα για τη μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές.
«Τα χρήματα αυτά θα βρεθούν από τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο επίπεδο του 1,5%, στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται έτσι κι αλλιώς» ανέφερε ο κ.Βαρουφάκης
Απαντώντας σε ερώτηση για την δημοσιοποίηση των ηχογραφημένων συζητήσεων ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε τις επικρίσεις ότι πρόκειται για υποκλαπείσες συνομιλίες, καθώς -όπως είπε- όλοι οι υπουργοί το γνώριζαν.
«Το επιχείρημα ότι χωρίς πρακτικά μιλάνε πιο άνετα οι ΥΠΟΙΚ είναι η αποθέωση του κυνισμού των ισχυρών που καταργούν τη δημοκρατία με όπλο την αδιαφάνεια.
Κάθε δημοκρατική χώρα ή θεσμός υποχρεούται να κρατά πρακτικά - τόσο για την αναδρομή σε περίπτωση διαφωνίας όσο και για τον ιστορικό του μέλλοντος.
Σε 10, 20, 30 χρόνια τί θα αφήσει πίσω το Eurogroup;
Μόνο την ιστορία που έγραψαν οι νικητές;.
Τα Euroleaks αποτελούν συνεισφορά στην υπόθεση «του εκδημοκρατισμού της ΕΕ, της μετατροπής της ΕΕ σε μια πραγματική ένωση που διέπεται από αρχές λογοδοσίας και διαφάνειας, των ιστορικών του μέλλοντος που θα στραφούν στα γεγονότα του 2015 ως έτος-σταθμός στην αποδόμηση της ΕΕ.
Ήδη βλέπουμε αυτή την αποδόμηση στο προσφυγικό, στην απαράδεκτη αντιμετώπιση του κορονοϊού, στην κατάρρευση κάθε έννοιας ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κλπ», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης