Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απώλειες στις ασιατικές αγορές παρά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών - Στο -2,46% ο Nikkei, ο Kospi -3,19%

tags :
Νέες απώλειες στις ασιατικές αγορές παρά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών - Στο -2,46% ο Nikkei, ο Kospi -3,19%
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -3,40% στις 2.789,25 μονάδες
Πτώση κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (16/3) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς τα έκτακτα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως δεν κατάφεραν να μετριάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τον έξαρση του COVID-19.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,46% στις 17.002,04 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, ο οποίος έκλεισε στο -3,19% και τις 1.714,86 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -4,70% στις 22.904,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -4,06% στις 9.717,77 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -3,40% στις 2.789,25 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -5,33% και τις 10.253,28 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε νέα «βουτιά» της τάξεως του -9,70% στις 5.002 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία υποχώρησε κατά -3,56% στις 9.476,94 μονάδες.
Χθες η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφάσισε νέα μείωση επιτοκίων στο 0%-0,25% από 1% προηγουμένως, ανακοινώνοντας παράλληλα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ και η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας προχώρησε σήμερα σε μείωση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.
«Οι αγορές προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει, προσπαθούν να φτάσουν σε μία άποψη με μεγάλη αβεβαιότητα και γι' αυτό βλέπουμε τόσο υψηλή μεταβλητότητα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, μετά την απόφαση της Τράπεζας, εκτιμώντας ότι «υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε μία εποχή όπως αυτή».
Μάλιστα, η Federal Reserve τόνισε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα μέχρι η Τράπεζα να είναι σίγουρη ότι η οικονομία μπορεί να επιβιώσει από μία απενεργοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Παρά το γεγονός ότι η Federal Reserve έβγαλε έξω τα μεγάλα όπλα, η ενέργειά της δεν κατάφερε να σταματήσει τις αγορές», δήλωσε ο αναλυτής της Mizuho Bank, Vishnu Varathan, διευκρινίζοντας ότι «οι αγορές ενδέχεται να εξέλαβαν την απάντηση της Fed ως κίνηση πανικού, τροφοδοτώντας τους δικούς τους φόβους».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παγκόσμιας κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Manulife Investment Management, δήλωσε ότι «οι ενέργειες της Fed ήταν ιδιαίτερα τολμηρές και αυτό φαίνεται ότι τρόμαξε τις αγορές».
Νωρίτερα εντός της ημέρας, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε επίσης να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση αγορών ETFs και J-REITs με ανώτατο όριο τα 12 τρισ. γεν και τα 180 δισ. γεν αντίστοιχα.
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο -0,1% ενώ διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Το Δοικητικό Συμβούλιο της BoJ ψήφισε επίσης ομόφωνα υπέρ της αύξησης στο ανώτατο όριο αγοράς εταιρικών ομολόγων κατά 2 τρισ. γεν, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τις αγορές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.
Μετά την ανακοίνωση των σχετικών αποφάσεων, η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού προς τις επιχειρήσεις της Ιαπωνίας οι οποίες έχουν υποστεί πλήγμα από τον κορωνοϊό, ενώ παράλληλα δήλωσε έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση «χωρίς δισταγμό».
«Η οικονομική δραστηριότητα έχει αποδυναμωθεί και υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία κυρίως εξαιτίας των επιπτώσεων από την έξαρση του covid-19», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Τράπεζας, η οποία πρόσθεσε ότι «οι οικονομικές συνθήκες έχουν γίνει λιγότερο ευνοϊκές».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, σημαντική πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας για το πρώτο δίμηνο του 2020, ύμφωνα με τα σημερινά (16/3) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησε κατά -13,5% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2019, έναντι αύξησης +6,9% τον Δεκέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή άνοδος της τάξεως του +1,5%.
Παράλληλα, η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου για το πρώτο δίμηνο του 2020 κατέγραψε ισχυρές απώλειες της τάξεως του -15,7% ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και νερού μειώθηκε κατά -7,1% σε ετήσια βάση.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας υποχώρησαν κατά -20,5% σε ετήσια βάση το πρώτο δίμηνο του 2020, έναντι αύξησης +8% τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +0,8%.
Οι πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών υποχώρησαν κατά -15,5% αε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή άνοδος.
Όσον αφορά τις πωλήσεις στις αστικές περιοχές, αυτές υποχώρησαν κατά -20,7% για το ίδιο διάστημα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις στις αγροτικές περιοχές κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του -19%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης