Διεθνή

Νέα «βουτιά» για το πετρέλαιο παρά τη μείωση επιτοκίων της Fed - Στο -11,17% και τα 30,07 δολ. ανά βαρέλι το Brent

Νέα «βουτιά» για το πετρέλαιο παρά τη μείωση επιτοκίων της Fed - Στο -11,17% και τα 30,07 δολ. ανά βαρέλι το Brent
Το αμερικανικό αργό καταγράφει ισχυρές απώλειες -9,11% στα 28,84 δολ. ανά βαρέλι
(upd) Νέα «βουτιά» κατέγραψε σήμερα Δευτέρα (16/3) το πετρέλαιο, παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς η έκτακτη μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve δεν κατάφερε να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent υποχώρησε κατά -11,17% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 30,07 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα κατά -25%, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2008.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό κατέγραψε απώλειες της τάξεως του -9,11% στα 28,84 δολ. ανά βαρέλι, παραμένοντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η συνάντηση της Κοινής Τεχνικής Επιτροπής του ΟΠΕΚ+ η οποία ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη θα αναβληθεί, γεγονός που μειώνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες για μία νέα συμφωνία περικοπών στην παραγωγή.
Χθες η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφάσισε νέα μείωση επιτοκίων στο 0%-0,25% από 1% προηγουμένως, ανακοινώνοντας παράλληλα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ και η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας προχώρησε σήμερα σε μείωση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.
«Οι αγορές προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει, προσπαθούν να φτάσουν σε μία άποψη με μεγάλη αβεβαιότητα και γι' αυτό βλέπουμε τόσο υψηλή μεταβλητότητα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, μετά την απόφαση της Τράπεζας, εκτιμώντας ότι «υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε μία εποχή όπως αυτή».
Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» βρίσκονται κάτω από ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες, τόσο εξαιτίας των ανησυχιών για τη σταδιακή μείωση της παγκόσμιας ζήτησης όσο και εξαιτίας της μη επίτευξης νέας συμφωνίας ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία.
Εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι δύο πλευρές θα αυξήσουν σημαντικά την ημερήσια παραγωγή τους, γεγονός που θα συμβάλλει στην άνοδο της παγκόσμιας προσφοράς και των αποθεμάτων.
«Είναι σαφές ότι η αγορά πετρελαίου αγνόησε την αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων της Fed το Σαββατοκύριακο», ανέφεραν οι αναλυτές της ING, Warren Patterson και Wenyu Yao, διευκρινίζοντας ότι «η κατάρρευση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ δε θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερο χρονικό σημείο, με την αγορά να πρέπει ήδη να αντιμετωπίσει ένα σοκ στη ζήτηση».
«Η άνοδος της προσφοράς που αναμένεται από τον Απρίλιο, σε συνδυασμό με το πλήγμα στη ζήτηση, σημαίνει ότι η αγορά πετρελαίου θα εμφανίσει σημαντικό πλεόνασμα το δεύτερο τρίμηνο του 2020», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης