Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η FED σε πανικό - Μείωσε στις 15/3 τα επιτόκια στο 0%-0,25% από 1%, ανακοίνωσε νέο QE 700 δισ. και γραμμές Swap

Η FED σε πανικό - Μείωσε στις 15/3 τα επιτόκια στο 0%-0,25% από 1%, ανακοίνωσε νέο QE 700 δισ. και γραμμές Swap
Η FED σε νέα έκτακτη κίνηση στις 15 Μαρτίου μείωσε τα επιτόκια του δολαρίου στο 0% και ανακοίνωσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
(upd5) Αναγνωρίζοντας με τον πιο σαφή τρόπο την κατάσταση χάους που επικρατεί παγκοσμίως λόγω του κορωνοιού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η FED με μια κίνηση πανικού - για μια ακόμη φορά - μείωσε στις 15 Μαρτίου 2020 τα επιτόκια στο 0% για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.... ενώ ανακοίνωσε και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η κίνηση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε ότι δεν μπορούσε να περιμένει έως τις 18 Μαρτίου που ήταν η τακική συνεδρίαση της, αποδεικνύει πανικό, αποδεικύει ότι η FED χάνει τον έλεγχο.
Τα μέτρα ακολουθούν το πρόγραμμα παροχής repos 1,5 τρισεκ. δολαρίων που δυνητικά θα φθάσει έως τα 4 τρισεκ. δολάρια.
Ήδη τα futures της Wall Street δείχνουν πτώση -4,6% απόρροια του γεγονότος ότι οι αγορές αντιλαμβάνονται τις κινήσεις της FED ως πανικό.
Το brent υποχωρεί -7% στα 32 δολάρια
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Emini%20limit%20down.jpg?itok=RfPtIh4X

Συγκεκριμένα
1)Ανακοίνωσε ότι μείωσε τα επιτόκια παρέμβασης στο 0% με 0,25% από 1% με 1,25% που ήταν προηγουμένως.
Η FED μέσα σε δύο εβδομάδες έχει μειώσει τα επιτόκια 1,5% ήταν στο 1,5% το βασικό επιτόκιο και είναι πλέον στο 0%.
2)Ανακοίνωσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισεκ. δολαρίων
3)Ανακοίνωσε πρόγραμμα swaps με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες ακολουθώντας το παράδειγμα της κρίσης του 2008.

Ο Powell ο επικεφαλής της FED ανέφερε ότι ο κορωνοιός θα έχει αρνητική επίδραση στην οικονομία των ΗΠΑ, παρά τις αντοχές που επιδεικνύει και αναγνώρισε ότι οι αγορές βρίσκονται σε καθεστώς stress...


Με την Wall Street να περιμένει από την Fed να ανακοινώσει μέτρα έκτακτης ανάγκης στις 15 Μαρτίου 2020 και ιδανικά πριν ανοίξει η Wall Street, ο Jerome Powell ο επικεφαλής της FED δεν απογοήτευσε και ανακοίνωσε ένα πλέγμα  μέτρων έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνουν:
-Μείωσε τα επόκια 100 μονάδες βάσης στο 0%
-Η Fed εγκαινιάζει επίσημα το QE5 που αποτελείται από "τουλάχιστον" 500 δισεκ. δολάρια για αγορές κρατικών ομολόγων και 200 ​​δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης.
-Ενίσχυση της ενδοημερήσιας ρευστότητας:
Η Fed ανακοινώνει μέτρα σχετικά με το παράθυρο έκπτωσης, την ενδοημερήσια πίστωση, τα κεφάλαια τραπεζών και τα αποθέματα ρευστότητας, τις υποχρεώσεις αποθεματικών και - σε συντονισμό με άλλες κεντρικές τράπεζες - τις ρυθμίσεις γραμμής ανταλλαγής ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ τα γνωστά swap.
-Οι απαιτήσεις αποθεμάτων μειώνοαι στο μηδέν: Η Fed μειώνει τους δείκτες απαίτησης ελάχιστων αποθεματικών σε μηδενικό ποσοστό στις 26 Μαρτίου.
-Συντονισμένες γραμμές ανταλλαγής: Η Τράπεζα του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Federal Reserve και η Ελβετική Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσαν μια συντονισμένη δράση για την ενίσχυση της παροχής ρευστότητας μέσω της σταθερής ανταλλαγής ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ.
Αυτές οι τράπεζες συμφώνησαν να μειώσουν τις τιμές των σταθερών συμφωνιών ανταλλαγής ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης, έτσι ώστε το νέο επιτόκιο να είναι το επιτόκιο ανταλλαγής δείκτη διάρκειας μίας ημέρας (OIS) σε δολαρίου ΗΠΑ συν 25 μονάδες βάσης.
Η Fed ανακοινώνει με ενδιαφέρον ότι η επείγουσα δράση δεν ήταν ομόφωνη και ότι η Loretta J. Mester καταψήφισε την απόφαση, καθώς "υποστήριζε πλήρως όλες τις ενέργειες που έγιναν για την προώθηση της ομαλής λειτουργίας των αγορών και της ροής πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αλλά προτιμούσε να μειώθούν τα επιτόκια 0,50% με 0,75%

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της FED

Η επιδημία του κορωναϊού έχει πλήξει οικονομίες και αγορές και έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες έχουν επίσης επηρεαστεί σημαντικά.
Τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία των Η.Π.Α. είναι σε αυτή την δύσκολη περίοδο σε καλή βάση.
Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από την συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιανουάριο δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή μέχρι το Φεβρουάριο και η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό.
Οι θέσεις εργασίας ήταν σταθερές κατά μέσο όρο τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Αν και οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν με μέτριο ρυθμό, οι σταθερές επενδύσεις και οι εξαγωγές των επιχειρήσεων παρέμειναν αδύναμες.
Πιο πρόσφατα, ο τομέας της ενέργειας έχει υποστεί πλήγμα.
Σε δωδεκάμηνη βάση, ο συνολικός πληθωρισμός κεκτός από τα τρόφιμα και την ενέργεια είναι κάτω από το 2%.
Τα μέτρα για την αντιστάθμιση του πληθωρισμού που βασίζονται στην αγορά έχουν μειωθεί τα μέτρα που βασίζονται σε έρευνες για τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν έχουν αλλάξει πολύ.
Συνεπής με τη θεσμοθετημένη εντολή της, η επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα και θα θέσουν σε κίνδυνο τις οικονομικές προοπτικές.
Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η επιτροπή αποφάσισε να μειώσει το στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 0% έως 0,25%.
Η FED αναμένει να διατηρήσει το στόχο αυτό έως ότου πιστεύει ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους μέγιστους στόχους της όσον αφορά την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Η δράση αυτή θα συμβάλει στην υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, των ισχυρών συνθηκών της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού που θα επιστρέψει πληθωρισμό 2%
Η επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνέπειες των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, καθώς και με τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις μειωμένες πληθωριστικές πιέσεις, και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της και θα ενεργήσει ως κατάλληλη για την υποστήριξη της οικονομίας.
Για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών της στάσης της νομισματικής πολιτικής, η επιτροπή θα αξιολογήσει τις οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το μέγιστο στόχο της απασχόλησης και τον στόχο του πληθωρισμού 2%.
Στην αξιολόγηση αυτή θα ληφθεί υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, των δεικτών των πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς και τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις.
Προκειμένου να υποστηριχθεί η ομαλή λειτουργία των αγορών για τίτλους του Δημοσίου και τίτλους που εξασφαλίζονται με ενυπόθηκα δάνεια που αποτελούν κεντρικό στοιχείο της ροής πιστώσεων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι επιτροπές θα αυξήσουν τους τίτλους του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια και τους χρεόγραφα που προέρχονται από τις υποθήκες σε τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η επιτροπή θα επανεπενδύσει επίσης όλες τις βασικές πληρωμές από τις συμμετοχές της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας σε χρεωστικούς τίτλους  και ενυπόθηκων χρεογράφων οργανισμών σε τίτλους που εξασφαλίζονται με ενυπόθηκα δάνεια.
Επιπλέον, η επιτροπή ανοικτής αγοράς έχει επεκτείνει πρόσφατα τις πράξεις συμφωνιών επαναγοράς διάρκειας μίας ημέρας.
Η επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις συνθήκες της αγοράς και είναι διατεθειμένη να προσαρμόσει τα σχέδιά της ανάλογα με την περίπτωση.

Η Federal Reserve ενθαρρύνει τις τράπεζες να χρησιμοποιούν τα κεφάλαιά τους και τα ρευστά διαθέσιμα να δανείζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κοροναϊό.
Από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2008, οι αμερικανικές εταιρείες χαρτοφυλακίου και οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει σημαντικά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας που υπερβαίνουν τα αποθέματα ασφαλείας.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες και τράπεζες έχουν 1,3 τρισεκ. δολάρια βασικά κεφάλαια και κατέχουν 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε υψηλής ποιότητας ρευστά περιουσιακά στοιχεία.
Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν επίσης αυξήσει σημαντικά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις ρευστότητας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ποιότητας του ρυθμιστικού κεφαλαίου, της αύξησης των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων, της δημιουργίας αποθεμάτων κεφαλαίου και ρευστότητας μέσω και των stress tests.
Αυτά τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας έχουν σχεδιαστεί για να στηρίξουν την οικονομία σε αντίξοες συνθήκες και να επιτρέψουν στις τράπεζες να συνεχίσουν να εξυπηρετούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Παρέμβαση στην αγορά των εταιρικών ομολόγων προετοιμάζει η FED με στόχο να τονώσει την καταρρέουσα αγορά αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch.
Η FED θα πραγματοποιήσει αυτή την παρέμβαση μάλλον στις 16 Μαρτίου 2020.
Ακολούθως στις 18 Μαρτίου θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων 0,50% έως 1% από 1% με 1,25% που είναι τα τρέχοντα επιτόκια και πιθανότατα σε κοιας μορφής ποσοτική χαλάρωση.
Σύμφωνα με την BofA, η Federal Reserve μπορεί να ανακοινώσει μέτρα 15 ή 16 Μαρτίου 2020 με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά εταιρικών ομολόγων.
 Η τελευταία φορά που η Fed πραγματοποίησε ανάλογη παρέμβαση ήταν το 2008, όταν η Fed αγόραζε απευθείας εταιρικά ομόλογα από τους εκδότες.
Χωρίς πρόσβαση στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, οι εταιρείες θα μπορούσαν να στραφούν στις τράπεζες ασκώντας μεγαλύτερη πίεση ρευστότητας στις τράπεζες.
Στο τέλος του 2019, οι τράπεζες είχαν περίπου 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια αχρησιμοποίητων πιστωτικών δεσμεύσεων για επιχειρήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Credit Suisse.
Η Fed θα αντισταθμίσει αποτελεσματικά την πιο επείγουσα και βραχυπρόθεσμη μορφή εταιρικών κεφαλαίων που πολλές εταιρείες στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει για να επαναγοράσουν τις μετοχές τους
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/OIS%20swaps%20bofa.jpg?itok=W6ghT2us
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/libor%20ois.jpg?itok=Tg2InK_j
Όμως γεννάται ένα ερώτημα γιατί χρειάζεται διάσωση η αγορά των εταιρικών ομολόγων και πως θα δικαιολογηθεί ότι μόνο το 2019 οι εταιρίες στην Wall Street σε επαναγορές μετοχών και μερίσματα δηλαδή σε ωραιοποίηση και στήριξη των μετόχων έριξαν 1,22 τρισεκ. δολάρια.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/lines%20of%20credit%20credit%20suisse.jpg?itok=EqNScZ--
Αντί αυτά τα κεφάλαια να είχαν πεταχτεί στις επαναγορές μετοχών θα μπορούσαν να υπήρχαν στις εταιρίες ως αποθεματικό ασφαλείας για αντιμετώπιση κρίσεων.
Ωσάν μια επανάληψη της κρίσης Lehman, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορούσε να δει τράπεζες, όχι μόνο τις συμβατικές καταθέσεις, αλλά και σε κεφάλαια να αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Οι νόμοι στις ΗΠΑ επιτρέπουν στην FED να λειτουργεί ως «δανειστής έσχατης ανάγκης» χρηματοδοτώντας το σύστημα και αποτρέποντας την κατάρρευση.
Κατά την BofA η FED θα πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά στην αγορά.
Εάν όμως η Fed δεν κάνει άμεσα τίποτα θα ξεσπάσει κόλαση εξαναγκάζοντας την Fed να κάνει ακόμη περισσότερα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.
Εάν δεν προβεί άμεσα σε ενέργειες διακινδυνεύει όλα όσα έχει κάνει τα τελευταία 107 χρόνια λειτουργίας της.

Πρώτη ενημέρωση 23:10 - 15 Μαρτίου 2020

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης