Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέλυσε τον πλανήτη ο κορωνοϊός – 167.446 κρούσματα, 6.440 οι νεκροί – Σε καραντίνα η Ευρώπη, προς national lockdown και οι ΗΠΑ

Παρέλυσε τον πλανήτη ο κορωνοϊός – 167.446 κρούσματα, 6.440 οι νεκροί – Σε καραντίνα η Ευρώπη, προς national lockdown και οι ΗΠΑ
Άναυδος παρακολουθεί ο πλανήτης την εξέλιξη της νόσου που έχει βάλει τους πολίτες όλου του κόσμου σε έναν ιδιότυπο εγκλεισμό
(upd11)Πρωτόγνωρες καταστάσεις, που παραπέμπουν σε πόλεμο, ζει ολόκληρος ο πλανήτης ο οποίος πλήττεται ανελέητα από τον αόρατο εχθρό που λέγεται κορωνοϊός και έχει θέσει στον πάγο κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Το επίκεντρο της πανδημίας είναι πλέον η Ευρώπη που  έχει χτυπηθεί καίρια από την έξαρση της νόσου και ακολουθούν οι ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία ενώ ερωτήματα εγείρονται για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας να ανταπεξέλθει σε αυτή την κατάσταση.
   
Παγκοσμίως καταγράφονται 6.440 νεκροί και 167.446 κρούσματα σε 142 χώρες.
Επισήμως σε καραντίνα μετά την Ιταλία, βρίσκονται  Ισπανία και Γαλλία ενώ η Αυστρία αποφάσισε μέτρα, που περιλαμβάνουν ακόμη και την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των πέντε ατόμων.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι ΗΠΑ, όπου εισηγήσεις για εθνική καραντίνα 14 ημερών δέχεται ο Donald Trump, όπως  ανακοίνωσε ο Anthony Fauci του NIH που ηγείται του στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας
Αυστηρά μέτρα λαμβάνει η Αυστραλία ενώ η Βρετανία εκπονεί σχέδιο τετράμηνης αναγκαστικής απομόνωσης των ηλικιωμένων.  
Το μεγάλο στοίχημα διεθνώς είναι τα συστήματα υγείας να μπορέσουν να μείνουν όρθια και να μην καταρρεύσουν αλλά και σε οικονομικό επίπεδο η ζημιά τελικά να μην αποβεί μοιραία, όπως καταδεικνύει το χρηματιστηριακό κραχ των προηγούμενων ημερών αυτού του σοκαριστικού Μαρτίου του 2020.
Ωστόσο, αυτός ο αριθμός δεν αντανακλά παρά ατελώς την πραγματικότητα, καθώς οι χώρες εφαρμόζουν διαφορετικές πολιτικές στην πραγματοποίηση των τεστ και κριτήρια καταγραφής περισσότερο ή λιγότερο αυστηρά
Από τον απολογισμό στις 14 Μαρτίου την ίδια ώρα, έχουν καταγραφεί 653 νέοι θάνατοι και 12.153 νέα κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι χώρες που έχουν καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων το τελευταίο 24ωρο είναι η Ιταλία με 368 νέους θανάτους, το Ιράν με 113 και η Ισπανία με 105.
Η ηπειρωτική Κίνα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία στο τέλος του Δεκεμβρίου μετρά συνολικά 80.844 κρούσματα, 3.199 θανάτους και 66.911 αποθεραπείες.
Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 20 νέα κρούσματα και 10 νέοι θάνατοι.

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 167.446.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 6.440 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 76.045 άνθρωποι.
- Η ιταλική κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα όλη τη χώρα.
- Η Ιταλία μετρά 1.809 νεκρούς και 24. 747 κρούσματα.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 724 και τα κρούσματα σε 12.729.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 72 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 8.086.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 57 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.952.
- Μεγάλη έξαρση στη Γαλλία: 91 οι νεκροί και 4.481 τα κρούσματα, η χώρα μπήκε σε καραντίνα
- Στην Ισπανία οι νεκροί εκτοξεύτηκαν στους 288 και τα κρούσματα στα 7.753, η χώρα μπήκε σε καραντίνα.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 80.995 και 3.203 θάνατοι.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 773 και οι νεκροί σε 22.
- Στα 4.585 τα κρούσματα και 11 νεκροί στη Γερμανία
- Στους 35 οι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα 1.372 τα κρούσματα
-Πρώτος νεκρός στην Ουγγαρία στα 32 τα κρούσματα
- Στα 250 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 1.359 στην Ελβετία και στα 252 στον Καναδά όπου επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος.
- Τέταρτος θάνατος στην  Ελλάδα ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 331.
- Πέντε τα κρούσματα στην Τουρκία
- Ο ιός εξαπλώνεται και στην Αφρική αλλά με βραδύτερους ρυθμούς.
Image

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την πορεία του Covid -19 παγκοσμίως και ανά χώρα


Σε καραντίνα η Ισπανία


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επίσημα η  Ισπανία, όπου οι νεκροί λόγω COVID-19 έφτασαν τους 196 και  τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 6.391.
Η κυβέρνηση Sanchez ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την περαιτέρω προστασία των πολιτών.
Καταστήματα και εμπορικά κέντρα έκλεισαν σε ολόκληρη την Ισπανία ενώ ανοιχτά είναι μόνο τα φαρμακεία, τα σουπερ μάρκετ, τα περίπτερα και τα βενζινάδικα.
Στο μεταξύ, θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε η σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργού, P. Sanchez.
Πάντως, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Gonzalez Aranza  Laya, σε συνέντευξή της στο euronews υπογράμμισε  ότι «η Ισπανία είχε προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε όλα αυτά τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά. Πρέπει επίσης να μην πέσουμε στην παγίδα να πάρουμε μέτρα βιαστικά, χωρίς να σκεφτούμε τις συνέπειες ή τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν, κάτι που βλέπουμε σε άλλες χώρες με τα μέτρα που παίρνουν. Η ενότητα δεν είναι μόνο δουλειά της κυβέρνησης. Είναι κυρίως της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό επικεφαλής, αλλά είναι και υποχρέωση της ισπανικής αντιπολίτευσης, είναι ευθύνη όλων των πολιτών αυτής της χώρας. Αν όλοι κάνουμε κουπί στην ίδια κατεύθυνση μπορούμε να πετύχουμε ό,τι και άλλες χώρες, δηλαδή να βγούμε σύντομα από αυτή την πανδημία».
Την ίδια στιγμή η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ζήτησε άμεσα βοήθεια για να κλείσει τα περιφερειακά της σύνορα και να απαγορεύσει τη μετακίνηση των Καταλανών ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Ήδη πάντως, η καταλανική κυβέρνηση έχει κλείσει εστιατόρια, μπαρ, σινεμά και όλους τους κλειστούς χώρους όπου δυνητικά θα μπορούσε να συγκεντρωθεί πολύς κόσμος.

Λουκέτο στη Γαλλία

Η Γαλλία κλείνει τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15/3,  στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Edouard Philippe.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα παραμείνουν σε λειτουργία, αλλά οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν την χρήση τους.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να βγαίνουν μόνο για προμήθειες, για να κάνουν ελαφρά άσκηση και, αύριο, για να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές.
Οι Γάλλοι πολίτες καλούνται να εργάζονται, κατά το δυνατόν, από το σπίτι.
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 4.499 καταγεγραμμένα κρούσματα της επιδημίας Covid-19, έναντι 3.661 χθες, και 91 θανάτους, από 79 χθες (13/3).
Image

Νέοι περιορισμοί στις ΗΠΑ

Με απόφαση του αμερικανού προέδρου Trump, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επεκτείνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία λόγω κορωνοϊού.
Οπως έγινε γνωστό από πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης και του τομέα αερομεταφορών των ΗΠΑ οι νέοι περιορισμοί είναι πιθανόν να τεθούν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα της Δευτέρας (16/3).
Ειχε προηγηθεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί 2.952 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 57 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σε διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό ο κ. Trump ανακοίνωσε ότι οι πολιτείες και οι τοπικές κοινότητες θα έχουν πρόσβαση σε 50 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Ο ίδιος ζήτησε από τα νοσοκομεία να ετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.
Όπως είπε ο D. Trump οι ΗΠΑ αναμένεταιο να έχουν διαθέσιμα 1,4 εκατομμύρια σετ εξέτασης για τον ιό μέσα σε μια εβδομάδα και 5 εκατομμύρια μέσα σε ένα μήνα.


Κλείνουν τα πάντα στην Αυστρία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz κάλεσε την Κυριακή (15/3/2020) τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, πέρα από αυτές που είναι απαραίτητες για να ανεφοδιαστούν τρόφιμα, να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον ή να πάνε στη δουλειά τους, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου ο Kurz ανέφερε συγκεκριμένα αυτές τις τρεις περιπτώσεις ως τις μόνες που δικαιολογείται κανείς να βγει από το σπίτι του.
«Έχουμε μπροστά μας μερικές απαιτητικές, δύσκολες και επίπονες εβδομάδες», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, αφού η χώρα έχει καταγράψει ήδη περισσότερα από 800 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.
«Κάθε κοινωνική επαφή είναι επικίνδυνη (…) Πρέπει να προετοιμαστούμε να λειτουργήσουμε σε ρυθμούς έκτακτης ανάγκης από τη Δευτέρα», επεσήμανε σε σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε στον αυστριακό Τύπο ο Kurz.
Η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε και άλλα μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών σε δημόσιους χώρους: τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείσουν από την επόμενη εβδομάδα, όπως και οι αθλητικοί χώροι, ακόμη και οι υπαίθριοι.
Ήδη την Παρασκευή (13/3) ανακοινώθηκε το κλείσιμο όλων των μη απαραίτητων καταστημάτων.

Γερμανία: Εννέα οι νεκροί, 4.585 τα κρούσματα - Κλείνει τα σύνορα

Η Γερμανία κλείνει τα σύνορά της με τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία από αύριο Δευτέρα (16/3) σε μια προσπάθεια να μειώσει την μετάδοση του κορωνοϊού καθώς τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 4.585 ενώ υπάρχουν και 9 νεκροί.
Μάλιστα, τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούν βουλευτές του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), ενώ ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, χωρίς ωστόσο να έχει κατονομαστεί.
Στο μεταξύ διευρύνονται συνεχώς τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών δραστηριοτήτων, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωσης του ιού.
Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, κυρίως στην περιοχή Χάινσμπεργκ, στη Βαυαρία και τη Βάδη – Βυρτεμβέργη.
Ήδη, στους δρόμους της Γερμανίας έχει περιοριστεί αισθητά  η κυκλοφορία.
Από τη Δευτέρα 16/3 αναμένεται οι μετακινήσει των πολιτών να περιοριστούν περισσότερο, με τα σχολεία σχεδόν σε όλη τη χώρα κλειστά, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα κλαμπ, τα γυμναστήρια, τα μουσεία, τους κινηματογράφους και τους συναυλιακούς χώρους.

Ο πρώτος θάνατος στην Ουγγαρία

Τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε η Ουγγαρία ενώ έχει καταγράψει 32 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 και έχει θέσει 159 ανθρώπους σε καραντίνα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.
Ο πρώτος νεκρός είναι ένας 75χρονος που άφησε την τελευταία του πνοή λίγο αφότου εισήχθη σε νοσοκομείο έχοντας βαριά μορφή πνευμονία και θεωρούμενος ύποπτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού.
Στην Ουγγαρία η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα σχολεία και εισήγαγε περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις αυτήν την εβδομάδα.

Κίνα: Στους 3.203 οι νεκροί και 80.995 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στην ηπειρωτική Κίνα ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν έφθασε τους 3.203,  67.004  άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν.
Τα κρούσματα ανέρχονται σε 80. 995.

Νότια Κορέα: Στα 76 τα νέα κρούσματα, 3 ακόμη θάνατοι

Σε 76 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στη Νότια Κορέα, ενώ καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι.
Πρόκειται για  μια μείωση που παρατηρείται για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Moon Jae-in κήρυξε τις πλέον πληγείσες περιοχές της χώρας «ειδικές ζώνες καταστροφής» εξαιτίας της επιδημίας, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να επιδοτήσει μέχρι το 50% των εξόδων για την αποκατάσταση και εξαιρεί τους κατοίκους τους από την καταβολή φόρων και την πληρωμή των λογαριασμών εταιρειών κοινής ωφέλειας.
Ήδη, στη Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί συνολικά 8.086 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 72 θάνατοι.

Image

Ιράν: Στους 724 οι νεκροί
 
Αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών από το νέο κορωνοϊό στο Ιράν στους 724 (ανέβηκε κατά 97), όπως  μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας.
Κατά τον ίδιο, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 12.729.
«1.365 νέα κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 13/3 το Ιράν, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία εκτός της Κίνας, είχε ανακοινώσει 514 νεκρούς και 11.364 κρούσματα.

Κολομβία: Κλείνει τα σύνορά της με τη Βενεζουέλα – Δεν επιτρέπει την είσοδο όσων έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη και την Ασία

Η Κολομβία κλείνει τα σύνορά της με τη Βενεζουέλα και δεν θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα όσων αλλοδαπών έχουν ταξιδέψει στην Ευρώπη και την Ασία τις τελευταίες 14 ημέρες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Ivan Duque
«Ενισχύουμε την προστασία της χώρας μας και προχωράμε ένα βήμα στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας», υπογράμμισε ο Ivan Duque, ο οποίος σημείωσε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα με τον Ισημερινό.

Νέα Ζηλανδία: Σε προληπτική καραντίνα 14 ημερών από την Κυριακή 15/3 όσοι επιστρέφουν στη χώρα

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι όποιος επιστρέφει στη χώρα από τα μεσάνυκτα της Κυριακής 15/3 και μετά,  θα πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα.
Εξαιρούνται από το μέτρο οι πολίτες των μικρών χωρών του Νότιου Ειρηνικού όπου προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.
Στο μεταξύ, κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν θα γίνεται δεκτό στα λιμάνια της Νέας Ζηλανδίας ως τις 30 Ιουνίου.
Πάντως, στη Νέα Ζηλανδία έχουν καταγραφεί 6επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Ρωσία: Κλείνει τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15/3 τα χερσαία της σύνορα με  Νορβηγία και Πολωνία

Η Ρωσία θα κλείσει από τα μεσάνυκτα της Κυριακής 15/3 τα χερσαία σύνορά της με τη Νορβηγία και την Πολωνία για τους ξένους πολίτες, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ρώσου πρωθυπουργού.
Η απαγόρευση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφορά όλους τους αλλοδαπούς που ταξιδεύουν για «επαγγελματικούς, ιδιωτικούς, τουριστικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους», με εξαίρεση τους πολίτες της Λευκορωσίας, «τα μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών» και όσους διαθέτουν άδεια παραμονής στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης