Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Με 4 δισ ευρώ ενισχύει ο Kurz την οικονομία για να καλυφθούν οι συνέπειες του κορωνοϊού

Αυστρία: Με 4 δισ ευρώ ενισχύει ο Kurz την οικονομία για να καλυφθούν οι συνέπειες του κορωνοϊού
Λόγω των επιπλέον δαπανών η Αυστρία εγκαταλείπει το στόχο του μηδενικού ελλείμματος που δεν θα προβλέπεται πλέον στον επικείμενο προϋπολογισμό του 2020
"Ταμείο κρίσης" για την οικονομία, ύψους 4 δισ ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατομμύρια ευρώ αφορούν το μοντέλο περιορισμένης εργασίας, προωθεί η Αυστρία ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού.
Έπειτα από συνεχής συσκέψεις στη Βιέννη, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού - Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων - και οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στην παροχή βοήθειας ως μέτρο αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού στην οικονομία.
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Sebastian Kurz, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία, τόνισε πως μπορεί να ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα, ωστόσο προς το παρόν δεν είναι επίκαιρες οι αναγκαστικές κρατικοποιήσεις.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν η Αυστρία, όπως η Γερμανία, θα ήταν έτοιμη σε δεδομένη περίπτωση να προχωρήσει στην κρατικοποίηση κεντρικών επιχειρήσεων, ανέφερε ότι αυτό είναι δυνατόν στη βάση του νόμου περί επιδημίας, και θα υπάρξει εκεί όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είναι επίκαιρο.
Όπως σημείωσε ο καγκελάριος, καθώς ο νόμος προέρχεται εν μέρει από μία εποχή, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με την σημερινή, η κυβέρνηση προτίθεται προφανώς να αλλάξει και τις διατάξεις του νόμου περί επιδημίας σε σχέση με τις απαιτήσεις αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις, οι οποίες κλείνουν για την καταπολέμηση του κορονοϊού, έχοντας οικονομικές απώλειες.
Ως αντίδραση των επιπλέον δαπανών, ο υπουργός Οικονομικών Gernot Blümel  ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του στόχου του μηδενικού ελλείμματος, που προφανώς δεν θα προβλέπεται πλέον στον επικείμενο προϋπολογισμό του 2020.
Ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός είναι πάντα σημαντικός, όμως η υγεία των Αυστριακών, οι θέσεις εργασίας και η οικονομική θέση της χώρας είναι σημαντικότερα", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως παρατήρησε η υπουργός Οικονομίας Margarete Schramböck, με τα 400 εκατομμύρια ευρώ για την περιορισμένη εργασία, διατίθενται αυτή την φορά σαφώς υψηλότερα ποσά από ό, τι κατά την δημοσιονομική κρίση του 2009, ενώ σε αντίθεση με το ισχύον μοντέλο που προβλέπει μία μείωση εργασίας κατά 80%, στο νέο σύστημα μπορεί να υπάρξει έως και μηδενική μείωση.
Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Πράσινων Werner Kogler, επισήμανε πως αυτά τα άμεσα μέτρα υπηρετούν τον στόχο "να διατηρηθεί το αίμα στο κυκλοφορικό σύστημα της οικονομίας", προσθέτοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι πιο δραματική από την δημοσιονομική κρίση, καθότι αυτή είχε αρχίσει από ψηλά (σ.σ. . σε μεγάλες τράπεζες), ενώ σήμερα η κρίση εξαπλώνεται από τα κάτω προς τα επάνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης