Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί εν μέσω πανδημίας δεν ακυρώνεται άσκηση του ΝΑΤΟ με 40.000 άνδρες στην Ευρώπη

Γιατί εν μέσω πανδημίας δεν ακυρώνεται άσκηση του ΝΑΤΟ με 40.000 άνδρες στην Ευρώπη
Κίνδυνος θάνατος για την «πληγωμένη» Ευρώπη η άσκηση αλλά δεν ακυρώνεται
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μολυσμένοι σε όλο τον κόσμο, έξι χώρες όπου οι τουρίστες απαγορεύεται να ταξιδεύουν και 17, οι οποίες συνιστάται να αποφεύγονται.
Παρόλα αυτά η άσκηση του ΝΑΤΟ «Defender Europe 2020» με 40.000 συμμετέχοντες από 17 χώρες - μέλη (και τη Γεωργία) θα διεξαχθεί κανονικά παρά την πανδημία κορωνοϊού.
Έχει μεγάλη αξία η ύπαρξη ενός μυστικού εγγράφου του Πολωνού υπουργού Άμυνας Mariusz Blaszczak που αποκαλύπτει πολλά καθώς μιλά για « προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας σε αντι-επιδημικά και υγειονομικά μέτρα, παροχή ιατρικής περίθαλψης και εξάλειψη βιολογικής μόλυνσης και λοιμώξεων».
Αυτές οι μυστικές οδηγίες είναι βέβαια διαθέσιμες και σε άλλες χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση, αν και θα ήταν καλύτερο να μην δοκιμάζεται η ικανότητα των μονάδων του ΝΑΤΟ να αντέχουν στον σύγχρονο ιό, αναφέρει ο ιστότοπος «TheDuran .com»
Αν και πολλοί τάσσονται υπέρ της ματαίωσης της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης, υπάρχουν λόγοι που δεν αναβάλλεται η συγκεκριμένη άσκηση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεγάλοι σχηματισμοί στρατευμάτων στο πλαίσιο του Defender Europe 2020 μπορούν να συμβάλουν στη διάδοση της μόλυνσης από τον covid -19 σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Και αυτή τη στιγμή, η μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων σε ευρωπαϊκά λιμάνια βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.
Και η πηγή ενός επικίνδυνου ιού μπορεί να είναι όχι μόνο άνθρωποι. Και η μεταφορά είναι επικίνδυνη, καθώς επικάθονται στην σωματίδια σκόνης που περιείχαν τον ιό.
Οι πρώτες περιπτώσεις κορωνοϊού  έχουν ήδη εντοπιστεί στη Γερμανία, στην Πολωνία. Η Ιταλία είναι μια  χώρα - εστία μόλυνσης.
Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 1635 περιπτώσεις λοίμωξης με κορώνα και 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Πενταγώνου, τον Ryan McCarthy, ο υποστράτηγος Christopher Cavoli και αρκετά άλλα μέλη της έδρας του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να μολυνθούν από τον νέο ιό.
Υπάρχουν όμως και θετικά νέα από τους γιατρούς. Περισσότεροι από 52.000 άνθρωποι θεραπεύτηκαν.
Επιπλέον, οι Κινέζοι λένε ότι φαίνεται να έχουν δημιουργήσει εμβόλιο. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την αποτελεσματικότητά του.
Ο Covid-19 επιβάλλει σοβαρές προσαρμογές στα σχέδια για σημαντικά επίσημα γεγονότα και την ίδια στιγμή ακυρώνονται οι πρώτες μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις.
Έτσι, το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα φινλανδικά στρατεύματα δεν θα συμμετάσχουν στη μεγάλη άσκηση του «Cold Response 2020» του ΝΑΤΟ.
Οι αμερικανικές και ισραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις «πυραυλικής άμυνας Juniper cobra», καθώς και οι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, ακυρώθηκαν.
Με βάση αυτές τις εξελίξεις λογικό θα ήταν να αναβληθεί η άσκηση «Defender Europe 2020».
Στις 28 Φεβρουαρίου 2020, ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υπέγραψε οδηγίες που συνιστούσαν σε όλους τους στρατιωτικούς διοικητές να λάβουν ολοκληρωμένα μέτρα για τη διατήρηση της υγείας του στρατιωτικού προσωπικού και των μελών των οικογενειών τους που βρίσκονται σε ξένες χώρες.
Ένα από τα σημεία του εγγράφου προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης της κλίμακας ή ακύρωσης ασκήσεων και άλλων δραστηριοτήτων μάχης.
Επιπλέον, οι διοικητές των εκστρατευτικών στρατιωτικών σχηματισμών έχουν δικαιώματα επιβολής περιορισμών.
Σε σχέση με την ταχεία εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη, επιβλήθηκε απαγόρευση στις επισκέψεις του αμερικανικού στρατού σε πολυσύχναστους χώρους και σε τοπικά ιδρύματα.
Έτσι, οι οδηγίες του στρατιωτικού αξιωματούχου των ΗΠΑ είναι απίθανο να επεκταθούν και στις ασκήσεις «Defender Europe 2020».
Η ακύρωση της θα γίνει μόνο στην περίπτωση μαζικών θανάτων μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών.
Διαφορετικά, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά σύμφωνα με τα σχέδια.
Διότι μαζί με μια επίδειξη αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης, η άσκηση αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό σχέδιο.
Η πώληση όπλων στις χώρες του ΝΑΤΟ θα αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία η αμερικανική ηγεσία δεν είναι έτοιμη να παραιτηθεί.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης