Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump έδωσε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας να αυξηθούν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ

Ο Trump έδωσε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας να αυξηθούν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ
«Με βάση την τιμή του πετρελαίου, έκρινα ότι έπρεπε να δώσω εντολή στον υπουργό Ενέργειας να αγοράσει πετρέλαιο» δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2020 ότι ζήτησε από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας να αγοράσει πετρέλαιο για την ενίσχυση του στρατηγικού αποθέματος της χώρας.
Η εντολή αυτή που έδωσε ο Trump εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ για να μην επηρεαστούν από τον πόλεμο που διεξάγεται για την τιμή του πετρελαίου μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας.
«Με βάση την τιμή του πετρελαίου, έκρινα ότι έπρεπε να δώσω εντολή στον υπουργό Ενέργειας να αγοράσει πετρέλαιο, το οποίο βρίσκεται σε πολύ καλή τιμή.
Το έκανα για να ενισχυθούν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου.
Θα γεμίσουμε τις δεξαμενές μας μέχρι πάνω, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια δολάρια για τους φορολογούμενους.
Θα είμαστε ενεργειακοί ανεξάρτητοι - στόχο που δεν είχε πετύχει κανείς έως τώρα» δήλωσε ο Πρόεδρος Trump.
Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης έρχεται μετά τη χειρότερη εβδομάδα για την αγορά πετρελαίου από το 2008, καθώς μάλιστα η ζήτηση έχει εξατμιστεί λόγω του κορωνοϊού.
Η χώρα - ηγέτης του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), Σαουδική Αραβία, κλιμάκωσε τον πετρελαϊκό πόλεμο που έχει κηρύξει στη Ρωσία, δίνοντας εντολή στον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό της, Saudi Aramco, να αυξήσει την παραγωγή της σε 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έναντι 12 εκατ. βαρελιών που είναι σήμερα.
Τους τελευταίους μήνες η παραγωγή του βασιλείου κυμαίνεται στα 9,7 εκατ. βαρέλια κατά μέσο όρο, ωστόσο η παραγωγική ικανότητα της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη, ενώ το Ριάντ διατηρεί και στρατηγικά αποθέματα εκατοντάδων εκατομμυρίων βαρελιών.
Το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας έδωσε οδηγία στη Saudi Aramco να αυξήσει την πραγωγική της ικανότητα για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, και συγκεκριμένα κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η παραγωγική ικανότητα της πετρελαϊκής εταιρείας με τις περισσότερες εξαγωγές παγκοσμίως αναμένεται να διαμορφωθεί στα 13 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 12 εκατ. βαρελιών στα οποία βρίσκεται σήμερα.
«Η εταιρεία καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες για να εφαρμόσει αυτή την οδηγία το συντομότερο δυνατό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser.
Ωστόσο, η Saudi Aramco δε διευκρίνισε πότε θα φθάσει στα σχετικά επίπεδα παραγωγικής ικανότητας ή πόσες επενδύσεις θα απαιτούσε μία τέτοια αύξηση.
Τους τελευταίους μήνες η συνολική ημερήσια παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει ξεπεράσει τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς ο de facto επικεφαλής του ΟΠΕΚ έχει προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές, στα πλαίσια της συμφωνίας με τη Ρωσία.
Η αποτυχία επέκτασης της συμφωνίας ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, καθώς και η πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή της, ασκούν σημαντικές πιέσεις στο πετρέλαιο, διατηρώντας την τιμή του στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το Brent κατέγραψε απώλειες -3,98% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 35,74 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2020 για το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση κατά -4,83% στα 32,7 δολ. ανά βαρέλι.
Σχεδόν μηδενική θα είναι η αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου το υπόλοιπο του 2020, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, ο οποίος αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για τον "μαύρο χρυσό".
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ, η αύξηση της ζήτησης θα είναι της τάξεως του 0,06% στα 60 χιλ. βαρέλια/ημέρα, από 0,99% ή 990 χιλ. βαρέλια/ημέρα που εκτιμούσε προηγουμένως.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης