Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ εναντίον εγκαταστάσεων φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων

Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ εναντίον εγκαταστάσεων φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ σε αντίποινα για την επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ σε αντίποινα για την επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσης του αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού την Τετάρτη (11/3)που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιωτικοί των ΗΠΑ και ένας βρετανός στρατιωτικός, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στο Πεντάγωνο.
Η επιχείρηση είχε στόχο κατά κύριο λόγο να καταστραφούν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, είπε μία πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκονται.
Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι τα αντίποινα θα είναι «αναλογικά».
Άλλος αξιωματούχος είπε ότι οι βομβαρδισμοί έγιναν από επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον εγκαταστάσεων φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.
Το Πεντάγωνο άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί υπεύθυνες για την επίθεση εναντίον της βάσης Τάτζι, η οποία είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 στρατιωτικοί, φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.
Πάντως τόσο ο υπουργός Άμυνας M. Esper και ο στρατηγός M. Mili, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, απέφυγαν να κατονομάσουν συγκεκριμένα την Κατάεμπ Χεζμπολάχ ή κάποια άλλη οργάνωση.
Ο Esper ξεκαθάρισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Trump του έδωσε «την εξουσία να κάνω ό,τι χρειάζεται να κάνουμε».
Ερωτηθείς εάν τα αμερικανικά αντίποινα θα μπορούσαν θα συμπεριλάβουν πλήγματα στο έδαφος του Ιράν, ο Έσπερ δεν το απέκλεισε, αλλά επέμεινε πως η προτεραιότητα είναι να γίνουν πλήγματα εναντίον των παραστρατιωτικών οργανώσεων.
«Δεν θα αφαιρέσω καμιά επιλογή από το τραπέζι αυτή τη στιγμή, αλλά επικεντρωνόμαστε στην οργάνωση — στις οργανώσεις — που πιστεύουμε ότι διέπραξε [την επίθεση] αυτή», επέμεινε.
Ο Trump από την πλευρά του είχε πει νωρίτερα πως ο Λευκός Οίκος έχει καταλήξει πως για την επίθεση «έφταιγε το Ιράν», αποφεύγοντας να πει ποια θα είναι η αμερικανική αντίδραση.
«Θα δούμε ποια θα είναι η αντίδραση», περιορίστηκε να πει.
Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση. Η Τεχεράνη δεν έχει σχολιάσει.
Τουλάχιστον 26 ιρακινοί σιίτες παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη σε αεροπορικά πλήγματα κοντά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εκτίμησε πως επρόκειτο για αντίποινα των ΗΠΑ.
Αεροπορική επιδρομή έπληξε τμήμα ανεγειρόμενου αεροδρομίου στην ιερή για τους σιίτες πόλη Καρμπάλα του Ιράκ, γνωστοποίησε αξιωματούχος του αεροδρομίου.
Επλήγη κτίριο του αεροδρομίου, τόνισε ο αξιωματούχος, διανέμοντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φωτογραφίες που εικονίζουν τις ζημιές.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS