Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Ανεπαρκές το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για τον κορωνοϊό

Scope Ratings: Ανεπαρκές το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για τον κορωνοϊό
Οι πολύ ευνοϊκοί όροι του TLTRO III που ανακοινώθηκαν θα στηρίξουν την προσφορά δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Οι αγορές κρίνουν πως το πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον κορωνοϊό είναι υποτονικό, λένε οι αναλυτές της Scope Ratings, προσθέτοντας:
Βέβαια, για την πτώση στα χρηματιστήρια δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι αρχές ορθώς εστιάζουν στην πρόληψη της πιστωτικής κρίσης που θα μπορούσε να επιδεινώσει την οικονομική ύφεση.
Οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διατηρήσουν τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, ενώ οι ανακοινώσεις του SSM θα διασφαλίσουν ότι η κεφαλαιακή επάρκεια δεν θα αποτελέσει δεσμευτικό παράγοντα – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Επίσης, ακόμη και αν η ΕΚΤ επεσήμανε ότι οι τράπεζες δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, το ΤLTRO θα αποτελέσει δίχτυ ασφαλείας για τις τράπεζες τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τη Scope Ratings, οι πολύ ευνοϊκοί όροι του TLTRO III που ανακοινώθηκαν θα στηρίξουν την προσφορά δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο έτος.
Σε ό,τι αφορά τα NPEs, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία ζητά ευελιξία και επέκταση της νομοθεσίας για να μη χαρακτηρίζονται συγκεκριμένα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών NPEs.
Ωστόσο, η ΕΒΑ και ο SSM δεν κάνουν δεκτό το αίτημα, καθώς τίθενται ζητήματα αξιοπιστίας.
Λόγω της σχετικά χαμηλής πιστωτικής επέκτασης στην Ευρώπη, τα αντικυκλικά επιτόκια δεν έχουν ενεργοποιηθεί.
Μόνο πρόσφατα υπήρξε μια κίνηση για την αύξηση των επιτοκίων πάνω από το μηδέν.
Για παράδειγμα, το επιτόκιο ανέρχεται σήμερα στο 0,25% στη Γαλλία, ενώ η Γερμανία αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο στο 0,25% τον Ιούλιο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση, πιστεύοντας ότι σε ένα περιβάλλον κινδύνου το ποσοστό αντικυκλικού επιτοκίου πρέπει να κυμαίνεται στο 2%.
Οι ρυθμιστικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να κατέχουν λιγότερα κεφάλαια, χωρίς να παραβιάζουν τους όρους εποπτείας.
Ωστόσο, οποιαδήποτε χορήγηση κεφαλαίων θα πρέπει να πραγματοποιείται για την υποστήριξη της οικονομίας, καταλήγουν οι αναλυτές της Scope Ratings.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης