Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα σχέδια για NPEs και επέκταση ωραρίου ετοιμάζουν οι τράπεζες, όπως BubA, BoF

tags :
Νέα σχέδια για NPEs και επέκταση ωραρίου ετοιμάζουν οι τράπεζες, όπως BubA, BoF
Δεν αποκλείεται οι τράπεζες να λάβουν αποφάσεις για άτυπη ή και τυπικότερη αναστολή πληρωμών των δόσεων των δανείων
Να στοιχηθεί πίσω από τις αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας αλλά και της Ιταλίας ήταν η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θεωρεί πως καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με τον ασθενή τραπεζικό βραχίονα της Ελλάδος, θα λάβουν αποφάσεις αντίστοιχες με αυτές που και εμείς επιθυμούμε να λάβουμε.
Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 16:00, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις τράπεζες και στην οποία συμμετείχαν η Ελληνική Ενωση και οι επικεφαλής των τραπεζών.

Εκεί υπήρξε δέσμευση απ' όλες τις πλευρές να μη μιλήσουν οι συμμετέχοντες σχετικά.
Εκτιμάται πάντως ότι οι τράπεζες θα πρέπει να καταρτίσουν νέα πλάνα που να σχετίζονται με τα NPEs, όπως επίσης θα πρέπει να διαμορφώσουν νέα πλάνα στη βάση της πλήρους ελαστικοποίησης του συμφώνου σταθερότητας.
Δεν αποκλείεται οι τράπεζες να λάβουν αποφάσεις για άτυπη ή και τυπικότερη αναστολή πληρωμών των δόσεων των δανείων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες ζητούν να αποφασίσουν ένα άτυπο moratorium με διαφορετικά χαρακτηριστικά για κάθε πελάτη μιας και ξέρουν την πελατεία τους ενώ σε κάθε περίπτωση ζήτησαν επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων τους και το απόγευμα ώστε να μην υπάρχει σε αυτά συνωστισμός.
Ας σημειωθεί πάντως πως σε όλες τις χώρες μέλη και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση υπάρχει μια σχετική διαφωνία μεταξύ κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών για το ποιος είναι αυτός που θα σηκώσει το βάρος των μέτρων.
Αυτή η άτυπη διαφωνία θα φανερωθεί και στο Eurogroup της Δευτέρας. Νομισματικά ή δημοσιονομικά μέτρα ή συνδυασμός και με ποιο μείγμα;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.
Στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, συζητήθηκε το πακέτο νομισματικής πολιτικής και οι αλλαγές στα θεσμικά μέτρα εποπτείας που ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα επωφεληθεί η ελληνική οικονομία από αυτά.

Ειρήνη Σακελλάρη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης