Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Το ιστορικό λάθος της Ευρώπης - H απόφαση της ΕΚΤ προκάλεσε σοκ

Saxo Bank: Το ιστορικό λάθος της Ευρώπης - H απόφαση της ΕΚΤ προκάλεσε σοκ
Η Saxo Bank συστήνει χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη μέχρι να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού
Έντονη κριτική στην απόφαση της ΕΚΤ να διαφοροποιηθεί από τις άλλες κεντρικές τράπεζες και τελικά να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ασκεί η Saxo Bank σε σχετική της ανάλυση.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η απόφαση της ΕΚΤ προκάλεσε σοκ στις αγορές
«Η συντονισμένη νομισματική και δημοσιονομική απάντηση στην οποία ήλπιζε η αγορά δεν ήρθε ποτέ, αντίθετα η Lagarde κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ζήτησε συντονισμένη απάντηση.
Οι Γερμανοί κάθονται με το κλειδί για να επιτρέψουν μια τεράστια δημοσιονομική ώθηση, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν πιστεύουν πραγματικά στο ευρωπαϊκό εγχείρημα» αναφέρουν οι αναλυτές.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ενίσχυσε το QE, σχεδίασε νέα δάνεια για τις τράπεζες, αλλά δεν αύξησε τα επιτόκια.
Ωστόσο, η Lagarde είπε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν εάν κρίθηκε απαραίτητο.
«Το κύριο μήνυμα στη συνέντευξη Τύπου της προέδρου της ΕΚΤ ήταν ότι χρειαζόταν μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική απάντηση.
Κι εδώ το λάθος πολιτικής από την Ευρώπη» αναφέρεται σε ανάλυση της Saxo Bank.
Σύμφωνα με τη Saxo Bank «Ο κορωνοϊός πιέζει την Ευρώπη προς την ύφεση, αλλά η αντίδραση από τη φορολογική πλευρά είναι ντροπιαστική».
Όπως αναφέρεται, η πολιτική κρίση την Γερμανία ήδη προκαλέσει σοκ στους Γερμανούς, οι οποίοι φοβούνται να δεσμευτούν 100% στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.
«Παρά την ομιλία της Merkel να κάνει "ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο" και να εγκαταλείψει την ιδέα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, η αγορά κατέληξε σε σε κατάρρευση με τρομερή ρευστότητα στις αγορές ομολόγων και ιδιαίτερα στην αγορά εταιρικών ομολόγων.
Οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη μειώνονται κατά 10%. Τι χρειάζεται;
Η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει τον κανόνα δημοσιονομικού ελλείμματος για το 3% μέχρι να τελειώσει η κρίση επιτρέποντας στα κράτη-μέλη να αυξήσουν το έλλειμμα όσο χρειάζονται για να αντισταθμίσουν την επίδραση στην οικονομία» αναφέρουν οι αναλυτές της Saxo Bank.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης